Barnehageoppstart – en nødguide

Inneholder annonselenker

I disse dager stabber eller krabber eller løper det mange 1- og 2-åringer inn i barnehagene sine for første gang. Og mor og far står livredde og vemodige tilbake og bare: når skjedde dette? Hvordan er vi allerede her? Skal hen flytte ut snart og nå, eller?

Snille, snille førstegangsforeldre: jeg vet hvordan dere har det! Bare det at nå er det snart lillebror sin tur her i gården, og denne gangen gleder jeg meg altså så voldsomt til barnehagestart! Haha, hele familien Påtjukka er. Så. Klare. For. Barnehagestart. Det er lettere med nummer to, viser det seg. Og mye lettere å avlevere en gående, pratende villbass på nesten 16 måneder, enn en krabbende, beskjeden ettåring.

I alle fall. Jeg har egentlig bare 3 gode og virkelig viktige tips til barnehageoppstart, og de kommer kjapt oppsummert:

  • Pust med magen, dette ordner seg. Det kommer sannsynligvis til å gå bedre enn fryktet.
  • Ikke handle inn for mye stæsj på forhånd, snakk med personalet om hva du trenger, for de ønsker seg gjerne forskjellig klær og utstyr i forskjellige barnehager
  • Gi det litt tid, men tillat deg å kjenne på magefølelsen likevel. Virker alt galt, så er det jo kanskje det. Det finnes flere barnehager å ta av, og de fleste er supre, men ikke alle. Kan være verdt et bytte dersom ingenting funker.

Okei, da var det viktige sagt. Ellers går det seg til. Jeg kommer ikke til å gi deg en lang liste over alt du trenger, de listene finnes det hundrevis av allerede, google i vei. Og jeg tipper du skjønner at en matboks er en kjekk ting å ha uten at jeg må fortelle deg det…;-) Men, her kommer noen betraktninger rundt noe av det som er greit å ha når dere begynner. Som sagt, med mindre dere bor langt pokker-i-vold, så er det jo ikke krise om noe mangler, og du kan utsette shoppingen til behovet melder seg. Kan være lurt, de vokser fort, disse søtnosene.

Uteklær

Mens ungen er liten, 1-2 år, er det viktigst at klærne er myke og lette og bevege seg i. I barnehagene vi har hatt har de ikke vært veldig lenge ute i øsregn når de har vært så små, så jeg har ikke hatt behov for plaggene med aller høyest vannsøyle. Men dette kan godt være annerledes på vestlandet mistenker jeg 😉 De bør nok ha en heldress og et todelt regnsett nå på høsten, men det holder vel saktens at en av de to er på plass ved oppstart, så kan man eventuelt diskutere videre behov med personalet. Vi har vært veldig fornøyde med Reimatec – de overlever både en og to og tre unger – så anbefaler å kjøpe en litt kjønnsnøytral farge dersom du planlegger å få flere barn. Eller ikke bry deg om at lillebror går i knallrosa da, han syns jo sikkert den er fin uansett han. Ellers syns jeg faktisk billigmerket Reflex fra Barnas hus har noen dresser som er veldig myke og anvendelige til de minste (vi har denne), men de er ikke alltid like supervantette. Nesten alltid på salg er de, og. Mange andre merker duger også – sjekk hva du kan få på salg og brukt, og kjenn etter om plagget er mykt å bevege seg i. Jeg har også kjøpt en god vinterdress, men helt ærlig var det litt unødvendig det første året. Vi hadde en god Reimatec vår/høstdress, og med et par lag ull under syns jeg det var varmt nok den første vinteren. Men de minste var ikke så lenge ute i den barnehagen, og det er nok annerledes en del andre steder i landet.

PS: du får 15% rabatt ved kjøp på Reima nå ved å bruke koden SCHOOLSTARTNO

reima-7772.kxcdn.com

Elsker denne (har den til storebror, men duger nok til de minste og)

Sko

Jeg anbefaler å vente med å kjøpe sko hvis barnet ikke går selv enda. Jeg har faktisk brukt myke skinntøfler ute i tørt vær før barna har gått, det har fungert supert (har kjøpt flere nydelige par i samme størrelse her på ebay, så har man til både inne og utebruk). I vått vær er det ikke lett å finne godt fottøy til de minste, støvler er ikke lett å krabbe med (eller gå for en nybegynner), og disse skoposene er ikke vanntette nok er min erfaring. Jeg har brukt disse fra Reima, de har fungert OK, men ikke mer enn det, og absolutt ikke når det har regnet mye. Stonz er det folk skryter mest av – de er dyre, men kanskje verdt et innkjøp om ikke barnet ser ut til å gå selv i nærmeste fremtid. Når barnet har tatt sine første skritt kan dere kjøpe sko etter sesong og behov. Jeg liker godt førstegangssko fra for eksempel Ecco eller Kavat, men har og brukt vanlige GoreTex-sko (som jeg syns var litt stive i begynnelsen) og joggesko (som fungerte fint når det var tørt). Ingen fasit her, men gudene vet at det er mange sterke meninger om dette. Ta med barnet, prøv, og snakk med noen flinke folk i skobutikk, du.

tøfler

Vår tøffelfavoritt til de små, har blitt brukt både ute og inne, selges rimelig her

Ull

Ull, ull, ull, ull. Det er et himla ullpress her i landet, dere! For en lykke det var for meg å flytte til USA med eldstemann og slippe det ull-maset 😉 Jada, jeg overdriver så klart. Men. Unger klarer seg fint uten ull altså. Og fint med. Det er varmt og godt, men ikke livsnødvendig; det er dyrt, irriterer sart hud, er ikke slitesterkt som bomull og aldeles upraktisk når det gjelder vasking. Min eldste hadde eksem som liten, så jeg brukte stort sett bomull innerst og gjerne en god ulldress i vognen eller under parkdressen. Elsker denne fra nøstebarn, og syns den var verdt investeringen selv om den er latterlig dyr. Men det jeg egentlig skulle si var bare at unger kan overleve en norsk vinter uten en ullgarderobe til 10.000 kroner og.

ullfleece

Evig favoritt. Latterlig dyr, men akk, så deilig ❤

Inneklær

Alt kommer til å bli flekkete. Veldig flekkete. Så, for å være litt praktisk her: ikke kjør så mye hvitt og lyst tøy. Du kommer sikkert til å måtte kjøpe noen flere bodyer, men du kan jo se det an. Hvis du har noe brukt som ikke er så pent lenger passer det godt som skift i barnehagen. De dagene jeg har prøvd å kle småtassene litt anstendig og pent, har de uansett endt opp med å ta av de de fine klærne og la de leke i den slitte strømpebuksa og en flekkete body allerede etter frokosten tror jeg. Jeg har hatt med sånne heldekkende smekker fra Ikea som jeg bruker hjemme, men jeg mistenker at personalet ikke gidder å ta de på… Det ser i alle fall sånn ut på klærne 😉 Hvis du likevel insisterer på en ordentlig kledd unge og ikke orker å la de gå i joggebukse dag ut og dag inn, syns jeg Name It har de beste jeansene til små barn. Veldig gode å bevege seg i og fin passform. Men for all del – helt og holdent en smakssak.

13143450_DarkBlueDenim_001_ProductLarge

Fantastiske bukser til lek og annen galskap

Sånn, det var det når det gjelder innkjøp tror jeg. Det går an å avvente altfor mange innkjøp syns jeg. Mange sier det er praktisk med to sett parkdresser, jeg har aldri savnet det og kommer ikke til å ta meg råd til det. De koster jo gjerne en 1000-lapp eller mer, mye annet moro jeg har lyst å bruke de pengene på. Klær til meg selv, heller, for eksempel 😉

I alle fall: lykke, lykke til med barnehagestarten! Dette kommer til å bli veldig, veldig gøy for både store og små etterhvert, skal du se 🙂

Har du andre innspill/erfaringer? Jeg blir veldig glad om du legger igjen en kommentar!

 

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Babyutstyr, barnehage. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s