Toxoplasmose

De sier det er farlig – men om det stemmer? Les og lær:

Toxoplasmose er en parasitt som i utgangspunktet ikke er særlig farlig for mennesker. Mange av oss har vært smittet av den før (litt over 10% antar man), og da er man immune mot parasitten for livet. De færreste har hatt noen symptomer av dette.

Den er ikke særlig farlig for gravide heller, men den kan altså gi fosterskader. Du skal ha godt med uflaks for å få en unge med alvorlig skade pga Toxoplasmose. Først må du jo være en av de som ikke har hatt parasitten før. Så skal du klare å pådra deg den i svangerskapet. Og så skal smitten overføres til fosteret, risikoen for dette er større jo lenger ut i svangerskapet du er, men skadene blir mindre alvorlige ettersom det nærmer seg termin. Jeg er ikke 100% sikker på dette tallet, men jeg har kommet frem til at 1-2 barn årlig fødes i Norge med alvorlig skade pga toxoplasmosesmitte. Altså ikke mange, men vi vil jo gjerne unngå det da.

Bilde

Sunn og glad, eller farlig farlig?
Image courtesy of AKARAKINGDOMS / FreeDigitalPhotos.net

Ok, dette visste du sikkert fra før. Og du kjenner nok til rådene for å unngå smitte også: unngå rått kjøtt (enkelt nok), og vask frukt og grønnsaker godt. Altså, det er her jeg faller av. Katter sprer smitten. Katter skiter i salatåkeren, salaten får jord med katteskit og parasitter på seg, og du spiser salaten. Ok, fullt mulig. Men hvordan vasker man salat? Jo, man skyller den under kaldt vann. Siden når ble det effektivt for å bli kvitt parasitter og bakterier? Har vi virkelig klart å unngå ett eneste tilfelle av Toxoplasmose hos foster på bakgrunn av dette rådet? Jeg har gravd og lett med lyser og lykter, men ikke funnet det dokumentert noe sted.

Bilde

JEG som er synderen, sier du? Særlig.

Nå har det seg sikkert sånn at det er lurt å vaske frukt og grønnsaker også når man ikke er gravid. Men jeg er for bedagelig anlagt til alltid å «huske» dette (slapp av middagsgjester, jeg er godt oppdratt og hygienisk nok når vi får besøk). Og som den lille rampen jeg er, må jeg si jeg koste meg ekstra med et helt uvasket eple etter at jeg kom hjem fra barsel. Små gleder og alt det der. Det må vel nesten være en god unnskyldning for å droppe salatvasken det da, at det hadde vært praktisk å pådra seg smitten før man ble gravid. Men det er det ingen som råder oss til. Sikkert fordi det kan vel finnes andre bakterier på grønnsakene også, som kan gi oss matforgiftning for eksempel. Heller ikke gøy.

Et stort offer er det jo ikke å skylle eplene sine, selvsagt. Du trenger imidlertid ikke stresse med å unngå råkost på resturanter, i kantiner og slikt. Lenger sør i Europa og verden for øvrig, finnes det mye mer Toxoplasmosesmitte. Og kvinnene der er bedre beskyttet, da langt flere er immune. Så vi bleke nordboere får finne oss i å være litt ekstra forsiktig på tur sørover mens vi er på tjukka. Det kan være vanskeligere enn det høres ut som, men man får bare gjøre sitt beste, og satse på at immunforsvaret og magesyren gjør jobben sin om man skulle være uheldig. Du kan også spørre legen din om å sjekke om du har vært smittet før du reiser på tur, hvis du ikke har vært det, kontrollere prøven ca tre uker etter hjemkomst. Hvis det da viser seg at du har vært utsatt for smitte kan man behandle med antibiotika for å hindre overføring til fosteret.

Til slutt: beklager. Jeg kan enda ikke fortelle deg hva det betyr å vaske salaten godt. Men jeg ville ikke satset på såpe. Jeg fortsetter jakten og skal gi beskjed når jeg finner det ut.

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Toxoplasmose og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Toxoplasmose

  1. Tilbaketråkk: Kan jeg… Reise til utlandet? | På tjukka

  2. Tilbaketråkk: Uke 4 | På tjukka

  3. Tilbaketråkk: Kan jeg… Spise spekemat? | På tjukka

  4. Tilbaketråkk: Kan jeg… Gjøre hagearbeid? | På tjukka

  5. Tilbaketråkk: Oppdatering om spekemat | På tjukka

  6. Tilbaketråkk: Kan jeg… Spise sushi? | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s