Kan jeg… Vitamin A

Gravide har økt behov for vitamin A, som for alle andre vitaminer naturligvis. Men man har ganske lenge visst at for mye vitamin A er teratogent, det kan altså føre til misdannelser.

Lett skal det ikke være, heldigvis, ellers hadde ikke jeg hatt noe særlig å blogge om. A-vitamin får vi nemlig i oss i to ulike former – preformed og som carotenoider. Preformed klarer ikke hodet mitt å oversette dessverre, det er i alle fall vitamin i fiks ferdig, fettløselig form – retinoider. Carotenoider omdannes til vitamin A av kroppen, og dette får du i deg via frukt og grønnsaker, særlig gulerøtter.

Gulerøtter er fortsatt helt trygt om ikke annet - skrubbet og vasket og tørket etter alle kunstens regler selvsagt.

Gulerøtter er fortsatt helt trygt om ikke annet – skrubbet og vasket og tørket etter alle kunstens regler selvsagt.

Det er den retinoide formen som kan være farlig for fosteret ditt, så du trenger ikke bekymre deg for gulerotknaskingen. Fiks-ferdigvitaminet får du i deg via kjøttprodukter, og spesielt er innholdet høyt i lever. I mange land frarådes gravide å spise lever, i Norge finner jeg ikke noe offisielt råd vedrørende dette.

Anbefalt inntak for gravide er 800 ug/dag, eller ca 2700 IU. Dosering opp mot 10.000 IU daglig har ikke vist seg å være farlig, så du har litt å gå på, men det er vel greit å forsøke å holde seg godt under streken.

For å være helt trygg, er det enkleste å spise veldig lite lever. Jeg vet jo ikke hvordan det er med deg, men dette syns ikke jeg var særlig vanskelig å etterleve. Det finnes A-vitamin i kjøtt og masse annen mat, men det er først og fremst lever som flommer over av det. Men lever er ikke lever, so it isn’t only only, for å si det sånn. 100 g kyllinglever inneholder ca 9370 ug vitamin A, mens svinelever inneholder over 23.000 ug. Gåselever inneholder mye mindre vitamin A, så det kan passere som festmat i ny og ne.

Men shit pomfritt, hva med den leverposteien du spiser på brødskiva til lunsj hver dag da? Nja, det er nok ikke så farlig. De fleste leverposteier er blandet ut med ganske mye annet (stabburets leverpostei inneholder f.eks bare 29% lever, resten er vann, kjøtt, fett, hvetemel og mye annet rart), så da blir jo A-vitaminet tynnet ut. Dessuten spiste du vel neppe hele boksen. Men, det er altså fullt mulig å tråkke feil her, så hold tunga rett i munnen. Og fiskeleverpostei skal du ikke spise pga miljøgifter. Pjuh, det er litt å passe på. Forresten, i USA ville de skreket seg hese over listeriafaren i leverpostei lenge før de kom til A-vitaminet, men i Norge tar vi akkurat det med ro. Vel, mer om det ved en senere anledning.

Leverpostei - rikt på jern, men og vitamin A. Og hva med Listeria? Det krever sin kvinne å komme trygt i mål!

Leverpostei – rikt på jern, men og vitamin A. Og hva med Listeria? Det krever sin kvinne å komme trygt i mål!

I Norge anbefales gravide å ta tran. 5400 ug retinol i 100 g tran gir oss ca 270 ug i 5 ml tran – en dagsdose. I tillegg tar du kanskje en multivitamin, tilfeldig valgt inneholder Nycoplus multivitamin 250 ug vitamin A. Med andre ord blir ikke dette noen farlig dose vitamin A, heller ikke om du spiser en skive med leverpostei i ny og ne (men sjekk hvor mye A-vitamin posteien inneholder hvis du spiser mye av det). Det finnes også multivitaminer uten vitamin A og D, funker helt fint, og da slipper du kanskje å bekymre deg (selv om du ikke trenger det med vanlig vitamintilskudd heller).

En ting til. Det er en del hudkremer som inneholder vitamin A. Bare dropp de, bruk noe annet mens du er gravid. Det er for lite dokumentasjon til å vite sikkert om det er trygt, og det er ikke lett å vurdere hvor mye som faktisk tas opp i blodet. Det er ingen rapporter som faktisk har vist skader ved bruk av disse, så om du har brukt de frem til nå går det nok fint lell. Medikamentet Roaccutan (Isotretionoin) er reseptbelagt og brukes mot kviser – dette skal avsluttes 1 måned i forkant av graviditet.

Så konklusjonen er fortsatt litt av alt og alt med måte – men dropp levergryta. Leit? Nja. Isbjørnlever inneholder forresten så mye vitamin A at det vil kunne ta livet av deg – gravid eller ei. Godt å vite, sånn når du sitter alene i isødet og har mistet nødblusset ditt og matrasjonene er spist opp, bortsett fra innvollene til isbjørnen du har drept med dine egne never.

isbjørn

Image courtesy of nokhoog_buchachon / FreeDigitalPhotos.net

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Listeria og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s