Uke 24

På tide å feire litt igjen – herlig! Vi bruker de anledningene vi har, ikke sant? Hvis lillegull mot formodning skulle bestemme seg for å komme allerede nå, så kan det faktisk gå godt. Det syns jeg er verdt en aldri så liten alkoholfri skål, selv om vi krysser på bordet og banker i taket for at det ikke skal skje på mange uker enda. Helt klart best inne i mammas ovn en god stund til.

Du har muligens begynt å bekymre deg for strekkmerker, eller striae gravidarum (er det ikke stas at selv de mest trivielle hverdagsplager har fancy, latinske navn forresten?). Det kan uansett være rimelig kjipt å få, 50-90% av alle gravide får det. Enda leiere er det å vite at forandringene er permanente, selv om de blekner mye med tiden. Man vet ikke helt hvorfor de kommer, hormonelle årsaker er nok viktigst, men genetikk, lav alder hos mor (litt overraskende?), overvekt, stor vektøkning og store babyer spiller og (kanskje) en rolle.

Det er selvsagt mest politisk korrekt å bære sine strekkmerker med stolthet, men er vi ærlige så er det vel ikke noe vi ønsker oss. Det er dessverre ikke særlig sterke holdepunkter for at kremer av noe slag hjelper, men du kommer sikkert til å prøve likevel tipper jeg. Det gjorde jeg i alle fall. Størst håp har man tradisjonelt satt til olivenolje, vitamin E og kremer med kakaofett. En liten studie har vist effekt av en krem med hydroxyprolisilane-C, rosehip oil, Centella asiatica triterpenes og vitamin E, men jeg har ikke for mitt bare liv klart å finne ut hvilken krem dette dreier seg om. Hvis du nå mot formodning skulle ha disse ingrediensene liggende i en kjøkkenskuff kan du jo blande de i en god og fet krem og la det stå til. Det er en mulighet for at massasje ved innsmøring av olje kan ha noe effekt og, uavhengig av hvilken olje som brukes. Finn en krem du liker, med eller uten de nevnte ingredienser, og masser i vei. Det skader i alle fall ikke, men du trenger kanskje ikke kjøpe den dyreste varianten.

Foreslår at vi heller bruker litt penger på å feire at tassen er levedyktig – det er stort og stas. Kake og saft til alle!

Bilde

Så den ikke god ut?!
Image courtesy of KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net

 

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Uke for uke og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Uke 24

  1. Flott blogg du har, Siri! Veldig moro for meg å følge med på innleggene dine om dagen, for jeg er akkurat i sync med dine uke for uke poster (24 uker i dag med lillesøster). Du skriver veldig godt og jeg kjenner meg igjen i det meste. Håper dere får fine uker den siste tiden i Boston – vi hadde det veldig fint, men det var også veldig godt å komme hjem.

    • På tjukka sier:

      Oi, så spennende Maria! Gratulerer! Hyggelig at du liker bloggen – og endelig en som er i sync med meg 🙂 Vi koser oss her over, selv om været er trist, så er det litt deilig å være bare oss også. Men blir stas å komme hjem nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s