Uke 4

Ok, nå kan vi begynne å snakke. For som vi før har nevnt – om det der treet i skogen som faller, men ingen er der og ser det, faller det virkelig da? Vel, i løpet av denne uken får du kanskje svaret: gravid! Og da er man jo det, da. Shit, liksom. Det er til å bli litt svimmel av for å si det forsiktig.

Bilde

Men ok, så står man der på badet. Med en pinne i hånden. Og der er det kanskje to streker, eller et plusstegn, et smilefjes eller det brutalt ærlige: GRAVID. Kan tenke meg at det finnes omtrent like mange reaksjoner på dette som det finnes kvinner. Personlig var jeg bare jublende, jublende glad, alle fornuftige tanker om alt som kunne gå galt, det store ansvaret, faren for å miste, faren for å miste my life as I knew it, alt det der, det kom langt senere. Mens andre blir kanskje slått i bakken av alt dette med en gang. I alle fall. Svaret er sant: såkalte falske positive graviditetstester finnes knapt. Er den positiv, er den positiv. Da er det hCG-produksjon på gang i kroppen din.

Ja, lille spire er på plass. Og er bitteliten, lille spire passer godt til å kalles nettopp det, da størrelsen tilsvarer et lite valmuefrø. Det er dannet to, snart tre, fine cellelag – hypoblast og epiblast hvis navnene skulle være av interesse – og fostersekken ligger ved siden av embryoet. Den vil etter hvert bre seg rundt bølla, og her inne skal den lille svømme rundt helt til det er slutt på moroa og han må møte verden. Anlegg til morkake og navlestreng dannes også. Embryoet ligner ikke på noen måte en mikrobaby på lenge enda, men intrikat og vakkert er det.

Det er klart det er mye som kan gå galt så tidlig, men jeg syns man skal glede seg litt likevel, jeg. Tror ikke det blir mindre kjipt om det skjærer seg uansett. Du har kanskje mest lyst til å rope det ut til hele verden og? Har du lyst har du lov, men det er jo en utrolig koselig liten hemmelighet å bære på dette også. I noen uker i alle fall. En hemmelighet ikke er en hemmelighet lenger når flere enn to kjenner til den. I alle fall ikke slike glad-hemmeligheter som dette. Ryktene sprer seg kanskje ikke like raskt som fotballfruer-firedageretterfødselen-bilder på facebook, men du skal ikke se bort fra at det ikke er så langt unna. Så kanskje man skal ta en farrisskål med seg selv og sin kjære bare.

Ja, for selvsagt: nå er du på vannvogna. Hurra. Og det er bare å pelle seg på apoteket for å kjøpe folsyre. Og begynne å vaske salaten godt. Hva nå enn det betyr. Såpe og vann, liksom? Og ja, du har rett, det kommer et utbroderende innlegg om dette senere. Og jeg skal finne ut av om både det ene og det andre er trygt for deg med tiden. Men hovedregelen er denne: er det skikkelig godt er det sikkert forbudt. Neida. Sjokolade er fortsatt lov – enjoy!Bilde

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Uke for uke og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s