New York med barnevogn

Lenge siden jeg lovet at dette innlegget skulle komme – sent men forhåpentligvis godt: Et aldri så lite reiseinnlegg om hvordan man kan gjøre verdens kuleste by med mini på slep. Hvis du har litt større barn anbefaler jeg bloggen A Cup Of Jo – skrevet av en småbarnsmor som faktisk bor i byen. Jeg kan ikke konkurrere med henne, men hun skriver ikke så mye om babyer så jeg kaster meg utpå lell.

Først og fremst: På tjukka og planlegger en tur til The city that never sleeps? Dra nå! New York er fantastisk, også med barn, men uten barn er den legendarisk.

Men hvis lillegull allerde er på plass og du har lyst på en tur likevel, ikke la deg stoppe. New York er fabelaktig uansett, det er så mye som skjer hele tiden at minien helt sikkert vil kose seg, og dere kommer til å få en super tur:

IMG_0155

SÅ glad blir en trøtt småbarnsmamma av å henge i verdens kuleste by. Her ses Manhattan fra Brooklyn.

Komme seg dit

Sjekk ut Reise med baby-innlegget mitt. Hvis mulig anbefaler jeg å reise på det som er natt for babyen din, og dra med et flyselskap som har babykrybbe. Da var dere kanskje fremme før gullungen rakk å få med seg at den var på tur engang. Ta med forsyninger beregnet på forsinkelser, det er alltid en uendelig kø i passkontrollen også, så ting tar tid.

Komme seg rundt

T-banen i New York er på ingen måte mitt favorittsted på jord. Den er trang, skitten, lukter tiss og er egentlig litt skummel. Det er heis på et fåtall av stasjonene, verre er det at det kan være vanskelig å få barnevogner gjennom portene. New Yorkere er verdens hyggeligste folk, ihvertfall når du har med et lite barn, men på T-banen gnuger de på plassen sin og er ikke så veldig behjelpelige egentlig. Mitt beste tips er derfor å ta med seg skikkelig gode sko. Vår første tur til New York med baby gjorde vi mange feil, inkludert å glemme hvor sykt stor byen faktisk er. På kartet ser man jo bare at det er et par kvartaler å gå, men de kvartalene er avsindig lange. Så du må ha veldig gode sko, om du har aldri så mye lyst til å svinse rundt som en annen Carrie Bradshaw i pinehøye Manolo Blanhiks er det likevel bare joggis som duger. Sorry, men tro meg, turen blir langt festligere sånn.

Det leder meg til et annet godt tips, og det er å prioritere å bo i området du har mest lyst til å utforske. Og heller bytte hotell en eller to ganger i løpet av en tur. Lengden på gangturene begrenser seg noe med et lite barn, en pause på hotellrommet midt på dagen kan være fint. Det er ikke bare bare å ta taxi heller med en liten på slep (mer om det senere). Hvis du aldri har vært i New York før forelsår jeg for eksempel noen netter i Chelsea eller Greenwich village, før dere bor på et hotell nærmere Central Park, gjerne på østsiden av Manhattan. Da kan man trave av gårde og få med seg de fleste severdigheter innen rimelig gangavstand.

2014-03-08 16.02.21

På Time Square – reisevogn med bilseteadaptor er gull, men skoene her er absolutt ikke godkjent. Blemmer, tårer og blod. Det er bare joggesko som duger.

Helt optimalt har du en reisevogn med bilseteadaptor og en baby som fortsatt passer fint i bilsetet. Da kan du enkelt hoppe i en taxi når mini blir grinete og komme deg raskt rundt. Det er sånne vogner amerikanere flest har, så det anskaffet vi oss også der borte, og det gjorde New York en hel del lettere tilgjengelig. Det er faktisk lett å leie en slik vogn også, det finnes masse selskaper som driver med det og som leverer vogn og bilsete på flyplass eller hotellet, sjekk ut en oversikt her. For øvrig burde det gå helt fint å bruke sin vanlige barnevogn også, jeg har sett mange turister med store skadinaviske vogner der borte. Det hender amerikanere løfter på øyenbrynet og kommenterer størrelsen («That must be like the Caddilac of strollers!»), men de er hjelpsomme og greie med småbarnsforeldre likevel.

Eller du kan manne deg opp og dra med deg mini på T-banen, det lar seg gjøre altså, er bare ikke så fryktelig hyggelig. Det hjelper å være to. Ingen vil nekte dere å kjøre taxi uten barnesete heller, men det må du kjenne på selv om du syns er greit.

IMG_0056

Mat mat og mere mat

Halve opplevelsen med New York (minst!) er å komme seg ut på kvelden, oppleve livet og spise avsindig god mat. Jeg var heldig og hadde en liten gutt som sov som en sten i vognen, så vi kunne gå ut etter at han var lagt. Hvis ikke dette er mulig ville jeg tatt med ungen likevel, tenke på det som en ferie og gjøre som «lokalbefolkningen». Deres barn er riktig sent oppe og gjerne med ut i alle fall. Hvis dere har tenkt å bli sittende på hotellrommet hver kveld etter klokken 19 kan dere like godt dra et annet sted.

De beste resturanttipsene jeg har egner seg ikke med barn, ihvertfall ikke med barnevogn. Jeg nevner de likevel, for de er så sykt bra: koreansk tapas på Danji (her er det mulig å sette barnevognen utenfor og få en stol til babyen, men helt egnet er det nok ikke), og gastropuben The Spotted Pig (absolutt ikke noe bra sted for hverken små eller større barn. For voksne derimot…).

IMG_0189

Kjærestepar i gamledarr – unge, forelsket og på tur uten småtroll som krever sitt. Her venter vi på bord på The Spotted Pig – lenge å vente men vel verdt det!

Du kan finne en liste over barne- og barnevognvennlige resturanter her for eksempel. Ulempen med disse stedene er jo nettopp at de er akkurat det – veldig barnevennlige. Det er det mange som vet. Sønnen vår var som nevnt glad i å sove  i vognen, så vi ville gjerne gå på «voksensteder», han forstyrret ingen uansett. Generelt kan du ta med en barnevogn med et sovende barn nesten overalt, bortsett fra på de aller mest classy stedene. Mange resturanter i New York er fryktelig trange, men jeg ble helt slått i bakken over hvor mange ganger personalet fikk fikset oss inn likevel. Ring og spør på forhånd, eller legg ved en notis om at du har med barnevogn når du bestiller bord på nett, så går det som regel helt fint.

Skikkelig amerikansk fastfood og ordentlige burgere får dere på Shake Shack. Ellers har vi spist meget godt (med barnevogn på slep) på for eksempel  The Old Homestead Steak House, Gignio Trattoria og Tribeca Grill.

Frokosten bør inntas på en av byens mange dinere – og der er barn alltid velkomne.

Oppsummert: ring og spør, de fleste steder finner løsninger for barnevognen. Planlegg uansett på forhånd, gjerne til lunsj ogå, New York er ikke byen du tusler ut i på måfå på jakt etter resturant. Hotellet kan ofte ringe og bestille bord for deg.

IMG_0316

Gratiskonsert i Central Park – setter du av litt tid her vil du få mange slike opplevelser

Shopping

New York uten en altfor heftig shopperunde er som julekaker med sukrin. Hva er poenget, liksom? Siden jeg skriver en graviditets- og barseltidsblogg får jeg forsøke å begrense meg til dette her også da. Mulighetene er uendelige i alle fall – man kan lett blir litt revet med og det kan fort bli dyrt (og deilig). Sånn rent bortsett fra de åpenbare rutene på 5th avenue, Broadway og SoHo – ta deg en tur til East Village for vintage, også til barna. De aller fineste barneklærne i verden får du på Bonpoint på 805 Madison Av. Oh my – her blir du garantert blakk, så hold deg unna om reisekassen begynner å bli tom. Ellers må jeg få slå et slag for Century 21 når det gjelder barneklær – dette er et outlet midt i sentrum (rett ved Ground Zero), nokså overfyllt av skandinavere i grunn, og det krever sin kvinne å handle her. Personlig elsker jeg det, jeg bare passer på å komme tidlig, men det er nok for spesielt interesserte – det er masete, rotete og man må lete gjennom en del skrot for å finne skattene. Men – i barneavdelingen er det ryddig, hyggelig, nesten folketomt og sykt mye fint! Her kan man virkelig gjøre noen kupp – men dyrt blir det fort likevel. Det er så mye man bare må ha med seg nemlig. Jeg er for eksempel nå den lykkelige eier av en helt ekte kjole fra Oscar de la Renta – størrelse 2 år. Nevnte jeg at jeg barnet mitt er en gutt? Den var satt ned fryktelig mye, men var likevel altfor dyr til at en toåring egentlig kan bruke den, så det må jo karakteriseres som et knallkjøp. De har for øvrig også en ganske stor avdeling med graviditetsklær som er ganske fine, som også er tilnærmet folketom. Amme-BHer kan du og finne der til en finfin pris. Hvis dere har god tid og lyst (og penger) til å shoppe enda litt mer er det Woodbury Common Premium Outlet dere bør ta turen til – for både baby, mor, far og gaver til hele familien.

2014-03-10 12.42.07

En helt ekte Oscar de la Renta…

Severdigheter

Kan ikke komme på noe som mini ikke kan være med på, egentlig. Bare beregn litt bedre tid enn dere ville trengt uten baby på slep. Ta gratisferge (circle line) over til Staten Island for å få se den beste skylinen av byen – og beundre samtidig Frihetsgudinnen, spaser over Brooklyn bridge og spis is på The Brooklyn Bridge Ice Cream Factory, ta heisen til topps for uforglemmelig utsikt i The Rockefeller Center eller Empire State Building, bruk minst en hel dag i Central Park, barnevogner er velkomne på alle de store museumene – The Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art ++, sett av noen timer til å spasere på Highline Park

2014-05-18 10.40.21

Trilletur på Highline Park

Jeg anbefaler siden Din New York-reise for flere tips. Det er så innmari mye å gjøre der, at med mindre du har en måned på deg blir du nødt til å prioritere. Ikke glem å slappe av, drikke kaffe, subbe rundt og kikke på folk – pust inn byen. Det må man bare ta seg tid til, om det er aldri så mye man vil se og oppleve – ellers går du glipp av halve moroa, og New York blir bare atter en stor by. Jeg lover – hvis du tar deg tid til å nyte litt, så blir den det aller kuleste stedet både du og minien din har vært.

IMG_1130

Det er ikke vanskelig å nyte New York om man bare tar seg tid!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Reise og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s