Kan jeg… Drikke kaffe og te?

Nordmenn elsker kaffe. Jeg elsker kaffe.  Det er en viss fare for at ungen min har fått i seg litt for mye koffein i løpet av sitt så langt korte liv, men foreløpig tar jeg det med knusende ro. En dag uten kaffe, ja, er det egentlig en dag? Og caffe latte-racet bydamer i sin første mammaperm bedriver er jeg på langt nær ferdig med.

Bilde

Ikke en dag uten det sorte gull

Og en stakkars gravid trøtting, ikke bare må hun ta den koffeinfrie varianten, men hun får sikkert høre det da og. «Du vet du ikke burde drikke så mye kaffe, eller? Anbefaler denne ekle urteteen på det varmeste, den er bra for modning og slimproppen og tarmene og». Heldigvis er graviditet en nokså plausibel unnskyldning for å skjelle ut folk.

Helsedirektoratet sier at 100-200 mg koffein i døgnet er ok. I følge tabellen du finner i linken her skulle det tilsvare ca 2 kopper traktekaffe om dagen, eller opptil 4 kopper te. Greit nok, kanskje et godt råd for vanlige folk og (selv om vi aldri ville følge det).

Generelt er faren ved koffeininntak litt omstridt, og det virker som det ikke er så altfor krisekatastrofalt å ta seg en kopp for mye heller. Men det mest interessante er at i all «samledokumentasjon» (reviews og lignende) jeg kan finne er det 300 mg koffein som er den magiske grensen, ikke 100-200. (Og så er det selvsagt noen enkeltstudier som viser til lavere tall, bla denne, som har fått noe oppmerksomhet i Norge. Mest fordi den er norsk tror jeg).

Hvorfor helsedirektoratet så velger å nedjustere dette kan vi jo bare tenke oss til. Jeg har noen hypoteser: A) De liker å plage trøtte gravide damer. B) De tror vi bare hører litt på hva de sier, så hvis de sier at 1 kopp er greit, kan du banne på at vi tar 2. C) De vil bare være på den sikre siden

Jeg heller ganske ofte mot A, men det er kanskje litt usaklig. C ville vært usaklig fra helsedirektoratets side, når dokumentasjon tross alt foreligger. B er egentlig det jeg tror ligger bak det hele her, for å være ærlig. Jeg kan da opplyse helsedirektoratet om at gravide er de eneste som faktisk lytter til rådene deres, og som er altfor vettskremte til ikke å vike en tomme fra de. Røykerne lytter ikke. Ikke de overvektige eller de undervektige heller. De som ikke er særlig helsebevisste bryr seg ikke. De som er veldig helsebevisste bryr seg i hvert fall ikke, de følger de aller mest pussige diettene av alle, må vite. Gravide derimot, følger rådene slavisk. Hvis de sier to kopper kaffe, tar de ikke tre.

Jeg velger å tro at gravide klarer å lese enkle tabeller, og også forstå at kruttsterk kaffe sannsynligvis inneholder mer koffein enn vassen kaffe. Og skulle man falle for fristelsen til å ta en slurk for mye, ja, så står nok solen opp i morgen og.

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Koffein og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Kan jeg… Drikke kaffe og te?

  1. Tilbaketråkk: Kan jeg… Drikke lettbrus? | På tjukka

  2. Tilbaketråkk: På tjukka er på tjukka – Den spede begynnelsen (uke 4) | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s