Kan jeg…? Et forsøk på oppsummering

Jeg har laget lange, begrunnede innlegg på en masse kan/kan ikke når man er gravid. Se fanen «Kan jeg». Det kommer flere med tiden, men jeg må likevel forsøke en slags oppsummering. Det tar lang tid og er komplisert å lese alle innleggene inngående, gå inn der hvis du lurer på noe helt spesifikt.

Rådene har jeg ikke plukket fra løse luften, jeg tar utgangspunkt i de offisielle retningslinjene på Matportalen. Her ligger det viktigste, ganske oversiktlig syns jeg. Og de er ikke så ille vanskelige å følge egentlig. Hold deg til dem (eller meg selvsagt;-)), så går det greit. Står det ikke en advarsel på noe å gjøre på matportalen, er det nok trygt. De er veldig, veldig forsiktige i rådene sine, noe som de sikkert må være, selv om jeg av og til får en vag mistanke om at det skaper unødvendig mye frykt og neppe redder særlig mange liv. Vel vel, vi er alle livredde for babyene våre, særlig de skjøre små som langtfra er ferdige, så jeg syns det er greit nok at de er forsiktige. Hold deg til disse, ikke alt du måtte høre i vennekretsen, på chatteforum eller mer eller mindre seriøse nettsteder.

Ekstremt kort og konsist kan hva som er trygt og farlig oppsummeres sånn:

Varier kosten så mye som mulig, spis masse frukt og grønnsaker, men skyll alt godt først. Vær ekstra nøye med å variere sjømat, hvis du spiser mye fisk av ymse slag eller mye sushi, se fiskekapittelet. Ikke spis rakfisk, men lutefisk og det meste av sushi er greit. Bakteriene/parasittene som er farlige for deg og fosteret finnes overalt rundt oss, vær derfor nøye med hygienen på kjøkkenet. Spis all mat så fersk som mulig. Hold deg unna rått kjøtt, inkludert spekemat og salami. Vakumpakket kjøttpålegg kan spises, sjekk at du spiser den innen holdbarhetsdatoen. Upasteuriserte melkeprodukter er det egentlig ikke så mye av rundt oss, men Listeria kan meget sjelden vokse i myke oster selv om de er pasteurisert, så vær forsiktig med disse. Pasteurisert fetaost og smøreoster som Philadelphia er trygge. Ikke bruk alkohol, røyk eller andre rusmidler. Vær litt forsiktig med koffeinholdige drikker, et par kopper kaffe om dagen går fint. Snakk med legen din så fort som mulig om du bruker medisiner (helst før du blir gravid, men er du allerede på galleien, gjør det ASAP). IKKE slutt med faste medisiner før du har diskutert med lege. Beveg deg så mye du kan og orker uten å slite deg ut, du kan gjøre det meste, men unngå ekstremsport og aktiviteter med fare for harde slag mot magen. Ta folat til uke 12, og tran eller D-vitamin anbefales.

Verre er det faktisk ikke – det klarte jeg jo å oppsummere ganske kort om jeg må få si det selv. Det høres jo ikke så vanskelig ut, men da jeg selv gikk gravid syns jeg egentlig det var det. Så stor forståelse hvis du føler at du må forsake mye – man savner jo alltid det man ikke kan få, selv om det ikke er så viktig for deg sånn til daglig. Jeg tror mange av oss går på en liten smell eller to i løpet av et svangerskap, det går så godt som alltid fint. Jeg sprakk og smakte på spekemat både en og to ganger, men vanskeligst syntes jeg det var å reise sørover i Europa. På ferie spiser man jo stort sett ute, og jeg var ikke helt forberedt på hvor lite man egentlig kan unne seg i land med mye Toxoplasmose. Salat på burgeren – hjælpes – hva om parasittene har krabbet over på kjøttet før jeg fikk plukket bort det grønne?! Jeg endte med å få i meg ting jeg sikkert ikke skulle spist, og hadde det vel ikke helt bra med meg selv, men jeg vet ikke om jeg egentlig hadde vært så mye roligere om jeg hadde holdt meg til tørt brød hele turen heller. God og rund ble jeg i alle fall, mens noen klager over at de ikke får i seg nok kalorier fordi det er så lite man kan spise, er det tvert om for meg. Kan jeg ikke spise det heller?! Nei så da så, da ble det en trøstesjokolade igjen, da…

Jeg syntes det var litt pussig at jeg ikke fikk utdelt noen slags oversikt over hva jeg skulle være forsiktig med ved første svangerskapskontroll. Det er faktisk laget en slik brosjyre, den kan du se her, men jeg har i alle fall aldri sett noe til den. Den er ikke så verst, men jeg syns de bruker uforholdsmessig mye plass på sunt/usunt/ikke-legg-på-deg-mer-enn-12-kilo-ellers-går-det-deg-ille-type-informasjon. Jeg tror de fleste unge kvinner i dag vet inderlig vel hvordan man skal holde seg tynntynntynn, og noen ganger for tynn til å sikre et godt vekstmiljø for et foster. Det betyr jo ikke at alle klarer å leve som de lærer, men de som har et vektproblem bør uansett fanges opp på legekontoret og hjelpes direkte der. Så kunne vi slippe litt av formaningene og forventningene vi presses på fra alle andre kanter. Syns jeg da.

Hvis du er usikker på om noe er farlig – send meg gjerne en mail. Og hvis du er redd du skal glemme noe, kan du jo bare printe ut den uthevede teksten – du kommer langt med den. God ruging!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Koffein, Listeria, Toxoplasmose. Bokmerk permalenken.

9 svar til Kan jeg…? Et forsøk på oppsummering

 1. Ellinor sier:

  Jeg begynner å nærme meg slutten nå og har enda ikke fått noe informasjon av noen av legene jeg har gått til om hva jeg kan spise og ikke spise, hehe. Fikk beskjed om å ta folat da, men det visste jeg jo på forhånd (og alt annet klarte jeg å lese meg til).
  var greit oppsummert her da 🙂

  • På tjukka sier:

   Så bra! Nei, jeg syns det er litt rart at det ikke informeres automatisk om, ikke sant? Det hadde vært praktisk å få en liten lapp i hånden eller noe 🙂

 2. Line sier:

  Takk for en fin, humoristisk og faktabasert blogg! Jeg ble så hekta at jeg nå har lest alle innleggene dine. Det jeg lurer på er om du kunne komme med noen tips eller råd når det kommer til forkjølelse under svangerskapet…? Sitter her med tett nese og vansker med å sove gjennom hele natta. Synes det er en jungel der ute som forteller hva man bør unngå å gjøre eller innta når man er forkjøla og gravid, men ingen særlig gode råd for hva man faktisk kan gjøre.

 3. Malin sier:

  Så bra at det er andre enn meg som reagere på det vektfokuset. Greit nok at jeg ikke er sylslank fra før av, men det betyr jo ikke at jeg lever så sunt som jeg klarer. De har liksom vært såååå nøye på hva jeg veier på hver kontroll. Ingen av de andre venninnene som har født nå nylig har fått den type spørsmål. Kunne de ikke heller promotert en sunn livsstil liksom og ikke fokusert alt på vekta liksom? Og ellers tusen takk for en utrolig bra blogg! Liker at det er så ærlig og rett fram om ting. Har 9 uker igjen til miraklet kommer og det mye jeg gjerne skulle ha lest før, så tusen tusen takk 🙂

  • På tjukka sier:

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Og gratulerer så veldig mye – dette blir spennende, gøy og slitsomt 😉 Helt enig med deg – helt unødvendig å henge seg så fælt opp i selve tallet på vakten, man kan jo bruke øynene og vettet isteden.

 4. Ingvild sier:

  Hei! For en morsom og nyttig blogg du har! Elsker virkelig å lese innleggene dine:-) Jeg har et spørsmål som kanskje høres litt dumt ut, men likevel noe jeg faktisk tenker mye på. Er det farlig for fosteret at jeg har sex? Foreløpig er jeg i prøve-å-bli-gravid-fasen. Men hver gang jeg er forbi eggløsningen hver mnd så føler jeg at jeg er litt redd for å ha sex fordi kanskje dette kan gjøre at jeg mister dette lille livet som kanskje akkurat er laget. Også nullstilles det så klart hver mnd når jeg finner ut at jeg ikke er gravid og vi har sex som vanlig frem til og under eggløsning. Men så blir jeg redd igjen, Jeg tenker også at dette er noe jeg kommer til å bekymre meg over under graviditeten senere. Det høres jo skikkelig teit ut egentlig når jeg skriver det ned, men hadde satt pris på et svar da dette er noe jeg tenker mye på.

  • På tjukka sier:

   Hei Ingvild! Tusen takk for hyggelige ord! Dette burde jeg sikkert lage et innlegg på, for det er jo ikke noe dumt spørsmål. Et helt logisk et derimot 😉 Men nei, det er ikke farlig (selv om jeg ikke kan dokumentere påstanden min på stående fot) – heller tvert imot helt i begynnelsen. Man er jo aldri bombesikker på når eggløsningen egentlig er – kanskje den kom rett etter at du trodde? Og da er det jo leit om du ikke har sex 😉 Men takk for tips til innlegg!

   • Ingvild sier:

    Tusen takk for svar! 🙂 Ja et innlegg om dette har vært interessant. Håper du skriver mer om dette. Takk for at du tok deg tid!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s