The game is on: Ullevål vs Riksen

Så. Som dere vet, er det å velge fødeplass i Oslo og Akershus en aldri så liten vitenskap i seg selv. Jeg har grublet fælt på det, og som dere kanskje husker, har jeg altså nå født på to av Oslo-sykehusene. Først Riksen, deretter Ullevål. Så da sitter jeg vel på fasiten da, kanskje? Hva var best?

Rikshospitalet

Fødsel #1.0: Rikshospitalet (bildet er lånt fra oslo-universitetssykehus.no)

Nei, sannelig om jeg er sikker altså! Beklager, jeg skulle gjerne gitt dere et enkelt fasitsvar her. Men noen tanker rundt det hele kan jeg jo dele med dere:

Først og fremst: jeg er godt fornøyd med begge fødselsopplevelsene mine. Jeg har for det meste følt meg trygg og ivaretatt – og det er jo egentlig det eneste som virkelig teller. Det er masse småplukk som kunne vært annerledes på begge sykehusene, men både jeg og de fine guttene mine har kommet helskinnet ut av det, og mor er slett ikke traumatisert. Årsaken til at jeg ikke valgte Riksen igjen til fødsel nummer to var slett ikke at jeg ikke var fornøyd – det var ene og alene at jeg ikke orket tanken på dobbeltrom på barsel, og at jeg ønsket meg til barselhotellet på Ullevål.

Ullevål sykehus

Fødsel #2.0: Ullevål sykehus (bildet er lånt av oslo-universitetssykehus.no)

Svangerskapet: Svangerskapene og fødslene mine har vært ganske forskjellige, naturligvis, og da blir jo selvfølgelig fødselsopplevelsen forskjellig og. Svangerskap nummer to var det mye styr rundt på slutten, og jeg var på mange kontroller på Ullevål, noe som gjorde at jeg traff veldig mange folk. Man har ikke god kjemi med alle, og jeg traff et par stykker på min ferd som jeg slett ikke stolte på at ivaretok lillebror og meg på beste måte – de var litt eplekjekke rett og slett. Men sånne ting er personavhengig, ikke sykehusavhengig. Og det skal være sagt – jeg ble faktisk fulgt opp av samme, fantastiske overlege på Ullevål over flere måneder – noe som jeg var overrasket over. Det er ikke lett å få til slik kontinuitet sånn som norske sykehus er organisert i dag. Jeg var til noe ekstra oppfølging i svangerskap nummer 1 og, på Riksen, det fungerte og helt greit, selv om jeg ikke fikk noen kontinuitet der. Var masse forsinkelser og venting begge steder, men det må man bare regne med.

Føden: Når det gjelder selve fødselen må jeg litt overrasket konstantere at jeg kjente veldig tydelig på kroppen hvor utrolig hektisk det er på Ullevål. Det gjorde jeg faktisk ikke på Riksen. Dette kan jo være dagsavhengig og, men jeg har født under «høysesong» begge gangene (august og april), og ble vel under begge fødslene fortalt at det var en travel dag der (men finnes egentlig ikke-hektiske dager på store fødeavdelinger?). Fødsel nummer to gikk 3 ganger så fort som fødsel nummer 1, men jeg traff minst 3 ganger så mange jordmødre i løpet av den likevel. Jeg aner faktisk ikke hvor mange som var innom, for å være ærlig. Alle var greie altså, for all del, men det var innmari mange folk!

Og et veldig så viktig poeng: det ble ikke noen epidural på meg på Ullevål. Og det var ikke fordi jeg var tøff, for å si det sånn. Anestesilegen var busy, og da var det jo liksom ikke noe å gjøre med det. For all del, jeg hadde jo fått den om det hadde tatt like lang tid som første gang – men ikke stol på at anestesi kommer kjapt på Ullevål (jeg kjenner flere med samme opplevelse). Når jeg først skulle føde uten drugs, så kunne jeg jo godt tenkt meg et badekar eller noe lignende, og det hadde de jo slett ikke å tilby meg. Mulig jeg hadde fått det på Riksen, men hvem vet. Alt i alt: litt hyggeligere stemning på føden på Rikshospitalet. Men jeg opplevde ikke at det var for hektisk til å håndtere eventuelle komplikasjoner på Ullevål altså, jeg tror de hadde snappet det opp og tatt vare på oss om noe fælt var i gjære, de var veldig proffe og flinke.

Barsel: Jeg trivdes egentlig ikke så godt på barselhotellet. Rommet var jo fint, og maten ok, men det var veldig kaotisk organisert. Det var absolutt ingen hjelp til babyen – noe som var helt greit med baby nr 2.0, men jeg håper førstegangsfødende får litt mer service. Til gjengjeld var det utrolig mye mas rundt ammingen – den ene etter den andre buste inn og skulle blande seg inn, og styra og ordna. Bare når det passet dem selv, dessverre, hvis jeg selv ba om hjelp, kom de ikke før lenge etterpå. Og alle ga forskjellige råd, og fikk det hele til å virke så vanskelig at det ikke er til å tro. Det toppet seg da en av de uttalte: «har du gjort dette før?!» – da ble det litt grining for å si det sånn. Til slutt bare skrudde jeg av ørene, dro hjem og gjorde som sist. Det tok litt tid, og krevde et klippet tungebånd, men ammingen gikk seg til denne gangen og – det hadde den aldri i livet gjort om jeg skulle hørt på alt maset om håndmelking, pumping, benne opp kjeven osv.

På barselposten på Riksen er man mye nærmere jordmødrene, og får nok litt raskere hjelp. Litt, i alle fall. Dessuten maste de mindre der, men det kan jo være tilfeldig. De hjalp til med stell første natten og, men det kan jo skyldes at vi var førstegangsfødende. Det var generelt roligere stemning der – man kan spise når det passer en, hente seg kaffe og saft, det er en barselpost og mat og drikke passer til det (linfrø og kli er selvsagt på plass!) – mens på hotellet må man møte til faste måltider, og ei litta kaffikopp utenfor den tid var slett ikke å oppdrive. Ikke linfrø heller, for den saks skyld.

Det var også en hekisk stemning på hotellet – alt var så rotete organisert. For eksempel da barnelegen skule undersøke ble alle hentet ut i gangen for å vente samtidig. Det var mange par med babyer i evig ventekø! Ikke var det sitteplasser til alle der heller – og jeg mener – damer som fødte samme natt skal altså stå og vente i en varm (det var virkelig veldig varmt der) gang i opptil et par timer? Med bleier og sting og blodmangel og det hele. Lege»kontoret» var jo også helt ubrukelig, det var i praksis et lite skap inne på et bråkete pauserom. Og der skulle legen liksom lytte etter vage bilyder på bittesmå superraske hjerter. Jeg var egentlig litt sjokkert over dette, det må da øke faren for unødvendige feil med slike arbeidsforhold – på riksen var dette helt enkelt og ordentlig organisert, og det var da et ordentlig kontor å gjøre undersøkelsen på. Ingen venting på gangen heller, vi ble hentet på rommet noen minutter før vi skulle inn. Null problem det, vel!

El conclusione: Tja, hva skal vi si? Dere skjønner at jeg kanskje trivdes litt bedre på Rikshospitalet. På den andre siden. Dobbeltrom på barsel… Jeg tror jeg hadde valgt likt igjen neste gang, jeg egentlig: førstegangs på Riksen og andregangs på Ullevål. Men hvis jeg skulle få det for meg å få enda en unge – så blir jeg jo nesten pent nødt til å føde på Bærum, jeg da. Nå er jeg jo liksom i gang med å prøve meg frem her, så da får jeg gjøre det for deres og bloggens skyld 😉 Research for min egen del vil det ihvertfall ikke være, for en fjerde fødsel, det kan jeg garantere dere at ikke kommer på tale!

Etter min andre fødsel, som virkelig var veldig fin, er jeg faktisk ikke 100% negativ til type ABC-klinikk lenger heller. Overrasker meg selv litt her – men når alt går så fint og glatt som det gjorde denne fødselen, så hadde det vært godt med litt mer ro og fred, litt færre folk, mindre undersøkelser og styr, og ikke minst et badekar. Med to induserte fødsler bak meg, anser jeg det som ganske urealistisk at jeg skal kunne føde på en sånn klinikk noen gang, men tanken er ikke lenger så fremmed som etter første fødsel.

Kom gjerne med innspill og betraktninger ut fra egne erfaringer du har, eller spørsmål – og lykke til med valget!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Barseltid, Fødsel og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

16 svar til The game is on: Ullevål vs Riksen

 1. Therese GK sier:

  Det aller beste sted å føde er etter min erfaring på abc klinikken på Ullevål! En helt fantastisk oase av gode, varme dyktige jordmødre som har tid til DEG! De er med deg, de kjenner deg, de tar så godt vare på deg at det er helt rørende! To av mine tre svømte ut i verden her og det har jeg aldri angret et sekund på! Nei, du får ikke noe medisinsk smertelindring, men du får en helt fantastisk rolig fødselsopplevelse. Uten masse forskjellige folk som flyr ut og inn. Bare deg, din mann og jordmor. Og en herlig stor fødestue med badekar, dobbelseng, lenestoler, sakkosekker og alt du kan tenke deg og ikke tenke deg å bruke. Du får dempet belysning, du får levende lys, du kan ha med deg musikk etter eget ønske og du får ro og tid til å føde. Barselavdelingen er på samme avdeling, og her er det bare deilige rom som du bare deler med din kjære og deres lille skatt. Ingen traving i gangene, ingen forstyrrer dere, bare masse ro! Et helt fantastisk sted! Her er min skildring fra da vår lille nummer tre kom til verden nettopp her: http://blogg.no/share?url=http://thereselivet.blogg.no/1453565138_da_lille_nummer_3_kom.html&title=Da%20lille%20nummer%203%20kom%20til%20verden%20-%20f%F8dsel%20p%E5%20ABC%20klinikken

  • På tjukka sier:

   Høres unektelig ganske flott ut, ja! Ihvertfall nå når jeg vet det er mulig å gjøre dette uten smertelindring (det trodde jeg liksom ikke helt på før). Takk for innspill og link til vakkert innlegg!

 2. Lena sier:

  Høres ut som et stressende barselhotell! Jeg fødte på fødeloftet i Stavanger, noe ala ABC, og jeg anbefaler det på det sterkeste. Rolig stemning og kun en jordmor inne. Og barselhotellet, for en god hjelp vi fikk og for en behagelig stemning. Klart vi måtte ringe for å få hjelp etter det første døgnet var over, men vi hadde kontaktjordmor som fulgte oss opp og fikk god hjelp med amming og stell. Så det er nok som du sier, stor variasjon:) men jeg må få si jeg elsker innleggene dine, fulle av virkelig gode råd og en herlig humoristisk tone. God hjelp og underholdning for en førstegansgmamma som fikk baby rett etter din nr 2. Stå på Siri!

  • På tjukka sier:

   Det hørtes jo unektelig veldig flott ut da! Jeg må innrømme det, til tross for litt skepsis til slike loft 😉 Jeg har blitt fortalt at man ikke kan føde på fødeloftet om man har lagt på seg over 20 kg – vet du om det stemmer? (Ble litt fornærmet, for jeg la vel på meg noe sånt, men de har ikke denne regelen på ABC vet jeg ;-)). I alle fall – tusen takk for skryt også, og gratulerer så mye med den lille!

   • Lena sier:

    Hm, jeg kan ikke huske å ha hørt noe sånt, og jeg fikk heller aldri noen spørsmål/vurdering om jeg hadde lag for mye på meg.. Ikke at det var en aktuell problemstilling, da hadde jeg nok visst det. Men jeg vet at om du har bmi over 26 (eller noe sånt?) før svangerskapet tilhører du risikogruppen og får ikke føde på fødeloftet. Men hyggelig var det i hvertfall:)

 3. A sier:

  Fødte nr 1 på Ullevål, ordinær føden. Var midt i høysesongen (slutten av juni) , og jeg var den siste som fikk komme inn den dagen. Måtte vente på gangen mens de ordnet fødestue, men to timer senere var mini ute. Har bare god opplevelse av barselhotellet, de kom ofte innom og alltid når jeg ringte etter dem. Deilig med eget rom, mannen gikk og hentet sushi og greier, og det føles ikke ut som et sykehus som sådan. Måtte ikke vente på legen, vi ble hentet på rommet når det var vår tur, så er nok mer med hvilke personligheter som er på jobb, tror jeg.

  Nr 2 ble født på ABC på Ullevål,også i høysesongen og for en opplevelse! Sammenlignet, var det som å føde på et spa!! Jeg fikk også min jordmor, dvs hun som fulgte meg i hele svangerskapet (du har alle kontroller på ABC når du skal føde der) tok også i mot babyen. Det var stas! Selv om fødselen bare tok en time fra ankomst da:-) Føderommet her er nesten tre ganger så stort som på vanlig føden, masse plass til gå rundt, sittegruppe med lenestoler, stor gymball og prekestol. Og vanlig dobbelseng til å ligge i med plass til både mannen og meg. Og ikke minst, mye bedre å føde i badekar enn den vanlige sykesengen. Oppleve mindre mas/besøk på barselhotellet, men det var fordi det var nr 2. Legekontroll skjer inne på et hyggelig besøksrommet som er innredet som en stue. Der er det også lekekrok til storesøsken, som kan leke mens legen undersøker, eller bare mens de er på besøk. Og det er kjøkken der hvor man kan selv forskyve seg med mat.

  Fikk god hjelp med amming, men det var fordi jeg var veldig bevisst på at de sjekket teknikk før jeg dro, jeg ville ikke dra uten å vite at det var på plass. Tross høysesong, var det aldri noe mas om å dra. Fikk beskjed om at jeg kunne dra når jeg selv ville.

  Uten tvil- ABC er best:-) Har hatt venninner som har født på Riksen og vært fornøyd med det, men dratt hjem veldig kort tid etter fødsel pga manglende barselhotellet- de orket ikke være der mer. Det alene var en stor grunn til at jeg valgte Ullevål, og vil gjøre det evnt igjen, men da ABC:-)

  • På tjukka sier:

   Så flott historie – for det første bra at hotellet fungerte fint og for det andre – wow! Nå fikk jeg lyst til å prøve ABC 😉 SÅnn bortsett fra at jeg ikke har kjempelyst til å føde igjen for tiden da, selvsagt…

 4. Ingun sier:

  Jeg var og på abc, en veldig rolig og fin opplevelse, helt til jeg måtte bli overført til føden på Ullevål grunnet stjernekikker. Endte altså med fødsel der, men fy søren så flotte folk som jobbet der, utrolig dyktige og omsorgsfulle. Fikk likevel komme tilbake til abc for barsel. Vil nok velge abc neste gang og, men synes barseloppholdet ble litt kort (48 timer) og fikk ikke all den hjelpen jeg hadde håpet på da juni var en måned med mange fødende. Men sitter igjen med voldsom beundring for all helsepersonell, og særlig alle vi møtte på vår vei

 5. AK sier:

  Jeg fødte på Førde sykehus, kommer fra en bygd like ved. Jeg fikk god oppfølging av en fantastisk jordmor i hele svangerskapet, hun jobber hver 3 helg utenom å være distriksjordmor. Jaggu var hun ikke på vakt den helgen jeg skulle føde, akkurat vært vaktskifte da jeg kom vaggende inn en fredagsetttermidag i mars! Jeg var på gråten for jeg ble så glad for å se henne. Grunnet at jeg hadde influensa, ble jeg «isolert» og fikk et såkalt miljørom, fødselen var rolig og helt absurd»koselig» uten bedøvelse(mammapower!!!)om jeg kan si det;) har bare postiv opplevelse fra fødselen, barsel lå jeg 3 døgn. Opplevde også at det var venting på gangen da det var legesjekk, jeg måtte sitte der som en tulling med munnbind, kunne de ikke bare hentet meg når det var min tur? det var jo rett v rommet mitt. Men jeg er fornøyd altså, føder gjerne igjen der. (har født før med full epidural(fikk for mye den gangen, mye styr og mas.. KK i Bergen :/-uten å gå nærmere inn på det…)

  • På tjukka sier:

   For en flott fødehistorie! Jeg tror nok det kan være hyggeligere å føde på litt mindre sykehus – i alle fall så sant alt er normalt og går fint. Kanskje? Og bra jobbet – mammapower, ja, virkelig!

 6. Kristin sier:

  Hmm, kjenner jeg blir litt sur når jeg leser dette. Jeg synes presset i Norge for å amme er så stort, at man burde brukt tid og penger på å følge opp mødre langt bedre. (Sikkert fordi jeg skal føde på Ullevål selv om en måneds tid…). Min forrige fødsel var utenlands og der spurte de meg enkelt og greit om jeg ville amme. Da svaret var ja, men jeg ikke fikk det til, fikk jeg masse hjelp både i fem dager på sykehuset og etterpå hjemme. Problemet var nok mye stramt tungebånd, og jeg fikk bli på sykehuset til de hadde klippet det og hjulpet meg i gang. HVor henvendte du deg for å få ordnet det? Tok de ansvar på sykehuset eller måtte du ta med baby til lege selv? (Har lest at hvis først ett barn har stramt tungebånd, er det stor sjanse for at nr to har det også, så greit å være forberedt).

  • På tjukka sier:

   Jeg ser jo av kommentarfeltet mitt at andre heldigvis har hatt bedre erfaring med hotellet altså! Gi i alle fall klar beskjed om at dere hadde ammeproblemer sist. Du, jordmødrene var veldig på at det tungebåndet burde bli klippet, men legen sa nei. Jeg fant en venn og kollega som kunne hjelpe meg, men jordmødrene anbefalte meg å kontakte en privat øre-nese-halslege (Volvat eller noe sånt) – eller sikkert en privat barnelege (det er jo ikke vanskelig). Men ta det opp på på undersøkelsen på sykehuset, vi hadde en veldig sur og stresset lege, alle er heldigvis ikke sånn!

 7. Kristin sier:

  Takk for svar! Som sagt det skal bli fint å være litt forberedt. SIst hadde jeg aldri hørt om stramme tungebånd, og dessuten trodde jeg at hvis jeg ikke fikk til ammingen, så skulle jeg gi flaske og ferdig med det. Lite visste jeg om at jeg en uke etter fødsel skulle være en gråtende, overnervøs hormonklump, som på ramme alvor følte at hvis jeg måtte gi opp ammingen, så var det verdens ende. Og jeg tror du har rett i at det er menneskene som er på vakt som avgjør hvordan man oppfatter et sykehus. Heldigvis er det flest av den greie typen!

 8. Tilbaketråkk: Velge fødeplass i Oslo/Akershus – en avhandling verdig | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s