Permisjontur – er det verdt det?

Eh… Ja! Dra!

Noen familier velger å bruke deler av foreldrepermisjonen på å ta seg en skikkelig lang ferie i utlandet, gjerne i varmere strøk. Kjenner jeg Storsamfunnet Norge rett, er det helt sikkert mange som har mye i mot dette. Er det en sak vi kan være trygg på, så er det at noen har behov for å blande seg inn i våre valg – i særdeleshet etter at vi har blitt smelt på tjukka og fått oss en familie. Men folk velger nå å gjøre det likevel – og det syns jeg absolutt man skal om man har lyst og anledning.

Som noen av dere vet har jeg brukt halve svangerskapspermisjonen min i USA. Det var ikke noen «permisjonstur», mannen min har studert på MIT i Boston, og han var i alle fall deler av tiden mer opptatt enn han var med full jobb hjemme i Norge. Likevel, det er jo mer fleksibelt å studere enn å jobbe, og ettersom han ble kjent med systemet og kom inn i rutinene, ble det mer familietid på han og. Jeg har jo klaget fælt der borte til tider, jeg har hatt hjemlengsel mange ganger, savnet vennene mine, og det er jo virkelig et himla styr å flytte over sjøen med en liten baby. Likevel – jeg ville aldri vært turen foruten. Det har vært så spennende, jeg har lært så mye, fått reist og opplevd en hel masse, og til og med startet en liten blogg!

Likevel. Best av alt med denne turen har helt klart vært at vår nye, lille, uerfarne amatørfamilie har fått veldig mye tid sammen, bare oss. Om dagene til supermannen har vært travle, så har det likevel bare vært det. Ikke noe annet styr. Ingen fritidsaktiviteter som må følges opp som før, ingen hager som må stelles (i vårt tilfelle, veldig lettstelte verandakasser, som likevel ser rimelig triste ut allerede et par uker ute i mai hvert år), ingen arbeidsplasser som skal visiteres, besteforeldre som skal besøkes, vennemiddager som skal arrangeres. Litt paradoksalt selvsagt, alt vi virkelig har savnet, og som vi koser oss så fælt med å gjøre igjen nå – herlige grillfester, masse kos med besteforeldrene til tassen, fantastiske hytteturer med gode venner, byturer med jentene og så videre – det er akkurat fraværet av dette som gjør en tur langt bort for en nybakt familie så verdifull. Når vi har hatt fri, har vi hatt fri sammen. Og helgene har stort sett vært fyllt med bare oss tre – på tur eller hjemme. Vi har blitt så godt kjent med hverandre, og det tror jeg ikke er noen selvfølge hvis man bare lar hverdagene fortsette som før.

Jeg anbefaler derfor alle nye familier som har lyst til å ta seg en langtur til å gjøre det. For all del, man trenger ikke reise til Thailand, ta en måned på en hytte eller noe. Og hvis dere ikke har en spesiell agenda er selvfølgelig et halvår altfor lenge for mange av oss (hjemlengsel!). Men en ypperlig anledning til å ta familien med på en skikkelig lang, god ferie, det er permisjonen i aller høyeste grad. Det er ikke sikkert det er like artig og fristende når man har flere barn, så det er bare å benytte anledningen med nummer en. I tillegg kan jeg garantere at man setter skikkelig, skikkelig stor pris på å komme hjem igjen til alle og alt man er så glad i ❤

Bilde

Dette kunne vært tatt på en eksotisk strand i Asia, men ettersom permisjonsturen vår gikk til et litt kjøligere strøk, er bildet faktisk tatt rett etter at vi kom hjem igjen. Solastranda i mai. Man MÅ jo bare elske dette lille landet vårt. Og det var godt å komme hjem.

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Barseltid, Reise og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Permisjontur – er det verdt det?

 1. Lammelåret sier:

  Jeg er sterkt imot å bruke pappakvoten på å reise bort hele familien, ellers gjerne – så lenge vaksinasjonsprogrammet blir fulgt og annen oppfølging. Altså synes jeg at folk bør ta en prat med helsesøster før de bestemmer seg, bare for å sikre at barnet får det det trenger så lenge turen varer.

  • På tjukka sier:

   Jeg er jo en meget varm tilhenger av pappapermisjon, men har tro på at familier flest har vett nok til å ta vare på egentid for pappa-barn uansett hvordan de løser det. Her blir det pappaperm nå – det gleder mor (og far) seg veldig til! Og selvsagt bør man slå av en prat med helsesøster, det er ikke vanskelig å få til trygge turer med god ivaretakelse av barnets helse – heldigvis:-)

   • Lammelåret sier:

    Det er nok lettere enn folk tror å reise med barn, er mitt inntrykk.

    Jeg ser ikke bare individene i pappaperm-diskusjonene, men forsøker å se litt større på det. Og i et større perspektiv, ser enkelt-familiers valg litt annerledes ut – fordi det er summen av disse individuelle valgene som betyr noe. Hvilken retning ønsker vi for samfunnet? De lange linjene får vi ikke dersom det bare skal være individuelle valg som «folk» ikke skal få mene noe om. Altså, det er mange som mener at samfunnet ikke skal kunne mene noe om f.perm.fordelingen fordi de bare ser den individuelle siden og det er et standpunkt jeg er uenig i.

    Hva mener mannen din om fedrekvoten? Sjekk her: http://lammelaartanker.wordpress.com/2014/05/27/fedrekvoten-et-kvinneproblem/

   • På tjukka sier:

    Jeg er egentlig helt enig med deg. Og for vår familie er fedrekvoten helt super, selv om vi er veldig likestilte er jeg sikker på at mannen min hadde hatt vansker med å ta lang permisjon uten kvoten sin, fordi det er vanskelig å stå opp for det på en mannsdominert arbeidsplass. Jeg skal få han til å se på de spørsmålene, noe gjestebloggeinnlegg tror jeg jeg må se langt etter, men respons kan jo videreformidles uansett. Jeg merker jo at mannen min er kjempeflink med tassen, men det er jeg som har kontroll på rutiner og program, og da venter han ofte på beskjed fra meg. Det vil heldigvis endre seg snart når han tar over styringa. Skal få han til å se på de spørsmålene!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s