Kan jeg… Ligge på magen?

Ah, jeg elsker disse dumme spørsmålene! Saken er jo selvsagt den, at når man begynner å grave, så er jo ingenting så dumt som det høres ut som likevel. For vi liker jo harde fakta, og skikkelig forskning, gjør vi ikke? Og vi kan ikke ta noe for god fisk før noen har forsket på det, sunn fornuft kommer man ingen vei med.

Og gjør man et enkelt googlesøk selv, finner man som vanlig mye pussig. Les for eksempel hva «gjest» sier i denne diskusjonstråden. Skræmt? Skjønner jeg godt, det ble nesten jeg og. Men vi holder oss til forskning og kalde fakta, ikke sant?

Og noen har faktisk forsket på dette også, selvsagt: Association between maternal sleep practices and risk of late stillbirth: a case-control study

Her har man sett på risikoen for dødfødsel ut fra hvordan mor sov i tiden før fødselen (tidlig i svangerskapet finnes det ingen teoretisk mulighet for at det skal være problematisk en gang). Problemet er selvsagt at nesten ingen sover på magen på slutten av svangerskapet, så de har blitt puttet i båsen «other», sammen for eksempel de som sover sittende, og de som ikke vet, eller bytter soveposisjon.

Så vi er tilbake til start. Ingen studier kan bekrefte eller avkrefte at det er farlig å sove på magen (men denne ene studien, og bare denne, angir at det muligens er litt bedre å ligge på venstre side enn på høyre side eller på rygg eller «other». Tidligere studier har ikke kunnet påvise dette). Da er det jo veldig fristende å bruke sunn fornuft da. Men sunn fornuft har lurt oss før – før var det opplest og vedtatt at årelating var en super medisin mot alt som var ille. Jeg trenger vel ikke fortelle dere at det ikke stemmer.

Og sunn fornuft kan variere fra en person til en annen. For «gjest» i tråden over er det åpenbart at man ikke skal ligge på en gravid mage. For meg er det åpenbart at det er helt greit så lenge det er komfortabelt for den gravide.

Bilde

Nå har jeg endelig funnet meg en behagelig stilling her. Kom igjen, kritiser meg om du tør!
Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Så nå gjorde jeg deg enten enda mer usikker enn du var før, eller jeg skapte kanskje en helt ny problemstilling, som du overhodet ikke hadde tenkt eksisterte en gang. Slapp av. Finner du en komfortabel stilling, hold på den. Du kan helt fint ligge på magen om det funker for deg, men det vil vel overraske meg om det er særlig behagelig i uke 40. Sov godt!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s