Baby-hack: vitamin D eller tran?

Fra babyen din er 4 uker gammel må hen ha tilskudd av vitamin D. Det gjelder selv om mor tar tilskudd, i form av tran eller vitamin D, da det uansett er veldig lite av dette vitaminet i morsmelk. Barn som får morsmelkerstatning anbefales også tilskudd i Norge, men dette gjelder ikke i alle land, så om du bor et annet sted – sjekk anbefalingene der (kanskje det tilsettes ulik mengde vitamin D i erstatning fra land til land?).

I Norge gjelder den offisielle anbefalingen egentlig at barna skal få tran. Men de sier alltid eventuelt vitamin D (tran inneholder vitamin D, men også omega-3, som er sunt og bra for både det ene og det andre). En venninne spurte for kjempelenge siden om jeg kunne finne ut av hvor viktig det egentlig var å gi tran til barnet, da det var så himla mye klin, og jeg sa selvsagt ja. Men det var litt eplekjekt, for jeg ga i grunnen opp etter å ha søkt litt rundt i noen timer – dette var det forbausende lite info om der ute. Jeg har egentlig ikke funnet en eneste skikkelig studie på omega-3-tilskudd eller tran til babyer i det hele tatt, antageligvis fordi Norge er det eneste landet i hele verden (tror jeg?) som faktisk bruker dette til barn. Absolutt alle andre unger får anbefalt vanlig vitamin-D-tilskudd og vokser opp fint på det, så det må da være greit å velge det minst sølete alternativet. Når jeg finleser anbefalingene fra helsedirektoratet (denne er skrevet til helsepersonell), så tolker jeg det faktisk slik at de anbefaler tran fremfor vitamin D rett og slett fordi det er lang tradisjon for å ta dette i Norge, og det syns jeg egentlig er et litt pussig argument for noe som er så klinete å gi til de minste. Men, men. Det har i alle fall vært helt uaktuelt for meg å styre med illeluktende tran til babyene mine, ihvertfall den lille jeg har nå, for han gulper, og jeg mener. Nei. Trangulp overalt?! Vi har kjørt vitamin D hele veien.

I motsetning til vitamin D, så er det en god dæsj omega-3 i morsmelk, og mengden av det er avhengig av mors kosthold. Man lurer på om det er omega-3 (fra morsmelken) som er så bra for hjerneutviklingen til brysternærte barn. Det er med andre ord gode holdepunkter for at mor bør ta omega-3-tilskudd, og da er jo tran supert, om du ikke spiser veldig mye fet fisk da. Rapsolje, soyaolje og valnøtter er også bra (men vegetarianere har mindre av DHA i morsmelken de produserer, så kanskje man kan vurdere litt fet fisk eller tran akkurat i ammeperioden likevel? Eller banner jeg i vegetarkirken nå?). Hvis du har flaskebarn, og ikke ammer, er situasjonen litt annerledes. Ikke all morsmelkerstatning inneholder omega-3 (men både Nan og Hipp gjør det altså), og i tilfelle er det kanskje større grunn til å gi barnet tran – innholdet skal være godt merket på pakken. Det er forresten ikke sånn at mer av en bra ting nødvendigvis er bedre, og absolutt ikke når det gjelder denne typen fettsyrer vi snakker om her. Dette er litt kompisert, du kan lese mer i vedlagte kilde om du vil. For mye kan ha uheldige virkninger. Så vi skal ikke overdrive – som jeg pleier å si: litt av alt og alt med måte.

Med andre ord: vitamin D er viktig, jeg har ikke funnet holdepunkter for at tran er viktig for spedbarn, men det er trolig bra at mor tar det og overfører næringsstoffene til barnet via morsmelken.

I alle fall, jeg har nylig funnet en super liten baby-hack som har gjort livet lettere når det gjelder vitamin D også! Fordi de dråpene du kjøper på apoteket må oppbevares i kjøleskapet, og da glemmer jo en stakkars ammebetåket trøtting å gi det til lille baby stadig vekk. MEN – på helsekosten har de en type som kan stå i romteperatur! Hverdagslykke! Det er ikke noe i veien med tilskuddet, det kommer til og med med en superpraktisk liten pipette og er så kjekk som bare det atte. Da kan man ha den på stellebordet og bli minnet på det hver morgen og kveld, null stress og problem løst. Sånn ser den ut, og den har gjort livet til en nerdemamma litt lettere og kanskje bittelitt lykkeligere også:

2016-06-19 21.20.49

(Kilder: her – nederst i dokumentet står originalkildene for spesielt interesserte)

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Amming, Barseltid og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til Baby-hack: vitamin D eller tran?

  1. Kristin sier:

    Morsom og nyttig info. Jeg venter nr to i begynnelsen av september og i går slo det meg plutselig, må jeg gi tran til babyen nå som jeg bor i Norge? Nr en ble født i Luxembourg og redd som jeg var for å ikke være bra nok, smuglet jeg med meg tran fra Norge for å gi til babyen. Men innimellom nattevåk og ammeproblemer og strangt tungebånd som måtte klippes, ble det for mye. Plutselig gikk det opp for meg: Jeg trenger ikke streve med dette! Ingen av de jeg er omgitt av her nede har hørt om tran en gang, og det er jo bare flotte folk. Barnelegen skrev ut d-vitamindråper som jeg fikk gratis på apoteket. Nå er datteren min to og jeg synes det ser ut som om hun er mer enn smart nok. Og utrolig nok elsker hun tran med sitronsmak i dag. Nå bestemte jeg meg i hvert fall. Det blir ikke tran på nr to heller det første året, selv om vi er tilbake i Norge 🙂

  2. Tilbaketråkk: Baby-hack: stellebordet | På tjukka

  3. LeneV sier:

    Det et en studie dete de gav omega3/omega6 tilskudd til for tidlig fødte uten noen klar forskjell mot kontrollgruppen hvertfall. http://forskning.no/barn-og-ungdom/2016/09/kan-omega-3-og-omega-6-tilskudd-bedre-utviklingen-av-hjernen-hos-tidlig-fodte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s