Inneholder annonselenker
Noen oppdateringer etter erfaring nummer 2.0 er inkludert:
Dette blir en stor greie når fødselen nærmer seg. Jeg syns den var mye vanskeligere å pakke enn jeg hadde trodd, og det var flaks at vi bor nær sykehuset, for det viste seg at det manglet en hel del. Mannen kom med daglige påfyll, mest snop egentlig, men fornuftige ting og altså. Jeg syns ikke jeg har funnet noen bra lister over hva man trenger, så nå har jeg diskutert med noen venninner, og kommer med et forslag. Det viser seg at vi alle har litt forskjellige meninger om hva som egentlig trengs, så det betyr vel at du nesten må finne din egen vei og. Men en liten retningshjelp kan jo dette være likevel.

Den o-store-fødebagen. Velg bag, ikke koffert. Ikke ikke noe dyre, fine greier, det finnes dessverre skurker på sykehusene våre.
Og du bør faktisk ha denne bagen mer eller mindre klar i god tid. En nokså rolig og laidback venninne tenkte det bare var tøys å styre med sånt i forkant, men da vannet gikk ble stemningen plutselig en smule kaotisk, og innholdet i bagen som endte opp på sykehuset var, ja, la oss si, en tilfeldig samling stæsj og ubrukelige klær. Hodet fungerer ikke optimalt under rier, for å si det sånn.
Enklest er det selvsagt å si hva du ikke trenger. Eget dopapir for eksempel. De har helt vanlig dopapir på alle de norske sykehusene jeg har vært på (jeg teller 9 sykehus, men det finnes jo langt flere, så hvis dere vet om et sted man bør ha med, gi beskjed). Blondeundertøy. Rettetang. Og Dostojevski og annen fornuftig litteratur, bare glem det først som sist.
Pakk i bag, ikke i koffert. Skapene er ofte trange og små. Og glemmer du noe er det jo ingen katastrofe, de sørger for at både du og babyen har det dere trenger for å overleve og ikke fryse i hjel, altså. De nekter deg heller ikke å føde om du ikke har med helsekortet ditt, men akkurat det bør kanskje ligge øverst i bunken.
Mammabagen
Helsekort!
Klær: 1-2 joggebukser (gjerne mørk, så slapper man litt mer avmed tanke på å blø igjennom og sånt). 1 myk ulljakke/varm stor genser/fleecejakke, 2-3 topper/gensere etter sesong, 2 singleter eller amme-topper. Det fungerer finfint å ha to lag klær til amming: en singlet eller lignende som kan dras ned (v-hals/dyp utrigning) og en topp over som kan dras opp, så kan man bruke sine vanlige klær. Men det rives og slites i klærne, og morsmelkenzymene bryter ned fibrene i klærne syns jeg det virker som, så de blir ødelagt etter en stund. Hvis du vil være litt mer elegant kan du finne noen kjempefine ammetopper her.

Praktiske og fine ammetopper (her)
Innesko – jeg var dritstresset fordi jeg ikke eide crocs eller slippers, som alle sa jeg måtte ha, men det går helt fint med lette sko som er enkle å ta av og på seg og. Slippers syns noen er et must hvis du må dele dusj på barsel (avhengig av hvilket sykehus du føder på).
Litt sminke. Her er meningene blant fornuftige damer noe delte, men jeg er for. Man føler seg jo litt mer som et menneske om man ikke ser ut som et takras. En dæsj mild og lett BB-cream og litt maskara, mer skal ikke til. Husk at det kommer til å tas veldig mange bilder av deg, så hvis du bruker sminke til vanlig, er det jo kjekt å kjenne seg igjen i etterkant. For all del, bruker du ikke sminke til hverdags så begynner du neppe med det på fødestua, men for oss som trenger litt nødhjelp før vi går ut døren om morgenen kan det være greit etter et døgn eller to. Om formen er fin, nødvendigvis!
Toalettprodukter: Leppepomade må med – føding gir kjempetørre lepper av en eller annen grunn. Egen sjampo og balsam som lukter godt gjør at man føler seg litt mindre som en pasient. De har helt grei dusjsåpe på sykehuset, men jeg likte godt å ha min egen – parfymefrie – intimsåpe. Man blir veldig pro milde, parfymefrie produkter generelt. En god bodylotion og ansiktskrem, samt tannbørste og tannkrem må med. Hårbørste, hårstrikk – det som trengs for at håret ikke ser ut som et fuglerede på enkleste vis. Bind (og sterkere skyts – aka bleier) har de på sykehuset.
Undertøy: som tidligere nevnt, nettingtruser er forbausende behagelige, men etter et døgn eller to er det fint å riste av seg pasientfølelsen – og også pasientantrekkene. Ta med truser som passer før fødselen, de passer helt sikkert en stund etter og. 1-2 amme-BHer trengs– se her for tips. Sokker etter sesong.
Amme-innlegg. Jeg trengte ikke dette før flere dager etter at vi kom hjem, men det gjelder visst ikke alle, så ta med noen. Du trenger ikke brystpumpe, brystvortesalver og sånt, ved behov har de på sykehuset.
Annet: Mobiltelefon, lader, eventuelt PC eller nettbrett, noe lettleste greier (en krimbok, et ukeblad eller noe sånt). Jeg leste faktisk litt krim på barselavdelingen, mange babyer sover mye de første dagene, og spilte cancycrush til den store gullmedaljen. Større ambisjoner er det lurt å legge igjen hjemme er vi alle enige i. Notatbok og penn er fint å ha, du vil ikke tro hva du kan finne på å glemme.
Klær til hjemreisen. Sjansen for at du skal kunne reise hjem i dine før-gravide klær er selvfølgelig til stede, men den er ikke særlig stor. Passer det ved pakketidspunkt passer det sikkert når du skal dra hjem og. Det viktigste er å holde puppene varme, noe voldsomt antrekk utover det kreves ikke. Du skal bare ut av sykehusdøren, inn i bilen, ut igjen og inn i eget hjem. Med mindre du er prinsesse er det ingen som kommer til å fotografere og kommentere hjemreiseantrekket ditt.
Babybagen
Vaskekluter: De hadde engangskluter på Rikshospitalet da jeg fødte der, men det var ingen på sykehushotellet på Ullevål, så ta med om du skal føde der eller et tilsvarende sted. Tørre engangskluter er kanskje lurt fremfor våtservietter til de minste. Jeg tror ikke dopapir holder til den første bæsjen, den er seigere en tjære og vanskelig å få bort. Bleier til babyen har de på sykehuset.
Bodyer: her undervurderte vi grovt, og tok med to stk i størrelse 56. Vi er høyreiste mennesker, så vi tenkte at vi sikkert fikk en stor unge, og at vi ikke kom til å trenge klær i størrelse 50. Det gjorde vi. 56 er altfor stort for gjennomsnittstore nyfødte, men i tilfelle du får en skikkelig rugg kan du jo pakke med en. Bodyene er små og søte, tar ingen plass, og hvis du får en liten en som tisser som vår så trenger du flere. Neste gang tar jeg i hvert fall med fem. Velg omslagsbodyer, du kommer neppe til å gidde å bruke de andre i begynnelsen. Babyen trives definitivt best uten at hodet sitter fast i en trang hals. Ps: det er lurt å trene på å ta på en omslagsbody en gang eller to – finn ut hvordan den skal kneppes på forhånd. Er utrolig hvilke små oppgaver som kan virke helt uoverkommelig svære når du har den knøttlille, hjelpeløse superbabyen i hendene dine.

Omslagsbodyer anbefales, disse er fra Ellos
Bukser/strømpebukser: sokker er umulig å få til å sitte på nyfødte, så jeg anbefaler underdeler med fot. Disse er helt supre og koster en slikk og ingenting. Man trenger vel 2-3 stk. Mange steder står det at du trenger sparkebukser, dette er ikke noe du må ha, men kan skaffe ved behov. Det er enklere å ta av og på vanlige, myke bukser eller strømpebukser. Kule jeans, nusselige sokker, snuppekjoler – det blir tid for dette og, men på sykehuset anbefaler alle å kjøre praktisk og behagelig. Ungen kommer til å være søt nok i seg selv, pynt trengs ikke 🙂

Superpraktiske, enkle og myke bukser fra H&M
Pysjamas: jeg mener man ikke trenger, jeg lot babyen sove i bodyen, men alle er ikke enige med meg. Smak og behag, holder å ha med 1-2 stk i alle fall. Fot anbefales på pysjen også, selv om de vokser raskere ut av de da. Men tærne er så kalde, og sokkene sitter som sagt dårlig. Man kan jo også bruke pysjen på dagtid om man vil, for babyen er det ett fett (deilige, myke pysjer med fot kan man feks finne her).
Bilsete og teppe/pledd etter sesong
Klær til hjemreise: lue uansett når på året du føder. Jakke og bukse i ull er også fint selv på sommeren. Enda kraftigere skyts må til på vinteren. Et vakkert hentesett er superkoselig, men man må jo ikke ha. Jeg er ingen særlig racer på strikking, så jeg bestilte hentesett til begge guttene mine på finn.no og epla.no. Helt nydelige! Og er glad jeg gjorde det, for de er fine minner å ha syns jeg. Dessuten ble jo klærne mye brukt de første ukene også.

Har du sett noe så nydelig?! Tenkte ikke det, nei! Lillebror i sitt hentesett, kjøpt på finn.
Pappabagen
Klesskift, tannbørste og slike nødvendigheter
Mynter til parkering og matautomater
Kamera, lader til kamera, mobiltelefon for å oppdatere verden
Lesestoff (pappaen får vel heller neppe lest Forbrytelse og straff, ta noe lettlest)
Mat! Ikke undervurder dette – fødselen kan ta sin tid, og det er bare mor som serveres. Ta med en bollepose, matpakke, brus, vann, gjerne litt lett tilgjengelig energi.
Snop – ikke til deg, men til mor. De gir henne sunn og fin og god mat på sykehuset, men hun kommer til å bli godtesugen etterhvert. Ditt ansvar, sjokolade blir aldri feil.
Ok – verre var det ikke tror jeg. Har dere glemt noe kan det meste skaffes – men husk nå for all del en eller annen form for kamera (for en tøysete ting å påpeke i disse smarttelefondager, forresten!). Innspill fra mer eller mindre erfarne fødedamer tas ellers imot med takk.
Bra liste 🙂 Må bare si at for min del var det herlig og sminke seg litt og ikke minst ha egen dusjsåpe, shampo og balsam! Man føler seg rimelig ufresh etter en fødsel, så følelsen av å være ren ble viktig. Den lille babyen sover jo sannsynligvis veldig mye, så hvis man klarer å slappe av og løsrive seg fra å følge med på at hun eller han puster, er det greit å pusle med litt sminke f.eks. Å sove noe særlig selv kunne jeg bare glemme de første døgnene, det sørger vel hormoner for 😉 Koselig og nyttig blogg!
Veldig veldig enig! Babyen sov jo hele tiden, mens jeg var jo lys våken. Så hvis man ikke har blitt altfor ille tilredt under fødselen syns jeg litt deilige egenprodukter gjør seg. Og takk for at du liker bloggen 🙂
Du skriver morsomt! 🙂 Jeg er ei sånn laidback mama. Det gikk fint det også, for vannet gikk og jeg vaset i en hel time før jeg vekket pappaen og vi kjørte avgårde. Tre timer etter var ungen ute og seks timer etter det dro vi hjem. Trengte ikkeno`… :p
Jeg saboterer litt, men ja, lister er fint og å ha bagen høvelig klar er ikke så dumt. Å innse at klesskapet er helt tomt for klær rett før du må komme deg avgårde er ikke særlig smart. Jeg anbefaler lesestoff, men av typen magasin som hodet ikke egentlig trenger å være tilstede i for å kose seg med 🙂
For en herlig fødsel! Da trenger man ikke stort nei. Men tror ikke de fleste førstegangsfødende tenker helt klart etter vannavgang… Haha, jeg var jo på sykehuset hele veien (indusert), men med alt det vannet, herregud, det var et basseng inni meg, så hadde jeg ikke fått pakket stort for å si det sånn. Måtte holdt meg i badekaret 😉 Og om mannen hadde måttet pakke. Ja. Nei. Nei da altså…
Hahaha, nei, mannen er flink her i gården, jeg har ingen grunn til å påstå at han ikke er på nett, men om han skulle pakket den bagen er jeg rimelig sikker på at han ville glemt amme-bh`er og den slags 🙂
😉
Tilbaketråkk: 100 innlegg! | På tjukka
Tilbaketråkk: Essesiell sak til fødebagen | På tjukka
Tilbaketråkk: Opddatering på fødebagen | På tjukka
Herlig innlegg, det er så innmari mange nettsider som gir inntrykk av at man må ha med et flyttelass eller tre på føden, mens andre er helt «slutt å være hysterisk special snowflake, du trenger ingenting, jeez», så fint å få et forslag midt imellom. Det hadde forresten vært supert med en oppsummering av typen «dette trenger du *egentlig* å kjøpe før babyen kommer og dette kan du vente og se etter hvert om du trenger». Det er jo en del info under barsel-tab’en og i diverse andre innlegg her og der, men hadde som sagt vært supert med en slags oppsummering. Jeg er gravid for første gang og vi har ikke så god råd for tiden, så hadde vært fint å vite hva man burde prioritere og kanskje også hva som er verdt å kjøpe nytt vs brukt hvis du har noen synspunkter på det!
Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! og for supert forslag – det skal jeg få sett på 🙂 Gratulerer så mye med graviditet, så spennende!