Uke 20

Hurra og tjolahopp – du er halvveis! Bra jobbet rugedamer, dette er verdt en liten feiring. Champagnebrusskål, nyvaskede jordbær dyppet i smeltet og godt varmebehandlet brie, ja, noe sånt.

Bilde

V for Victory – du er halvveis!

Babyen din måler nå ca 16 cm fra hode til rompe, og veier litt over 300 g. Fortsatt en tynn liten spjæling med andre ord. Så det er meget mulig han sender deg signaler om å spise som en gærning, og at du er sulten 24/7. Hvis du er konstant sulten må man jo spise, forsøk å holde maten sånn tålelig sunn. Og det er lurt å fokusere på å få i seg godt med jern. I noen andre land anbefaler de jerntilskudd rutinemessig til alle gravide, for eksempel i Danmark. I Norge har man landet på at det er bedre å følge blodprosenten, og Hb (hemoglobin) måles i begynnelsen av graviditeten og i uke 28. De fleste måler også ferritin (jernlager) for å se hvem som er i risikosonen.

Det er vanskelig å få i seg nok jern til å dekke behovet gjennom hele graviditeten, så hvis du har lave jernlagre før uke 15 kan det godt tenkes du trenger tilskudd. Få i deg kjøtt (det er mest jern i rødt kjøtt), fisk, grove kornprodukter, leverpostei og grønne grønnsaker. Kombiner gjerne med en frukt/grønnsak med c-vitamin som øker jernopptaket. Ikke drikk kaffe og te til måltidene, dette hemmer opptaket. Hvis du føler deg svimmel og slapp, be om en ekstra Hb-kontroll, kanskje du trenger tilskudd.

Da var vi ferdige med den kjedelige delen, la oss gå tilbake til feiringen. Yay! Du er halvveis!

Bilde,

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Uke for uke og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s