Kan jeg… Spise spekemat?

For min del var det helt klart parmaskinke, chorizo og annen spekemat jeg savnet aller mest da jeg var gravid. Salami var en av ganske få ting jeg hadde lyst på da kvalmen herjet som verst også. Jeg dempet cravingen med å steke godsakene, men det gidder man jo ikke en tidlig hverdagsmorgen. Vi har alle fått beskjed om å holde oss unna spekemat – dette inkluderert salami, fårepølse og tilsvarende. Kjøtt som ikke er kokt eller stekt, i bunn og grunn. Men hvor farlig er det egentlig?

Bilde

Helsedirektoratet snakker i klartekst: for enkelhets skyld skal gravide holde seg helt unna spekemat.

Årsaken til dette er at det kan finnes toxoplasmose i rått kjøtt, og denne drepes ikke sikkert ved røking og graving. Dere som har lest litt på bloggen min vet selvsagt at jeg ikke er så glad i begreper som «for enkelhets skyld», og jeg er ikke på jakt etter det enkle svaret, men hvis du selv er det kan du stoppe å lese her. Hvis ikke, here goes:

Hos våre gode granner i Sverige kjører man en annen strategi, se her. Jepsi pepsi, i nabolandet er det ok å spise røkt kjøtt som parmaskinke og salami om du fryser det i tre døgn. Jeg har aldri forsøkt å fryse salami, og aner ikke om det smaker like godt som ufrosset, men det virker ikke vanskelig. Toxoplasma dør jo ved frysing. Høres ut som et kurant råd som vanlige kvinner kan forstå helt greit, også om de skulle være gravide. Ikke sant?

Jeg kan ikke finne noe offisielt råd på dette i Danmark – korriger meg om dere vet noe annet. De sier unngå rått kjøtt, men spesifiserer ikke om dette gjelder for eksempel røkt også. Etter litt surfing ser det ut som den jevne oppfatning i Danmark blant jordmødre og gravide som prater på nett er at det er «tillatt».

I Storbritannia sier de at salami, parmaskinke, chorizo ol er helt greit etter 4 døgns frysing (oppdatert 12.06.16)

I USA sier de nei, det er ikke trygt. Gravide spiser generelt ikke særlig kjøttpålegg i det hele tatt.

Jeg trengte en oppklaring, så jeg kontaktet helsedirektoratet. Er virkelig spekematen farligere i Norge enn i Sverige? Eller er de gravide bare litt enklere her i landet? Og jeg fikk et godt svar og, gitt. Saken er at Toxoplasma inaktiveres ved frysing, men det finnes ikke noe entydig svar på hvor kaldt og hvor lenge man må fryse maten før den er trygg. Antagelig er kjernetemperatur på maten -12 grader i minst tre døgn nok, men det anbefales dypfrysing til minst -18 grader. Graden av frossenhet avhenger selvsagt og av størrelsen på kjøttbiten og kvaliteten på fryseren. Langt fra alle frysere i private hjem holder -18 grader i hele fryserommet. Og nå begynner jeg jo faktisk å være enig i at det er ok å si «for enkelhets skyld».

Bilde

Et par måneder etter at jeg hadde publisert dette innlegget, ble det kludrete igjen – så det oppdateres herved. Matportalen har oppdatert sitt råd – og sier nei også til frossen spekemat på grunn av faren for Listeria. Ptjaaaa. Jeg tror sannelig de kan ha oppdatert det på grunn av mitt spørsmål og (men altså gitt et annet svar her enn på mail til meg). I alle fall har ikke jeg tenkt å gå ut mot offisielle råd med mindre jeg har en riktig god grunn til det (selv om jeg av og til lar jeg det skinne litt igjennom at jeg syns noen råd er rimelig strenge). Jeg begynte å søke på forekomst av Listeria i ulike matvarer, men oh my, det var så kjedelig stoff at jeg raskt aksepterte at Listeria kan vokse i speket kjøtt. Det ser ut som det er riktig så sjelden, så sjelden at man i Sverige ikke er redd for det, men det er vel ikke verdens største offer (sorry, vet det er lett for meg å si, jeg er tross alt ikke gravid lenger;-). Varmebehandlet kjøtt er i alle fall fortsatt helt trygt – strandaskinke og lignende gjør seg ypperlig på pizza, i omelett eller sprøstekt til supper.

Dere som leser bloggen min veldig nøye husker kanskje at dette innlegget sist ble avsluttet med at jeg var i ferd med å forsøke å pådra meg Toxoplasmose før et eventuelt nytt svangerskap – med å la være å vaske frukt og sånt, og stappe i meg chorizo og andre godsaker. Det går fint med det forresten, ikke en eneste liten matforgiftning (jeg spiser ikke direkte skitten mat, altså). Motivasjonen bak dette var å kunne spise spekemat, men nå kan jeg som dere forstår ikke det lell. Likevel vil jeg si det hadde vært praktisk å være immun mot Toxoplasma, spesielt på reise litt lenger sør i verden er det veldig mye mer å passe på om man ikke er det. Og så tror jeg at jeg kanskje kommer til å unne meg en liten smak av salami dann og vann om trangen blir for stor om jeg har antistoffer (ok, det er lett å si når man er ustresset og ugravid, jeg vet hvor redd man blir for å gjøre noe galt). Ihvertfall hvis jeg er på ferie i nabolandet 🙂

Bilde

Oppdatert 07.05.2014

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Toxoplasmose og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til Kan jeg… Spise spekemat?

 1. Tilbaketråkk: Oppdatering om spekemat | På tjukka

 2. EA sier:

  Et lite tips om toxoplasmose: Jeg har lest noe om kjøttbransjens egne tester som viste at det høye saltinnholdet i spekemat, drepte toxoplasmaen. Du finner det sikkert om du googler! 🙂

  • På tjukka sier:

   Ja, jeg har også lest det faktisk! Og jeg har hatt veldig lyst til å skrive det også – men jeg feiget litt ut da jeg fikk den mailen direkte fra helsedirektoratet. Er litt vanskelig å motsi de sånn. Men takk for tips!

 3. Tilbaketråkk: Om å bidra til forvirringen | På tjukka

 4. Sulten sier:

  Heisann! EUs matmyndigheter, EFSA, sier at listeriabakterien ikke kan leve i feks spekemat pga konserveringsprosessen med høyt salt innhold og lavt vann innhold. Fikk du noe info om det i mailen? Skjønner at listeriabakterien kommer fra en evt kuttemaskin, men da burde jo alt av kuttet kjøttpålegg havne på fy-listen(?)

 5. Marte sier:

  Hei du! I tretrimestersdesperasjon etter andre smaker, henvender jeg meg til deg for hjelp i den store salamiproblematikken;) Der det før var greit å godta å holde seg unna «for enkelhetsskyld», er det nå mye mer uklart. Til og med matportalen sier at enkelte produsenter bruker fryste råvarer, som gjør det trygt å spise. http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/listeria_og_toxoplasma_kan_skade_fosteret
  I dette innlegget bekrefter Gilde (nortura) at deres salami er trygg. http://altformamma.no/artikler/141/article/item
  Men på Gildes egne sider, står det fortsatt at man bør la være. Ikke klarer jeg å finne noe fornuftig hos de andre produsentene heller.

  I mitt forrige svangerskap hadde jeg stor glede av Kan jeg..-spalten din, og kommenterer nå med håp om at du skal oppdatere dette innlegget da vettu 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s