Holde vekten mens man ammer – nytt år og nye muligheter og alt det derre der

Da var høyfråtsetiden over og hverdagen kommer med et brak i morgen. Den skulle vel strengt tatt begynt på fredag, men er du som meg har du forlenget høytiden noe ettersom helgen kom så tett på. Likevel, i morgen er det ingen bønn! Men slapp av kvinne, du skal selvfølgelig ikke få slanketips fra meg, det kjenner du meg vel for godt til å vite nå, ikke sant? Vi har riktignok hatt en særdeles bedagelig jul, latskapen er tatt til nye høyder på grunn av en hel del sykdom i tillegg til julemat, og mor har gått i et seriøst kalorioverskudd. Det hele toppet seg selvsagt med at nesten alle nyttårsgjestene våre ble syke, og vi fikk kun en (veldig god) gjest til 5,5 kilo kalkun, baconstuffing (fordi jeg syntes brødstuffing hørtes for kjipt ut lizm), 2 liter fløtesaus og det meste annet av tilbehør pluss rikelig med rester av både marsipan og julekaker, og kjøleskapet er altså fortsatt så velfylt at jeg tror det holder til påske. Det gjør ingen ting, for denne julen hadde jeg faktisk planlagt å legge på meg litt. What?! Shock, horror! Det er selvsagt ikke sånn at jeg var tynnere enn idealet eller noe (hvem er egentlig det), men et år med rikelig med amming og senere å løpe etter en rabiat unge har tatt på denne mer eller mindre unge, fagre kvinde. Jeg syntes rett og slett jeg så litt skrapa og mager ut i ansiktet og på overkroppen. Rumpe og lår var selvsagt mer enn fyldige nok, men det er fortsatt ikke slik at man kan ta fettet og smøre det ut der man helst vil ha det. Så jeg fikk legge på meg litt da. Og ikke så veldig overraskende viste det seg å være innmari lett. Hjalp selvsagt at det var jul, og at jeg har holdt sofaen store deler av den, men jeg fiksa biffen lett i alle fall.

salat

Har lagt på meg av bare sunn mat i julen altså, jeg lover… Bilde fra freeimages.com

Og så har det seg slik at det har kommet meg for øre at noen søte, slanke damer syns det kan være direkte vanskelig å holde vekten oppe mens man ammer. Såpass vanskelig at man av og til tyr til næringsdrikker. Bajs! Har dere sett de? Usj, det ser grusomt ut og lukter enda verre. Det må da finnes bedre måter å få i seg nok næring på en passelig sunn måte? Såklart det gjør, jeg klarte det jeg, selv om det altså ble litt skrapa til slutt likevel. For amming krever virkelig sitt, og om man ikke har så mye å gå på kan det fort bli litt for tynt med isolasjonen. Her er mine tips for å få i seg nok til både deg og lille bølle:

 • Hvis du er veldig slank i utgangspunktet, bruk graviditeten for det den er verdt. Metabolismen endres en hel del for å ta vare på energi og få lagt til seg litt fettreserve, så det kan være lettere å legge på seg nå enn ellers. Gullstandarden skal liksom være 12 kilo opp, det syns jeg kan være altfor lite. Jeg trengte i alle fall 20 (ok da, hadde klart meg med 18, sikkert 16, men 12 hadde vært for lite, helt klart).
 • Vær en hamster – hamstre og lagre. Putt mat der det er lett tilgjengelig (glem det aldri i stellevesken), for det er ikke lenger sånn at du kan gå og lage deg litt mat når du blir sulten. Lille bølle skal ha først, sikkert to ganger, før bleieskift, før enda en pupp og påfølgende gulpeskift og så litt byssing og kos. Ja, plutselig var det 8 timer siden sist du hadde spist. Så ha alltid noe lett tilgjengelig.
 • Perfekt til formålet er nøtter, mandler og tørket frukt. Kjempesunn, næringsrik og kaloritett snacks – ha en skål på hvert bord, ved ammekroken, flaskesterilisatoren og selvfølgelig alltid enn pose i stellevesken
nøtter

Ekte, skikkelig supermat – ikke noe pulvertull. Foto: freeimages.com

 • Ha med deg matpakke. Det er ikke nødvendigvis hverken enkelt eller kult å løpe på butikken eller gå inn på en kafe for å få seg en matbit med en unge som hyler som om dommedag var like om hjørnet.
 • Apropos matpakke, smør deg en til natten… Jeg vet det høres sprøtt ut, men det er ordentlig lurt. Jeg ble i alle fall kjempesulten hver gang jeg våknet for å amme på natten i begynnelsen, men gadd jo aldri å lage meg noe å spise. Hvis jeg ikke hadde en banan lot jeg det bare være. Men har man en liten påsmurt skive klart i kjøleskapet får man både sove bedre etterpå og fylt på sårt etterlengtede kalorier.
 • Drikk kalorier så slipper du å bli så inderlig matlei: juice, smoothies, melk og selvsagt masse caffe latte (er det ikke derfor vi har permisjon, kanskje?). Avokado, knuste nøtter eller frø (linfrø, solsikkefrø++) i smoothien er godt og gir deg masse sunne kalorier.
 • Ikke spar på fettet, spar på sukkeret. Lavkarboentusiastene sverger på at alt naturlig fett er bra for deg, også masse mettet fett, mens helsemyndighetene skriker seg hese om hvor farlig dette er. Jeg har ikke orket å lese nok om dette (som i motsetning til hva man skulle tro ut fra en del blogger er innmari komplisert) til å gi deg fasiten – men jeg har troen på ordentlig mat. Bruk massevis av sunne vegetabilske oljer (raps- og olivenolje), spis deilig ost, bruk fløte når sausen trenger fløte og smør når det passer seg. Bytt ut sukkervarer med lettvarianter (som brus), men ikke velg de magre variantene av fete produkter som ost (ok da, sikkert best å velge lettmelk fremfor hel, men ellers syns jeg man kan velge den mest naturlige varianten om man ikke trenger å gå ned i vekt). Dropp ferdigmat og kutt ned på snopet, men spis skikkelig mat. Variasjon og balanse!
 • Bortsett fra mandler og nøtter kan man fråtse i disse supersunne og næringsrike matvarene: avokado (lag guacamole), banan (annen frukt og for så vidt, men det er ofte lite kaloritett), majones, peanøttsmør (sånn som bare inneholder peanøtter og litt salt), kikerter (hummus er supergodt til grønnsakpsdip eller som pålegg), bønner, linser, oliven/rapsolje, pesto, grovt brød, fisk (særlig fete slag som makrell, laks og ørret), sushi (vet den går under fisk, men yay(!), så mye sushi du vil ha!), og ikke minst: masse deilig mørk sjokolade. Det er kjempesunt!
susi

Omnomnom… Foto: freeimages.com

 • Og så er det virkelig lov å kose seg: spis nå for all del den kanelbollen kvinne. Ærlig talt, så sant du spiser massevis av sunn og næringsrik mat, men likevel ikke klarer å dekke kaloribehovet – gå for en sjokolade mye heller enn en næringsdrikk. Så slipper du å bli matlei, sur og kvalm – det tror jeg ikke et sekund på at er bra. Spis ordentlig mat!

Omnomnom, nå ble jeg sulten. Denne legge-på-seg-greia midt i julen har selvsagt ført til en heftig sukkeravhengighet som jeg desperat prøver å døyve med frukt og bær. Funker sånn passe dårlig, tror jeg begynner for alvor i morgen isteden…

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Amming og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Holde vekten mens man ammer – nytt år og nye muligheter og alt det derre der

 1. Liv M sier:

  Denne likte jeg! Har fulgt bloggen din en stund etter at jeg ramla over den under graviditeten, og heier! Herlig befriende lesning. Nå ammer jeg på tredje måned, og ja – det ER fort gjort å ikke få spist nok. Bra med en påminning til alternativene til sjokoladeskuffen 😉

 2. Inger Sofie sier:

  Helt enig med du Siri, hadde jeg bare lagt på meg 12 kg hadde jeg ikke overlevd. Amming er tøffe greier, la på meg over 20 kg i begge svangerskap og de raste av igjen. Enda et argument for å amme altså.
  Digger bloggen din, og nå når jeg er gravid igjen!! er det ekstra artig å følge den.

  • På tjukka sier:

   Ja, jeg skjønte det! Gratulerer så mye 🙂 Stas at det er gøy for en tredjegangs også å lese bloggen min, det er jo kjempemorsomt å høre. Spis og kos deg mens du vokser og trives (forhåpentlig):-)

 3. Polly sier:

  jeg la på meg 30 kilo, og bare 12 av dem er forsvunnet etter syv måneder med amming 😉 burde visst at regelen om at kiloene forsvinner under amming ikke gjaldt meg 😉 pluss st jeg har brukt sjokolade som livredder da, så jeg kan vel takke meg selv. Da har jeg lært (the hard way) til neste gang 😉 jeg har forresten gitt blogging et forsøk, hvis du er interessert: http://www.pollyogpeanutt.blogg.no 🙂

  • På tjukka sier:

   Hehe, det kan fort bli feil uansett hvilken vei det går 😉 Men ja, det var den sjokoladen da… man må ta en ting om gangen uansett, en tid for alt! Gratulerer med blogg, den skal jeg sjekke ut!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s