Kan jeg… Spise oppdrettslaks?

Aiaiai. Her er vi jo inne på selve begrunnelsen for hvorfor På tjukka ville starte blogg. Laks er da vel sunt, og noe gravide og bør spise regelmessig? Det var det. Helt til vi våknet til dette en morgen – da På tjukka var i tredje trimester, og hadde spist en hel del oppdrettslaks i det siste:

Leger og professorer: Ikke spis oppdrettslaks! Slår alarm til gravide og barn

Intet mindre enn seks eksperter – sikkert dyktige folk – har uttalt at pga blant annet miljøgifter i lakseforet bør gravide og barn holde seg unna fisken.

Bilde

Jeg er gravid, sulten og sinna – tør du virkelig å nekte meg laksemiddagen min?! Bilde fra stock.xchng

Ok. For det første – skal man ikke spise oppdrettslaks må man i praksis slutte å spise laks. Villaks er vanvittig dyrt og klin umulig å få tak i (men veldig godt altså). For det andre – laks er en viktig del av norsk kosthold. Skal man fraråde noen å spise det skal det være godt dokumenterte grunner til det (det har jo ekspertene forstått, derfor gjelder ikke rådet alle, men gravide må da klare å være ekstrasuperforsiktige med alt). For det tredje – tar man en viktig bestanddel ut av noens kosthold, så vil det nødvendigvis erstattes med noe annet. Jo flere deler av kostholdet man tar bort, jo mer vil man spise av det lille som er igjen. Og alt, jeg mener alt, er usunt og farlig i store nok doser. Man kan fint dø av vannforgiftning.

Laks vil kanskje erstattes med kylling, storfe, torsk og svin. Torsk er kanskje det beste alternativet her, men den er mager, og både fostre og gravide trenger fet fisk og. Det er selvfølgelig et tidsspørsmål før omtrent de samme ekspertene vil gå ut og advare oss mot hormonene og kraftforet de stakkars kyllingene vi spiser får i seg. Biff og svin – uten at jeg har sjekket det opp vil jeg tippe at de noen steder får i seg mye dårlig fôr de og. Vilt burde være trygt? Tja, det som har levd fritt i naturen har vi i alle fall ingen kontroll på hva spiser, og miljøgifter finnes i skogen og. Reinkjøtt kan jo til alt overmål være radioaktiv…

Det er ikke det at legene og professorene lyver, det finnes sikkert miljøgifter i laks som kan gi både ADHD og andre uhumskheter. Og noen epidemiologiske studier har pekt på mulige sammenhenger (og andre ikke). Det er bare det at de ikke tenker gjennom konsekvensen av hva de råder til – for dem, som jobber med dette hver dag, er akkurat denne faren veldig stor. De står jo midt oppe i den. Og de kan selv fint kutte ut oppdrettslaks, for de trenger ikke forholde seg til andre eksperter som står midt oppe i helt andre farer – for eksempel muggsopper i kornprodukter, for ikke å snakke om mugg fra økologiske grønnsaker, østrogenlignende stoffer fra plasten som maten vår pakkes inn i, antibiotikaen som gårsdyrene får i seg og så videre. Og alt dette uten at de kan vise til ett eneste foster som faktisk har fått påvist skader fordi mammaen spiste oppdrettslaks ukentlig da hun var gravid.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet, som rådgir mattilsynet, som gir oss offentlige råd balanserer påstandene i en bedre artikkel i Aftenposten. Det har sannsynligvis blitt mindre miljøgifter i laksen vi spiser enn det var før. De offisielle, velbegrunnede anbefalingene på matportalen er at unge kvinner og gravide bør holde seg innenfor to måltider fet fisk i uken over tid.

Dette ble kanskje en kronglete vei til et enkelt svar (men det er jo sånn jeg liker å gjøre det) – laks er fortsatt sunt og godt, men alt med måte. Variasjon er stikkordet. Hold deg til offisielle råd (eller mine da, de er jo utmerket, selvsagt) – hvis du velger å høre på alle andre som uttaler seg kommer kostholdet ditt til å bli rimelig begrenset. Og det er i hvert fall ikke bra, hverken for deg eller gullungen din.

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s