Uke 0-3

Altså. En eller annen luring fant ut at man skal beregne svangerskapets begynnelse fra første dag i siste menstruasjon. Det er selvfølgelig ikke den dagen du ble gravid, det ble du jo slett ikke før etter ca 2 uker, men ingen har brydd seg om å endre på dette siden. Greit nok når man blir vant til det – når du er fire uker på vei, er altså embryoet bare 2 uker gammelt.

Ja, bare for å forkludre det litt ekstra, så gjelder ikke dette i embryologilæren. Der regner man logisk nok at dag 1 er dagen egget blir befruktet. Mistenker at doktorene har gjort dette, og beholdt begge tellemåtene, for å få ting til å virke for avansert for andre å forstå – vil i tilfelle ikke være første gang. Ikke eneste yrkesgruppe som holder på sånn heller for den saks skyld.

I alle fall, det er ikke mye interessant å si om fosteret de første to ukene i menstruasjonssyklus i alle fall. Det finnes slettes ikke. Menstruasjonssyklus kan jo være interessant nok i seg selv, for den som er interessert – kort oppsummert: egget modnes, løsner, vandrer nedover egglederne, det dannes en masse ulikt slim med ulik konsistens, en sædcelle kommer egget i møte og sjalabais! Der satt den.

Og DA begynner moroa. Sånn ca to uker etter første dag av siste menstruasjon, hvis forholdene ligger til rette for det og de små rakkerne finner frem. Og det har de sikkert gjort, siden du leser dette.

Så smelter de sammen da, disse to enkle cellene. Og begynner å dele seg i en fart. Og før man visste ordet av det besto klumpen av både 4 og 16  og 256 celler. Og dette skal altså bli barnet ditt – all informasjon er på plass, i prinsippet trengs bare et godt miljø, tid og rikelig med næring nå. Så sant alt går bra vel og merke.

For etter bare 3-4 dager kommer livets første utfordring: embryoet må klore seg fast i livmoren før det er for sent og det skylles ut. Hvor ofte det ikke klarer det, vet vi jo egentlig ikke, men det er ganske ofte. De mest negative mener at så mange som 50% av alle befruktede egg går til grunne, fester seg ikke eller vil abortere innen 12 uker. I mange av disse tilfellene aner ikke verpehøna at hun har vært befruktet en gang – og da kan man jo spørre seg – faller et tre i skogen og ingen ser det, faller det egentlig da? Ok, det var dagens filosofiske spørsmål. I alle fall, noen fightere klarer å klamre seg fast helt fint, og forsetter å dele seg.

Det skjer fantastisk mye spennende med embryoet disse første dagene – og man finner på nye fancy navn til det hele tiden. Cellene organiserer seg på de mest intrikate måter – jeg tror sannelig jeg må skrive et eget innlegg om dette senere. Vi kan inntill videre kalle lille spire for lille multebær – det latinske navnet er morula. Skal visst ligne, men er selvsagt mye, mye mindre.

Og allerede nå slår selvsagt symptomene inn – hvis du er en såkalt prøver i alle fall. For da lurer man fælt: gjorde det ikke litt vondt der nede? Kan det ha vært egget som festet seg? Ja, det kan det ha vært faktisk, det er ikke helt uvanlig å kjenne det. Ikke så lett å skille fra tarmgass nødvendigvis, men likevel. Og en liten blødning attpåtil? Kan være festningsblødning. Hvis du er en som virkelig prøver å bli gravid, så måler du kanskje temperaturen daglig for å følge med på når du har eggløsning. Ikke bare vil du da se at temperaturen ikke faller igjen etter eggløsning, men det er vanlig at den stiger enda et lite hakk. Med andre ord: man kan godt få en kraftig mistanke før graviditetstesten slår ut.

Enda så liten lille bølle er kan den begynne å gi deg trøbbel og, helst mot slutten av uke 3. Det mest irriterende med det er kanskje at symptomene er til forveksling lik de du kjenner godt – det kan virke som mensen er på vei. Man får vondt i puppene, som gjerne vokser litt, blir litt oppblåst, litt uvell, kanskje til og med litt kvalm allerede, grinete og litt molefunken og kanskje. Oh, the joys. Trøsten er selvsagt at verre skal det bli. Neida. Joda. Neida. Men altså, min personlige superenkle forskning (via dr. google) antyder at vondt i puppene er tegn nummer 1. Gjerne MYE vondere enn når du får mensen. Ja, så kanskje det er det du skal kjenne etter om du er i tvil. Og så er det jo lov å begynne å teste da, selvsagt. Kan bli dyrt, men for all del! Eller, gjør som man anbefaler, og vent til uke 4. Stay tuned!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Uke for uke og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s