Oppdatering om spekemat

Jeg tok for meg spekemat og lignende kjøtt for et par måneder siden – og var da i kontakt med helsedirektoratet. Hovedfaren med rått kjøtt er Toxoplasmose, men i Sverige sier de det er ok å spise slikt om det er frosset i 3 døgn først. Forklaringen på hvorfor dette ikke er bra nok i Norge står i dette innlegget – og begunnelsen er ganske god egentlig. Jeg driver jo med litt populærvitenskapelig informasjonsdrodling her, og jeg vil jo unngå å si noe som er feil, så jeg sjekker mine kilder med ujevne mellomrom (de ombestemmer seg jo støtt).

Matportalen har nå oppdatert sitt råd – og sier nei også til frossen spekemat på grunn av faren for Listeria. Jeg tror sannelig de kan ha oppdatert det på grunn av mitt spørsmål og (men altså gitt et annet svar her enn på mail til meg). I alle fall har ikke jeg tenkt å gå ut mot offisielle råd. Jeg begynte å søke på forekomst av Listeria i ulike matvarer, men oh my, det var så kjedelig stoff at jeg raskt aksepterte at Listeria kan vokse i speket kjøtt. Det ser ut som det er riktig så sjelden, så sjelden at man i Sverige ikke er redd for det, men det er vel ikke verdens største offer (sorry, vet det er lett for meg å si, jeg er tross alt ikke gravid lenger). Godt varmebehandlet kjøtt er i alle fall fortsatt helt trygt – strandaskinke og lignende gjør seg ypperlig på pizza, i omelett eller sprøstekt til supper.

Og for å se positivt på det – du kan ikke spise spekemat selv om du er immun mot toxoplasmose, men rådet ble kanskje enklere formulert. Nei til spekemat, salami, røkt kjøtt og alt sånt, enkelt og greit. Ai, SÅ positiv har ikke På tjukka vært på lenge, men i dag har det vært strålende sol, 20 grader, utelunsj og smørblid baby som har sovet hele natten – flere netter på rad. Da kan ikke engang jeg surmule 🙂

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s