Om å bidra til forvirringen

Hei!

Når man av og til stikker snuten innom forsiden på VG-nett, får man jo litt mer oppmerksomhet enn man er vant til. Det er jo gøy. Og uvant. Og av og til litt ubehagelig, men ikke så ille egentlig. Jeg venner meg til det, og syns det er spennende, i alle fall.

Det som er veldig fint, er at det plutselig dukker opp ett og annet kritisk spørsmål til meg. Det har faktisk ikke skjedd tidligere i min bloggkarriere, så det var på høy tid! Så lenge tonen er høflig setter jeg stor pris på dette, for det er jo masse av det jeg skriver det er fullt mulig å være uenig i. Så fortsett med det.

Ett slikt spørsmål, eller kanskje heller påpekning om du vil, kom fra Mia for et par uker siden:

sporsmal

Hun var jo ganske rett på sak da, og kritisk. Jeg svarte i kommentarfeltet, men jeg har tenkt på kommentaren i etterkant, og jeg tror jeg misforsto det litt i første omgang.
Kommentaren kom på innlegget mitt om «Stol på deg selv, kjære mamma» – så jeg tolket det i den settingen. Og tenkte at hun «beskyldte» meg for å legge ytterligere press på mødre. Det er jeg virkelig redd for å gjøre, og håper dere vil påpeke det om jeg gjør det. For jeg vet det skjer innimellom, jeg kan tenke på et par eksempler selv, jeg lærer jo på min ferd jeg også. For eksempel kunne jeg vel spart meg for å kommentere at «den dummeste grunnen til å ta elektivt keisersnitt jeg noen sinne har hørt må være å rekke barnehagefristen». For all del, det er absolutt verdt å diskutere, men jeg trengte vel ikke å formulere meg akkurat sånn. Det er jo en stakkars mamma der ute et sted som har tatt dette valget, jeg kan jo mene hva jeg vil om det, men jeg kjenner ikke henne, hennes livssituasjon eller noe som helst annet rundt hennes liv, så hvem er jeg til å dømme liksom. Så jeg lærer – jeg ville ikke formulert meg slik i dag.
Men det er jo egentlig ikke dette Mia påpeker – hun påpeker at jeg forvirrer mer enn oppklarer, i hvert fall av og til. Og der vil jeg faktisk si meg enig med Mia! Det gjør jeg. Absolutt. Og det er helt med vilje.
Denne bloggen ble startet som en infoblogg til gravide, til gravide som ønsket å gå dypere inn i alle rådene som ble gitt. Hvis du ønsker det lette svaret – så holder du deg til helsedirektoratets sider, eller babyverden eller et eller annet sånt. Hvis du vil ha det vanskelige svaret – så leser du her. Jeg vil vite hvorfor vi ikke kan spise spekemat, og hvorfor svenskene kan det hvis kjøttet et fryst på forhånd, men ikke vi. Jeg er ikke interessert å i bare godta «fordi det er sånn». Det er kjedelig.
Javisst blir dette komplisert! Det er det som er så innmari deilig med å være en fri blogger, og ikke en helsemyndighet: jeg kan selv velge hvem jeg henvender meg til. Og jeg henvender meg til særdeles oppegående damer, som gjerne vil gå litt i dybden. Som er kildekritiske, nysgjerrige og ganske kule. Det er gøy!
I begynnelsen, da jeg selv gikk gravid og med spedbarn for første gang, ble jeg innmari irritert på formuleringene jeg møtte fra helsedirektoratet. Jeg følte meg snakket ned til. Som om jeg ble en idiot bare fordi jeg var smelt på tjukka. Som om jeg ikke klarte å håndtere to beskjeder på en gang: jeg klarer å vurdere risiko for meg og mitt barn om jeg får ordentlige tall. Nøyaktig hva slags risiko tar jeg om jeg for eksempel som gravid spiser en pasteurisert brie, produsert i Norge av Tine, og fra nyåpnet pakning? Går det ikke an å si at dette er greit, men at jeg ikke skal spise brie når jeg er på resturant for eksempel, for da har jeg ikke kontroll over når pakken ble åpnet og lignende? Jeg vet ikke svaret altså, det er jo kliss umulig å finne ut av, og jeg irriterte meg over at de sa sånne ting. Eller enda verre: jeg bodde i USA i min første permisjon, alle andre i hele vide verden har lov å gi ungene sine litt yoghurt og melkeprodukter fra de er 6 måneder, vi må vente til 10. Klarer alle andre å håndtere beskjeden om at melkeprodukter kan hindre jernopptak, så vær forsiktig med det hos små barn som spiser lite men trenger mye jern, men norske småbarnsforeldre evner ikke det? Hrmf. Jeg likte ikke dette.
Men etter hvert har jeg jo innsett dette mer og mer: helsedirektoratet forsøker å nå absolutt alle i hele landet. Når det gjelder kunnskap om for eksempel kosthold, så er kunnskapsgapet i befolkningen så sprikende at det er nesten ikke til å tro – jeg har truffet rikelig med folk i min jobb som oppriktig tror at de lever sunt og bra, men når man går inn på hva de faktisk gjør mot kroppen sin når det gjelder kosthold, trim og rusmidler, blir man jo nesten vettskremt. Akkurat som jeg blir helt paff over hvor ekstremt «sunt» en del andre piner seg til å leve. Helsedirektoratet skal nå alle.
Det trenger heldigvis ikke jeg 😉 Så derfor kommer jeg til å fortsette å skrive lange, kompliserte innlegg, med kildehenvisninger som slett ikke er lette å lese, og med resonnementer og vurderinger som noen ganger kan forvirre mer enn oppklare. Fordi jeg mener det er mange av oss som er i stand til å vurdere og prosessere avansert informasjon, og dermed kan evne å ta informerte valg for seg selv og sine barn. Og fordi jeg er en supernerd og lurer veldig selv.
Hvis du syns det er for vanskelig og komplisert er det helt innafor å bare bry seg om de innleggene mine som ikke forvirrer også, altså. Det er jo mye fjas og moro her og 🙂 Og jeg er ganske sikker på at jeg har lesere i begge kategorier – heldigvis!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Blogging, Graviditet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

12 svar til Om å bidra til forvirringen

 1. Elin sier:

  Du skriver en intelligent, morsom og interessant blogg! Mener den er noe helt for seg selv, og tror de fleste som følger din blogg er enige i det. Å presentere og resonnere om fakta og forsking på måten du gjør det, mener jeg ikke bidrar til usikkerhet- tvert imot! Det er jo akkurat det, at du som lege på en vitenskapelig måte belyser ulike temaer som er unikt. Forstår faktisk ikke kritikken du fått i det hele tatt.

 2. LeneV sier:

  Kommenterer aldri på blogger, men dumpet innom bloggen din da jeg nylig har blitt gravid og var på Google-tokt. Har doktorgrad i molekylærbiologi og setter pris på litt andre vurderinger til risiko, og har lest mange av de gamle innleggene dine med stor glede! Stå på!

 3. Maja sier:

  Jeg kan være enig med kritikken, men jeg er desto mer enig med motargumentene dine. Flott og interessant blogg. Liker at du bruker din kompetanse om forskning på akkutat temaet graviditet og barn. Det får jo en hvilken som helst bachelor/master-student og skjønne meningen med forskningsbasert kunnskap og metode. Det går jo an å bruke til noe mer enn akkurat hovedoppgaven. Liker bloggen din godt. Er selv første gangs gravid i 16. uke, så med andre ord har jeg ikke fulgt deg så lenge, men har lest igjennom alle innleggene, så og si.

 4. Ida sier:

  Jeg er oppriktig forundret over kritikken av bloggen din, jeg! Og det sier jeg ikke for å rose deg opp i skyene (selv om du så absolutt fortjener det for å skrive en kunnskapsbasert graviditets- og mammablogg, noe som er sjelden vare i bloggernes verden!). Men rett og slett fordi jeg føler at du aldri har gitt deg ut for å være noe annet enn det du er: en kunnskapsrik, velutdannet lege som har lagt deg på samme linje som Emily Ostler (økonomen som har skrevet boken Expecting better, som tar for seg forskningen rundt alle mulige råd som gravide får om hva de bør eller ikke bør gjøre) og Amy Kiefer som står bak bloggen https://expectingscience.com (en amerikansk forskningsbasert blogg om befruktning og svangerskap): dere er sjelden skråsikre, men legger i stedet frem den forskningen som fins på området på en forståelig og ofte også humoristisk måte slik at leserne selv kan ta informerte valg.

  Jeg opplever ikke at noen av dere taler myndighetene midt i mot på noen måte, bare at dere har større spillerom enn myndighetene til å reflektere over at forskningen ikke har fasitsvar til alt, og at det derfor er lov til å tenke selv og stole på seg selv da det ikke er gitt at ett råd passer for alle. Som høyt utdannet økonom og et normalt oppegående menneske vil jeg mye heller få en lettfattelig fremstilling av det man faktisk vet eller tror man vet, og så foreta mine egne valg basert på dette, enn å bare få en haug med mer eller mindre velbegrunnede råd tredd nedover hodet på meg fra myndighetene uten noen videre forklaring.

  Samtidig så er jeg fullstendig klar over at spennet i samfunnet er så vidt at myndighetene er nødt til å legge seg på en svart-hvitt fremstilling som alle kan forstå og følge. Så dette er på ingen måte ment som noen kritikk av myndighetene, bare en refleksjon over at det både er rom for og ønskelig med andre og mindre kategoriske kilder som bloggen din som et supplement til de offisielle rådene, selv om det altså kan være forvirrende for enkelte at ikke alt kommer med to streker under svaret. Så takk for at du gidder å skrive denne fine bloggen, and keep up the good work som amerikanerne sier 🙂

  • På tjukka sier:

   Ah, så nydelig å høre! Å bli nevnt sammen disse damene kjennes fantastisk, tusen takk! Og for en flott kommentar, den tar jeg med meg inn i natten. Tusen takk😊

 5. abuayesha sier:

  Fantastisk fin blogg med relavant innehold, vi har 2 barn og synes dette er veldig morsom og nyttig å lese gjennom!

 6. Elahe sier:

  Som alltid liker jeg det jeg leser og kjenner meg veldig igjen. Det jeg liker med din blogg er nettopp det at du er kritisk og stiller spørsmålstegn ved de generelle rådene. Jeg har irritert meg over at det ikke er rom for tolkning ved mange av de generelle rådene uten at det står hvorfor. Og jeg er også en av de som ønsker å vite, HVORFOR er det sånn? Og hva sier statistikken? Og mange av rådene er jo faktisk umulig å praktisere fult ut så hvorfor står det som det gjør? Det blir nesten motstridene, forvirrende og det ene går på bekostnig av det andre. Jeg synes ikke du forvirrer men heller tvert om. Ble så glad når jeg tilfeldigvis snublet over bloggen din, nygravid og vettskremt. Anbefaler derfor bloggen til alle venninner som var/er gravide 🙂 Takk for alt arbeidet som du har lagt i bloggen og at du deler kunnskapen med andre ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s