Kan jeg… Drikke urtete?

Jeg var egentlig ikke klar over at dette var en problemstilling, men fikk et tips. Og et kjapt googlesøk ga meg straks bekreftelse på at her var det mange rare påstander ute og gikk. Så dette innlegget virker tiltrengt.

Bilde

Etter noen timers søking har jeg funnet ut en ting: det er ingen som har forsket på urteteer og graviditet. Ikke bra forskning, i alle fall. Kanskje ikke så rart, for det er vel ikke de helt store pengene å tjene her. Men mange har sterke meninger om dette likevel, ikke minst de som er litt alternativt rettet.

Helsemyndighetene i Norge sier ikke noe om urtete i graviditeten. Jeg har ikke funnet noen som helst reelle holdepunkter for at man ikke kan drikke urtete. Det finnes noen rent hypotetiske (og litt fjerne) farer. I bunn og grunn må man anse te som mat, eller avtrekk av mat om du vil, og du skal lage deg en bra pussig te (jeg kan ikke helt tenke meg av hva), og drikke ganske drøye mengder, for å få en farlig effekt.

Alternativbransjen selv har imidlertid riktig mange forbehold, antagelig fordi de har stor tro på effekten av urter – og dermed også uønskede bieffekter. Du kan for eksempel lese en milelang liste over hva man skal unngå her http://www.helsekostopplysningen.no/Artikler/Urter-som-ikke-bor-brukes-under-graviditet/. I følge denne listen skal man altså holde seg unna blant annet basilikum, hvitløk og ingefær. Det henger jo ikke på greip i det hele tatt, jeg aner ikke hvor de har tatt dette fra. Igjen, urtete er mat, ikke medisin, det er ikke spesielt kraftige saker, og du skal drikke bra mange bøtter før det blir farlige doser. Det skal de ha, de som har laget denne pussige listen, de har fått med seg at du ikke skal innta marihuana da. Det er jeg jo faktisk enig i. Ulovlig er det og.

Bilde

For all del – ikke blant urteavkok med naturmedisiner, som er langt mer konsentrerte saker. Dette skal du i utgangspunktet ikke ta, da man sjelden har gode studier på hvorvidt det er trygt i graviditeten. Mer om det kan du lese her http://www.dagensmedisin.no/nyheter/gravide-bruker-utrygge-urter/ Men mat må vi jo ha, og smake skal maten, og hvitløk er selvfølgelig helt i orden både å spise og å koke te på (men jeg kan ikke forestille meg at det kan være særlig godt).

Jeg har funnet bittelitt dokumentasjon for at to urter kan være farlige ved graviditet: bringebærblader og blue cohosh (vet ikke helt hva jeg skal oversette den siste til). Jeg er ikke på noen måte overbevist om at dosene man får i seg ved te kan være særlig skadelig, men med tanke på hvor mange urter som finnes der ute kan man jo unngå disse.

Du kommer nok i mål med gullrådet over alle gullråd: litt av alt og alt med måte. Alt er farlig hvis dosene blir høye nok, både for gravide og andre. Man kan fint dø av vannforgiftning og. Hvis det nå skulle være sånn at du drikker skikkelig mye urtete, sånn type et par bøtter om dagen, så kan du jo variere mellom ulike typer. På den måten blir konsentrasjonen av aktuelle stoffer neppe farlig høy. Kos deg med tekoppen din!

Bilde

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s