Kan jeg… Reise til utlandet?

Litt dumt spørsmål ,eller? Jeg hadde planlagt å trumfe igjennom argumentet: folk føder av og til friske barn både øst- og vest- og sør for sinsenkrysset også, og si at stort sett er det bare å reise i vei. Og joda, det meste av verden ligger fortsatt for dine føtter (selv om du kanskje ikke kan se føttene dine lenger). Og kvinner føder flotte friske barn i alle verdens hjørner. Men når man får tenkt seg om, så ser man jo at noen steder føder man også ganske mange syke barn. Og noen steder er det helt greit å være lokal gravid kvinne, men kanskje ikke tursit og gravid kvinne.

Bilde

Reiselysten sier du? Ikke i det hele tatt…

Så det ble en god ikke-liste her og, dessverre, som heller ikke reiseglade meg kan gjøre noe med. Og du må ta dine forhåndsregler når det gjelder toxoplasmose.

-Unngå steder med risiko for å pådra seg malaria. Malaria er ordentlig leit for gravide å få, og skikkelig farlig for både deg og fosteret. Til alt overmål pådrar gravide seg lettere malaria enn andre. Noen ganger må man likevel, i tilfelle skal du ha profylakse, så snakk med lege i god tid. Dessverre utgår en del kule land på grunn av dette, men malaria på tjukka er slett ikke greit.

Bilde

Storbyferie: kjør på!

-Du skal ikke ha levende vaksiner, så hvis destinasjonen du skal til tilsier at du bør ha dette, må du gjøre ordentlig grundig research på om dette er en risiko du er villig til å ta.

-Du skal ikke opp i ekstreme høyder. Altså, stor kred til deg hvis du faktisk hadde tenkt å karre deg opp på Kilimanjaro med magen din. Respekt, kvinne! Virker som tommelfingerregelen er å holde seg under ca 3000 m. Og som alltid – gå ned hvis du blir uvell på lavere høyder (men det skjønte du selv).

Bilde

Besseggen. Har du lyst har du lov. Hvis du heller vil sitte på hytta og spise sjokolade, gjør for all del det.

-Ja, og så må du sjekke med flyselskapet du reiser med hvor lenge du kan fly (med eller uten legeerklæring). Å fly i seg selv er ikke farlig, men trekk på deg støttestrømper, drikk masse vann og gå rundt mer enn du ville gjort ellers for å forebygge blodpropp.

-Du er fullstendig i stand til selv å vurdere om stedet du skal til har trygge nok sykehus og rask nok hjelp hvis noe alvorlig gærent skulle hende.

Så konklusjonen er: intet nytt under solen. Enig i de gjeldende rådene på området. Er du i form, reis og kos deg. Jeg kom meg ikke lenger enn til kanariøyene (hadde større planer enn det før tante kvalm gikk ombord), og det var helt greit. Siden jeg ikke kunne spise salat og sånt, tok jeg igjen på andre områder og la på meg 3 kg på en uke, men kan vel ikke klandre destinasjonen for det. God tur!

Bilde

Nam! Men du kan jo ikke spise salaten i utlandet. Eller agurken. Eller tomaten. Og, nei, ikke fetaost heller. Tørket oregano burde være greit da. Da ble det sjokolade til lunch igjen, da.
Image courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee / FreeDigitalPhotos.net

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s