Kan jeg… Drikke alkohol?

Helsemyndighetene i Norge, Nord-Europa (og EU) og USA er helt klare på at man ikke skal drikke alkohol som gravid. Jeg har ikke fått sjekket offisielle råd i Sør-Europa og Sør-Amerika (du vet, disse språkferdighetene), men jeg kjenner jo en liten skokk nybakte mammaer og gravide fra disse landene, og ikke helt overraskende er det der en mer «vær-litt-forsiktig»-holdning. Damene jeg kjenner fra Frankrike, Spania, Mexico, Chile og Argentina angir at de sier at 1-2 glass i uken anses som ok der de kommer fra (men jeg vet ikke om dette er de offisielle rådene).

Bilde

Det vi vet helt sikkert er at stort alkoholinntak kan gi ordentlig alvorlige fosterskader, og også spontanabort. Føtalt alkoholsyndrom er en alvorlig utviklingshemming, og har du problemer med å slutte å drikke alkohol og er gravid, må du søke hjelp . I dag. Fastlegen, helsestasjonen, Blå Kors – det finnes massevis av hjelp der ute – ta kontakt (hvis du ikke vet hvor du skal starte, send meg en mail, så skal jeg bistå deg).

Når det gjelder om et moderat alkoholinntak er skadelig, er meningene mer delte. Jeg har lest ganske mye, men likevel nesten ingenting (det kommer opp 23908 treff når jeg søker på «alcohol pregnancy» i PubMed – bare en av søkemotorene jeg bruker). Jeg er glad i et glass vin, og sånn rent bortsett fra at jeg ikke hadde det minste lyst til engang å lukte på alkohol i det meste av svangerskapet mitt, hadde jeg blitt glad for et bevis på at et glass i ny og ne er trygt. Det har jeg ikke funnet. Jeg har heller ikke funnet særlig sterke holdepunkter for at det er skadelig – så da er vi tilbake på det faktum at vi vet at store mengder er farlig, men vi vet ikke hvor mye som faktisk skal til før barnet påvirkes i negativ retning. Ergo sum – totalavhold i svangerskapet er det eneste trygge (syns jeg).

Jeg skulle vært bra oppesen om jeg faktisk motsa helsemyndighetene i alle disse landene – jeg driver tross alt en liten hobbyblogg her. Hvis du er interessert i å lese om noen som har gjort akkurat det, kan du kikke her. Emily Oster er forsker, men ikke helsearbeider, og hun har blant annet skrevet en bok og en artikkel hvor hun forklarer hvorfor hun selv tok seg noen glass vin som gravid. Hun har noen poenger, men jeg har altså endt opp med en annen konklusjon enn hun har, og syns ikke det er verdt risikoen. Jeg mener likevel at voksne, intelligente kvinner har rett til å ta informerte valg selv, også når de er gravide. Vær uansett åpen om valget ditt ovenfor lege og jordmor.

Uansett vil de fleste finne andre måter å hygge seg på. Jeg er ikke fan av å ødelegge et skikkelig godt måltid med brus (det er så trist!), men farris kan duge. Ellers er eplemost en slager som passer til det aller meste av mat. Alkoholfri rødvin smaker høgg, og den eneste grunnen til å drikke det må vel være å skjule at man er gravid. Alkoholfri hvitvin kan funke hvis den er iskald. Jeg ble veldig glad i denne rosevinen – den fikk jeg fin festfølelse av:

Bilde

På polet kan du og kjøpe eplemost/cider med bobler, som er friskt og godt. Vinmonopolet har ofte flinke folk som kan hjelpe deg å finne riktig drikke til maten, også når det skal være alkoholfritt. Alkoholfritt øl smaker nesten som vanlig øl spør du meg, og det kan jo være godt en varm sommerdag. Drikker som inneholder under 0,7 promille alkohol kan trygt drikkes av gravide (det gjelder noen cidere, surmelk, munkholm og lignende).

Det blir nok ikke den store champagnefesten på fødestua heller, hvis du ammer bør du vente til barnet er 6 uker gammelt før du tar deg et glass (lenger hvis barnet er født for tidlig). Deretter kan man drikke litt alkohol om man vil (med måte nødvendigvis, det er et lite vesen som er rimelig avhengig av at du fungerer som du skal), vent to-tre timer etter at du har tatt en enhet alkohol før du ammer igjen. Du kan lese mer om amming og alkohol her. Feilberegning kan fort skje, rakkeren bestemte seg selvsagt for å våkne tidligere enn vanlig for nattmat akkurat den kvelden du skulle ut med venninnene dine, så ha alltid morsmelk i fryseren eller erstatning tilgjengelig hvis du skal på vift.

(Ps: jeg har ikke lagt ut mitt lange resonnement og hvilke kilder jeg har brukt i den øverste delen av innlegget, for jeg tror ikke særlig mange er interessert. Hvis du syns det er dumt av meg, gi beskjed så skal vi se hva vi kan få gjort.)

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Kan jeg… Drikke alkohol?

  1. Tilbaketråkk: Amming, mamming og Forbundet for Høy Moral | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s