Uke 23

Lille bølle koser seg sannsynligvis, suger på totten og forsøker å koordinere bevegelsene sine gradvis mer. Hun begynner å bli såpass sterk at de fleste har kjent liv i disse dager, men ikke nødvendigvis daglig. Man sier at du skal kjenne liv daglig fra rundt uke 28. Hvis du har født før, og syns du kjenner mistenkelig lite liv denne gangen sammenlignet med sist, kan det skyldes at babyen ligger og sparker bakover, eller at morkaken ligger foran babyen og «tar av» for bevegelsene, så det er slett ikke sikkert at det er tegn på noe galt. Er du redd og usikker, kan det likevel være verdt en ekstra tur til jordmor, å høre fin fosterlyd kan roe et nervøst bankende mammahjerte.

Det finnes forresten dopplerapparater du kan kjøpe til eget bruk og, for å lytte etter fosterlyd. Høres ut som kilde til mer bekymring enn beroligelse spør du meg, og en liten titt innom mammanett og lignende forumer bekrefter mistanken min. «Fant pulsen i går, ikke i dag, pulsen gikk saktere enn jeg har hørt den skal» og så videre og så videre. Oy ve. Jeg tror ikke de er lov å selge i Norge en gang. Jeg har ikke giddet å bruke fryktelig mye tid på det her, men den anbefales i alle fall ikke av fagfolk. Både fordi den kan skape unødig bekymring, men også fordi man ikke kjenner godt nok til bieffekter av så hyppig bruk som hjemmeapparat kan føre til. Det sendes mer energi på en dopplerundersøkelse enn en vanlig ultralyd. Så hvis du nå må ha en – bruk den så sjelden som mulig, ingen grunn til å lytte om du uansett har kjent liv den dagen.

I verste fall kan den skape en falsk trygghet – hvis du sent i svangerskapet (senere enn nå) har følt mindre liv en dag, men hører vanlige fosterlyder med hjemmedoppleren din, er ikke det nødvendigvis noen garanti for at alt er bra. Dårlig med liv etter uke 28 skal man ta opp med helsepersonell.

På tjukka syns med andre ord du kan bruke pengene på noe annet – en fotmassasje for eksempel. Det er i alle fall helt trygt for babyen, og veldig deilig (og velfortjent) for deg! Ps – pappaen spanderer selvsagt, eller gir massasjen selv. Det er en åpenbart grei deal og skulle bare mangle 🙂

Bilde

Fotmassasje prioriteres langt over dopplermåler! Bilde fra stock.xchng

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Uke for uke og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s