Uke 13

Lille bølle er omtrent like lang som en sukkerert, og har fått bitte, bitte små fingernegler. Disse er sikkert myke enda, men kan være forbausende skarpe og lange når bølla endelig kommer ut. Ja, og han har faktisk sitt eget, helt unike fingermerkemønster allerede. Både benmargen, milten og leveren produserer blodceller, hos voksne er det bare benmargen som driver med sånt. Man kan ikke se kjønnet på ultralyd enda, men det er selvsagt bestemt for lenge siden. Hvis det er en liten jentebølle der inne har hun nå over 2 millioner egg i eggstokkene sine. Herfra går det bare nedover…

Bilde

Din nydelige, lille sukkerertbaby!
Image courtesy of Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Behov for å kjøpe seg nye klær snart? Om ikke på grunn av magen, så muligens på grunn av baken. Å gro frem en hel baby krever egentlig helt sinnsykt mange kalorier, så kroppen har funnet på den geniale løsningen at den skal skru ned metabolismen og forbrenningen på sparebluss. I tillegg har den vært lur nok til å skru opp matlysten, voldsomt mye for noen av oss. Jepp. Så den sjokoladen du bare så på i stad (lover, jeg bare så!), ligger nå rundt dine hofter. Og der har den tenkt å bli en stund.

Men altså, det er veldig mye mas om at man passe på vektoppgangen i graviditeten, ikke spise for to og blablabla. Det er veldig få som faktisk ønsker å legge på seg kjempemasse og bli skikkelig feite mens man er gravid. Vi vet jo at flesket ikke forsvinner idet vi presser ungen ut. Så hva er det meningen man skal gjøre da, når magen romler og man allerede har lagt på seg de tildelte 12 kiloene bare halvveis i svangerskapet? Ta seg en bit kokt salat og litt vann, selvsagt.

Du har sikkert vært på din første kontroll hos lege eller jordmor nå. Det kan jo være både stas og skummelt, alt ettersom. Hvis det er noen trøst, var jeg dritnervøs (ja, sist jeg sjekket var jeg altså lege). Blant annet fordi jeg gruet meg til å veie meg foran andre. Jeg vet, det er jo skikkelig barnslig, og det burde jo ikke plage en, men alle jeg kjenner har hatet akkurat det. Både jeg og venninnene mine sørget for å bestille time før frokost for at tallet ikke skulle se altfor ille ut. Teit? Jepps.

Bilde

Gravid? Ja, ser du har lagt på deg litt over baken og, ja… Ikke bare på magen, eller?

Man veier i alle fall gravide veldig mange ganger, oftest helt uten mål og mening egentlig. Hvis det ikke er et faktisk poeng å følge selve vekten (på grunn av undervekt eller overvekt), har det ingen dokumentert effekt på noe som helst all denne veiingen. Neste gang jeg blir gravid skal jeg manne meg opp og smelle i bordet med dette, og si at jeg kan følge med på min egen vekt. Tror jeg…

Ja, hvis dere lurte, så har dere selvsagt avslørt et av mine såre punkter. Jeg hadde planlagt å legge på meg ca 10 kilo. Det gikk dårlig med den planen, for å si det sånn 😉

Syns dere det er/var ubehagelig med alle disse innveiingene? Eller er det bare teit å bry seg?

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Uke for uke og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Uke 13

  1. Tilbaketråkk: Om å ønske seg små barn | På tjukka

  2. Bella sier:

    Jeg var på første kontroll hos lege for tre ukes tid siden, og hun veide meg ikke. Fikk vel egentlig ikke noen annen informasjon heller. De tok bod og urinprøve – som jeg fortsatt ikke har fått svar på. Og ellers rusla jeg hjem med beskjed om å booke både fødeplass og jordmor selv, så fort som mulig. Men jordmor ville ikke bookes før jeg hadde vært på UL, så da er det bare å vente da. Håper sykehuset har fått søknaden min, og at jeg kan få skikkelig beskjed om hva som faktisk foregår i kroppen min snart… Men veiingen trenger du ikke bekymre deg for, for det kan du nemlig gjøre selv- når du føler for det. Før frokost for eksempel. 🙂

    • På tjukka sier:

      Det var jo en lur løsning! Skal jeg spørre om neste gang 🙂 Lykke til med fødeplass, her i Oslo var det visst lurt å sende inn så snart som mulig. Jeg sendte inn ønske selv, allerede i uke 8 og det aksepterte de!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s