Kan jeg… Spise sushi?

Dette er et tema som kommer igjen og igjen og igjen og igjen i alle verdens gravidgrupper, gravidforum og enhver gravidprat. Egentlig burde det være ganske enkelt å svare på, men det blir alltid kluss. Alltid.

Matportalen (helsedirektoratets informasjonsside) innbyr egentlig ikke til noen forvirring: de sier sushi er trygt å spise – så sant den er laget av fersk, marin fisk, og unngår noen fisketyper (i hovedsak gjelder det fersk tunfisk når det gjelder sushi, men også annen eksotisk fisk, som hai, dessuten stor blåkveite, produkter med fiskelever, brunmat i krabbe og fordøyelseskjertelen i kamskjell).

Oida – det så veldig vannskelig ut! Jeg må innrømme at jeg i mine graviditeter stort sett har holdt meg til laks når det gjeder sushi, bare for enkelhets skyld. For hvis man spiser virkelig mye fisk, skal man holde tunga rett i munnen, hovedsakelig på grunn av fremmedstoffer. Så, om du får i deg en bit sushi av feil fisk er det ingen katastrofe, det er først og fremst viktig å begrense mengdene.

Men, det er egentlig ikke dette som blir surrete, hver enda gang dette temaet diskuteres. Det er disse bakteriene (listeria) og parasittene (toxoplasmose) som gjør alle så skvetne. Altså, selv om helsedirektoratet, som er veldig, veldig forsiktige, altså sier at sushi er innenfor.

Alle kjenner nemlig noen som kjenner noen som jobber i oppdrettsnæringen eller på sushiresturant eller ett eller annet sånt, som vet at sushi er proppfull av begge godsakene. Ingen kommer med dokumentasjon, men alle kjenner noen, i alle fall. Og det er jo ikke så lett å argumentere mot. Hva skal vi gjøre da, når magen romler og man begynner å sikle med tanken på sushi? Vi svarer så klart!

Først: Toxoplasmose. Dette er ikke et problem i rå fisk, men i rått kjøtt. Toxoplasmose lever i pattedyr, og katter er hovedvert og hovedsmittekilde, så sannsynligheten for at det skal finnes i fisk er ytterst lav. Jeg kjenner flere som spiser sushi kun hvis de vet at fisken har vært frosset i forkant pga redsel for dette, og det er forsåvidt ikke meningsløst å fryse rå fisk før man spiser den, for det dreper jo andre parasitter også. Parasitter som kan gjøre oss alle syke, men som nok ikke er mer farlige for gravide enn andre, og jeg har ikke funnet noen som helst holdepunkter for at de er skadelig for fostre. Så det kan man jo godt gjøre, men i redsel for toxoplasmose er det altså ikke nødvendig. Når det gjelder norsk oppdrettslaks, sier mattilsynet at denne ikke trenger å fryses da det er dokumentert at den ikke inneholder parasitter. Alle annen fisk, villfisk og annen oppdrettsfisk, skal i følge mattilsynet fryses før bruk, uansett om den skal serveres til gravide eller ei. Det er et krav i Norge til alle som tilbereder sushi, så det er jo grei skuring. Jeg har spist sushi uten å spørre om den har vært fryst, og ser ingen grunn til å ikke stole på det mattilsynet sier om oppdrettslaks. Det er i alle fall ikke noen større grunn til å fryse norsk oppdrettslaks til gravide enn til andre.

Så det litt vanskeligere: Listeria. I 2007 (innmari lenge siden altså), tok mattilsynet stikkprøver av sushi uten å finne Listeria i noen av prøvene. Senere, i 2010, fikk Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning samme oppgave, og de fant Listeria i 20% av sushien de testet – men i alle prøvene langt under grenseverdien som er antatt farlig for gravide/fostre. Likevel, Listeria er rundt oss, hele tiden, og fisk kan absolutt være en kilde til bakterien. Den drepes av varmebehandling, men ikke av frysing, så det hjelper deg pent lite å spørre om fisken er frosset før tilberedning. Den vokser også i kjøleskapstemperatur, selv om matvaren er vakumpakket, så det er et poeng å spise all mat godt innenfor holdbarhetsdatoen når man er gravid. Smarte folk sier at man setter en grenseverdi på 100 listeriabakterier per gram som skadelig for gravide. Når det gjelder sushi, så serveres jo denne fisken veldig fersk. Den smaker jo ikke godt etter bare et par dagers lagring, og således er risikoen for at Listeria skal vokse nok til å bli farlig nok til å gi infeksjon veldig, veldig  lav i sushi. Mye lavere enn for eksempel i røkalaks (som helsedirektoratet sier gravide kan spise hvis pakningen er nyåpnet og godt innenfor holdbarhetsdatoen). Apropos det siste her: folkehelseinstituttet sier at gravide skal unngå røkalaks, men kan spise sushi (begge må vel anses å være pålitelige kilder vi burde kunne stole på, men hvem av de som vet best her kan jeg sannelig ikke svare på). Lett skal det i alle fall ikke være!

Mer forvirret? Jeg syns oppriktig ikke det er noen grunn til det – gravide kan spise sushi. Sushi bør være så fersk at den er vel så trygg som kjøttpålegg, salat-buffeter, påsmurt mat osv. Fra skikkelige steder, så klart, resturanter du stoler på at bruker ferske råvarer og opprettholder god hygiene. Du ville ikke spist sushi noe annet sted i ikke-gravid tilstand heller, så det er jo en unødvendig påpekning så klart.

Og til dere som prøver å skremme andre gravide fra å spise sushi: hva er poenget? Gjør som du vil selv, men kom i alle fall med dokumentasjon før du gjør andres dag litt surere enn nødvendig. Og dokumentasjon tar selvfølgelig også jeg svært gladelig i mot hvis du har! Og skal ta alt til etterretning 🙂

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Listeria, Toxoplasmose og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Kan jeg… Spise sushi?

  1. Elin sier:

    Hvis det blir en nr.2 så skal jeg unne meg (fersk) sushi! 😌

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s