På tjukkas lille BH-guide

Babyen i magen vokser og utvikler seg i en fart, men det gjør jammen puppene dine og. Her har de sittet pent på plass til pynt i mange herrens år, passelig små og søte, men nå gjør de plutselig veldig mye utav seg. Ømme, svære, mørke, brystvortene ser helt annerledes ut, og det kommer råmelk ut av dem lenge før babyen melder sin ankomst. Alt dette før fødselen – og etterpå tar det helt av. Plutselig har de fått seg fulltidsjobb, og her er det ingen myk start akkurat. Vi snakker hardt arbeid 24 timer i døgnet – uten videre opplæring. De fortjener i alle fall det beste stell de kan få, og en skikkelig BH er en god start.

amming

Fra å være bare til pynt til fulltidsjobb med døgnvakt 7 dager i uken – over natten. Stå på! Image courtesy of papaija2008 / FreeDigitalPhotos.net

Problemet når man skal kjøpe amme-BH er selvsagt at man ikke aner hvor store puppene har planlagt å bli. For hvis du syns de er gigantiske nå, så kan jeg forsikre deg om at de vil ble enda større. Og gode amme-BHer koster en liten formue. Sur morsmelk i klærne vil vi ikke ha, så BHen må vaskes, og du trenger med andre ord både to og tre slike dyre skatter. Men man blir pent nødt til å ha med seg en BH i fødebagen. Ikke for at puppene trenger noe særlig støtte de første dagene, de blir såpass stinne at de står fint av seg selv de få minuttene babyen ikke henger der, men når melken kommer er det veldig greit å ha et sted å putte ammeinnleggene. Det kan blir litt søl, ser du.

Det finnes noen «oppskrifter» på hvordan man kan anslå størrelsen man kommer til å trenge, se her og her. Jeg forsøkte å finne BH med en slik oppskrift (glammom sin), det funket slett ikke, den var altfor liten etter at melken meldte sin ankomst. Jeg hadde heldigvis gjort noe annet lurt og, og jeg øser som vanlig av min kunnskap:

Mot slutten av svangerskapet går du på H&M eller en annen billigbutikk og kjøper en myk amme-BH uten spiler som er altfor stor. Jeg kjøpte en sånn 2-pakning med rene bomulls-BHer, de har jeg kokvasket sikkert hundre ganger uten at de har blitt ødelagt av den grunn. De har ikke så store cup-størrelser, men med mindre du er veldig barmfager holder det å gå opp i omkrets. Ta i mer enn du tror når det gjelder størrelse – go big! Kjøpte den største jeg fant, jeg. Denne BHen trenger ikke gi særlig støtte, den skal bare være myk og holde ammeinnleggene på plass. Puppene står som sagt helt fint av seg selv den første tiden (for de fleste førstegangsfødende i alle fall), så det eneste kriteriet er at denne BHen skal være behagelig og vaskbar på høy temperatur.

Bilde

Enkle, myke BHer fra H&M. Gjør nytten sin de første dagene, og er fine å sove i senere.

Etter to-tre uker, når ammingen er greit på plass og du ikke plages så mye av spreng lenger kan du ta mål selv og bestille en skikkelig BH, eller helst gå på en undertøysbutikk for å få hjelp. Mange steder står det at du må unngå spiler, dette er vel en smakssak, men jeg har brukt spiler hele veien og føler jeg trenger den støtten. Ellers er det lurt at den ikke er tynn i stoffet, men at den er «paddet», ellers vil ammeinnleggene synes igjennom og det er ikke pent. Jeg har ikke funnet en eneste skikkelig BH som kan vaskes på 60 grader, men jeg har gjort det likevel og det har gått fint. Etter noen uker er man ikke like nervøs for infeksjoner lenger, da kan man kanskje skru ned temperaturen litt for å bevare BHen lenger.

De billige BHene jeg kjøpte før fødselen bruker jeg fortsatt om natten. De passer på ingen måte, men de er myke uten skarpe kanter og holder ammeinnleggene på plass.

En fin BH-test kan du lese her. De har testet min favoritt og, som er Change sin BH Florence. Pen å se på, sitter som støpt, ammeinnleggene synes ikke igjennom, og den finnes i de fleste størrelser. Den skal håndvaskes, men det gadd jeg sånn ca 1 gang, og den første jeg kjøpte holder enda (7 mnd). Dessuten er de flinke til å ta mål i Change sine butikker, så du får riktig størrelse (Change – på tide å sponse denne dama nå, eller?).

Bilde

BHen Florence fra Change

Du kan finne noen fine BHer på nett, sjekk ut glammom og mammatrend. Sistnevnte har altså den mest tacky nettsiden i historien – hvordan kan man få ammeklær til å se så pornografisk ut, liksom? Men det ser ut som de har noen fine BHer der lell. Jeg anbefaler likevel virkelig at du går og tar mål til den første BHen du kjøper etter fødselen, det er nemlig en fare for at du ikke kommer til å tro noe særlig på det når damen forteller deg hvilken størrelse du skal ha. Jeg fikk hakeslepp i alle fall, Pamela Anderson go home sier jeg bare, men BHen sitter som støpt, så hun hadde nok rett.

I det siste har jeg fått en ny favoritt som natt-BH – denne er altså så supermyk og deilig og enkel å bruke i søvne at det er en fryd. Ser ut som de sender til Norge, eventuelt ser jeg at de har noen som ligner på glammom også.

Bilde

Natt-BH fra A Pea in the Pod. For øvrig et merke med veldig mye fine gravideklær og, men det fortjener kanskje et eget innlegg.

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Amming, Barseltid, Graviditet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til På tjukkas lille BH-guide

  1. Tilbaketråkk: Fødebagen/sykehusbagen | På tjukka

  2. Tilbaketråkk: Nødhjelp til såre brystvorter | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s