Baby-hack: stellebordet

Altså, interiørblogger skal jeg ikke prøve meg på å bli. Stelleplassen vår er ikke lekker, men gudameg så praktisk da. Hvis du trenger inspirasjon til en utrolig funksjonell stelleplass, følg med. Er du mer opptatt av at det skal se fjongt ut, finn en rosablogg 😉

Først og fremst: bruk badet hvis du har den minste mulighet, om ikke annet så i alle fall de første par månedene. Det finnes små bord som kan monteres over do til og med. På badet er det varmt og godt, lett å vaske bort tiss (som vil spres overalt – ihvertfall hvis du får en gutt) og bæsj (som også kan skytes forbausende langt fra en bitteliten rumpe), og viktigst: du har vann lett tilgjengelig. Altså, det lar seg selvfølgelig gjøre å ha stellebord på et annet rom også. Men jeg ville som sagt anstrengt meg for å få det til på badet.

Det som skal brukes må være innen rekkevidde, for vi skal jo så klart ikke forlate lille alene på stellebordet. Men det er igrunnen ikke så mye man trenger å nå sånn til vanlig. Vaskekluter, bleier, D-vitamin, eventuelt litt rompesalve, vann og håndsåpe.

Her er vår lekre lille plass:

2016-06-10 12.59.12

 • Stellematten: jeg ble faktisk spurt av en venninne som ventet sin første om hvilken type stellematte jeg hadde, ettersom hun mente jeg hadde så god kontroll og gjorde research på alt. Men der ble jeg svar skyldig altså. Research på stellematte? Jeg bare tok en jeg… Til baby 2.0 ble det den fra IKEA, fordi den er liten, og fikk akkurat plass mellom vaskene på badet. Hvis det finnes noen stellematter som er bedre enn andre, gi meg beskjed, det hadde jo vært artig. Men hvor mange funksjoner kan en stellematte ha lizm?
 • Oppå stellematten bruker jeg en kladd. Dette bruker alle jeg kjenner som jobber i helsevesenet, tror jeg 😉 Ikke miljøvennlig, men du og du så praktisk. Kladder er myke og fine, og absorberer godt når det tisses og bæsjes og gulpes på de. For det vil det. I massevis. Spør på apoteket, de har kladder der. Sånn miljømessig trenger man ikke bruke de så veldig lenge, det varer ikke evig at de tisser og bæsjer så himla ofte og mye disse små. En pakke til hver unge virker som holder for oss.

2016-06-10 12.59.24

 • Tørre engangskluter – myke og fine. Våtservietter skal helst ikke brukes for mye på de minste sier de, det er jo kjemikalier som holder de våte. Og huden til de små er tynn, restene vil bli liggende igjen og kan vel potensielt absorberes i den lille kroppen, så bruk bare rent vann. Det er uaktuelt å bruke flergangskluter på morsmelkbæsj, den lager altså noen forbannede flekker, og det kan da umulig være mye mer miljøvennlig å bruke det heller. De må jo kokvaskes etter bruk i alle fall. De selger slike fine kluter i dagligvarebutikker nå (da jeg fikk storebror fantes de nesten bare på apoteket)
 • Vitamin D – se mer her
 • Rompesalve – om det er behov. Jeg liker godt Bepanthen, men det er sikkert en smakssak.
 • Bleier innen rekkevidde
 • Talkum og eventuelt annet som akkurat din lille trenger. Jeg bruker ikke dette noe særlig, står der mest for bildets del (men hvis du skal ha et, ikke kjøp Natusan (det du finner i vanlige dagligvarebutikker) – den er skikkelig sterkt parfymert av en eller annen grunn. Ja til parfymefrie babyrumper da, dere!).

2016-06-10 12.59.19

 • Håndsåpe
 • Håndsprit – en god og stor flaske anbefales! Det er altså så sinnsykt mange bleieskift med nyfødte, og de eier jo ikke immunforsvar å snakke om – håndsprit lett tilgjengelig letter altså hverdagen så mye. Så kan man enkelt gå fra bleieskift til gulpevask liksom.

2016-06-10 12.59.33

 • Sist, men såvisst ikke minst: flekkfjerner. Ah, den der morsmelkbæsjen altså. Den er overalt, og den sitter så fast i klærne atte. Ja. Trikset er å få bort flekken så raskt som mulig, fukte den og ha på flekkfjerner, gni og skyll, gni og skyll. Men har nettopp oppdaget at sollys også fungerer forbausende godt på disse flekkene forresten – det må du prøve.
 • Her har jeg også badeolje og fet hudkrem – men det er fordi jeg og lillebror er med i en studie om forebygging av atopisk eksem. Et himla styr forøvrig, mer om det en annen gang. Men dersom du skulle ha en liten eksemunge i hus er oljebad gull det altså.

Håper du fikk et praktisk tips eller to!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Babyutstyr, Barseltid og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

18 svar til Baby-hack: stellebordet

 1. Janne sier:

  Tusen takk for gode tips, har akkurat grubla på det der. Vi har nytt hus sidan sist baby, og med god benkeplass på vaskerommet tenkte eg å rigge med til der – med ein stygg og praktisk stelleplass. Kladdar skal kjøpast inn a.s.a.p. – kvifor har eg ikkje tenkt på det? Det var jo supersmart!
  Med baby nr 1 fann eg eit genialt flekkfjerningstips for babybæsj på ull: gallesåpe. Den finst på Claes Ohlsson: http://www.clasohlson.com/no/Galles%C3%A5pe/34-1287. Eg kjøpte i fast form sist, men ser at den no også finst som flytande. Det kan hende det fungerar på andre tekstilar også!
  Lykke til vidare – er strax ferdig med veke 33!

  • På tjukka sier:

   Uke 33 – gratulerer! Og så fint du fikk noen fine tips. Ikke minst – tusen takk for godt tips tilbake! Jeg har faktisk hørt om gallesåpe, den skulle være grei på ull og har jeg fått høre? Men har ikke visst hvor jeg fikk tak i det. Nå blir det Claes Ohlsson på meg. Lykke, lykke til!

   • Janne sier:

    Hei igjen! No er babygullet litt over 2 mnd, og eg har gjort eit par erfaringar: Storesyste var aldri sår då ho var lita, då brukte eg vanleg vaskeklut i starten. Veslesyste var ganske mykje sår i starten. Eg brukte eingongsklutar frå matbutikk. Vi forsøkte å vaske over med vaskeklut ETTER å ha vaska med eingongskluten, og oppdaga at det var att mykje rester av bæsj på huden. Etter at vi gjekk over til dette, har ho ikkje vore sår meir… I tillegg har eg løyst (!) problemet med bæsjeflekkar på ull: Eg gnir fyrst vel og lenge med gallesåpe, og brukar deretter zalo på flekken, gnir igjen, skyller, og legg i bløyt i kaldt vatn fram til eg skal vaske ullvask (og det skal eg alltid ganske snart…). Veldig kjekt å ha både gallesåpe, zalo, eingongshanskar og eit lite spann for hånd (eg steller på vaskerommet)…

   • På tjukka sier:

    Takk for gode tips! Det med vaskeklutene kan være nesten litt skremmende… Hm, skal teste ut!

 2. Anette sier:

  Jeg brukte også de paddene i starten, men de koster jo litt. Gikk over til Baby Mats som man f.eks får både på REMA og Kiwi, med er håndkle under. På bunnen har vi en sånn dyp stellematte.
  Jeg ble også anbefalt av ei å bruke vanlig matolje i badevannet istedet for babyolje. Der bruker jeg raps/solsikkeolje. Den er helt miljøvennlig og inneholder ikke masse rare tilsetningsstoffer. Funker kjempebra! Men balja må vaskes ganske ofte.
  Bruker våtservietter når det er bæsj, men kjøper de som er hormonfrie og uten for mye tilsetningsstoffer (Google «Våtservietter test»). Vasker alltid over med en fuktig klut for ev. å fjerne rester fra våtserviettene.
  Så tørker jeg stumpen med hårføner etter vask. Unngår ofte bleie-eksem på den måten 🙂

  • På tjukka sier:

   Mange gode tips! Men matolje i badevannet er kanskje ikke så bra for rørene? Vet ikke helt jeg, jeg får ihvertfall utdelt denne i den studien jeg er med i.

 3. Malin sier:

  Artig med alt man kan google seg grønn på 🙂
  Et tips er å kjøpe stellematte med CTC-behandlet trekk som er vanntett og lett å tørke av, feks fra Rätt Start (kjøpes i Sverige eller på nett feks http://lekmer.no/barn-og-baby/stell-og-helse/stellepute/rätt-start-stellebord-babysaurus-turkis). Fine mønster, god kvalitet og smale nok til å passe i IKEA sine stellebord. IKEA sin funker også, men liker bedre de som ikke må blåses opp. Under stellebordet har jeg en flaske med overflatesprit som jeg sprøyter over hver kveld og tørker over. Forøvrig også stor fan av pumpeflaske med håndsprit lett tilgjengelig!
  På Sparkjøp (…) får man kjøpt pakker med tøybleier (https://www.sparkjop.no/Nettbutikk-kategorier/Barn/Babyutstyr/Flanellsbleie-70x70cm-5pk/p/510252_oneSize). Jeg har en hel haug, billige og jeg bruker de til masse forskjellig. Disse er i passe størrelse til å legge oppe på stellematten, kan vaskes på 90 grader, er billige og kan brukes til underlag i seng etc. Gulpeklutene fra Sparkjøp er også superbra og billige (https://www.sparkjop.no/Nettbutikk-kategorier/Hjem/Kjøkken/Kjøkkenklut/Gazbleie-45x70cm-6pk/p/550100_oneSize).
  Takk for en veldig bra blogg! Liker at du er grundig og oppgir kilder, jeg har hatt god bruk for mange av tipsene dine 🙂

  • På tjukka sier:

   Takk for mange supre tips! Det spørs om jeg må en tur på sparkjøp, for jeg har fått en liten gulpegutt i hus…-) Og takk for hyggelig tilbakemelding!

 4. Bella sier:

  Ja. De minste må være på badet! Da jeg fikk min bodde jeg alene, og hadde et knøttlite bad og flytteplaner. Lillemann lå på badegulvet. Der lå han trygt, og jeg kunne løpe til og fra etter alt jeg hadde glemt. Jeg fikk raskt tilbake bevegeligheten min igjen ettersom det ble mye bøy og tøy også. Men det aller beste med å ha han på badegulvet var at da fikk jeg dusje ifred. Da han lå der var han så tålmodig og fin. Det var ikke en dag jeg ikke fikk dusja på morgenen, og jeg hadde full oversikt over hver eneste lille bevegelse fra knøttet.

 5. Elin sier:

  Takk for en god liste! Etter å ha vært mor i en hel uke (!) så er jeg enig i at dette er hva du trenger. Har faktiske lurt på hvor jeg kan kjøpe kladd! «Lånte» 😁 med meg noen kladd fra barselavdelingen, og klippet dem i fire deler for at de skulle rekke lenger (ingen måte på grådigheten, hehe), faktisk fungerte det fint.

 6. jagersten sier:

  Jeg sprayer alle flekker med Zalo spray før jeg hiver klærne til vask, og det tar alt! Lillebror er 3 mnd, og ingen problem med babybæsj. Eneste unntaket var når jeg glemte en body i en uke…

 7. pmbr82 sier:

  Hei. Jeg ser at de d-vitamin dråpene er for barn over 3 år,kan jeg fortsatt gi det til min på 2mnd?

  Ellers kan jeg anbefale å bruke tisse laken fra IKEA med glattsiden opp på stellebordet. Da er det bare å tørke av om uhellet skulle være ute. Legger håndkle over for komfort. Mye billigere og kan brukes i evigheter.

  • På tjukka sier:

   Hei – det var rart, på min flaske står det at dråpene kan brukes fra 4 uker. Men ser at det er to ulike flasker som ligner veldig mye – spør på en litt bra helsekost kanskje? Lurt lite hack med tisselaken! Men det er egentlig bæsjeflekkene jeg vil unngå med engangsunderlagene da – og de er jo like vanskelige å få bort fra et håndkle…

 8. Tilbaketråkk: Fødebagen/sykehusbagen | På tjukka

 9. Tilbaketråkk: Fødebagen/sykehusbagen | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s