Uke 21

Lillegull er snart på størrelse med en barbiedukke, men er – tro det eller ei – enda tynnere. Ok, kanskje ikke tynnere da, men lettere i alle fall. I disse dager ser jeg at «strong is the new skinny», og folk syns det er mer politisk korrekt å digge bilder av tynne damer med urealistisk bra kropper så lenge de er sykt godt trent enn å like pro-ana-bilder (uten at jeg nødvendigvis ser den helt store forskjellen), så trøst deg med at den lille spjælingen din er litt av en kraftkar. Hun sparker og spreller og koser seg glugg der inne, plassen er god og tyngdekraften blir ikke et tema før om ca 19 uker eller så.

Bilde
For øvrig koser du deg kanskje i stadium 3, hvis ikke, sorry for at jeg minnet deg på at de fleste har det veldig fint nå, sånn bortsett fra deg. Det er fint å se gravid ut, ikke bare tjukk, du har sikkert lagt på deg både en og to og ti kilo, men er vel neppe i kategorien hvalross riktig enda, og det er kjempegøy å kjenne på liv og spark der inne. Da kan man fint leve med noen småplager som forstoppelse og leggkramper.

Apropos leggkramper – ingen vet sikkert hvorfor man får de, eller hvordan man blir kvitt de. Noen studier viser at lavt nivå av magnesium kan bidra til plagene, og at tilskudd av dette kan hjelpe. Det er kun svake holdepunkter for at kalsiumtilskudd kan ha effekt. Jeg syns ikke det er helt uproblematisk å råde gravide til å ta ulike tilskudd i hytt og gevær, de fleste klarer seg lenge med et variert kosthold, litt tran og eventuelt en multivitamin. Det er best å få det man trenger via kosten – kalsium får du først og fremst fra melkeprodukter, og magnesium fra helkorn, bønner (av ymse slag), nøtter og frø. Hvis du er mye plaget av leggkramper kan du likevel forsøke 300 mg magnesium daglig, det er ikke særlig toksisk, heller ikke i langt større doser. Utover det kan du jo ta en prat med legen før du tar tilskudd (men hvis du får i deg lite melkeprodukter er det sannsynligvis lurt med litt ekstra kalsium uansett – kramper eller ei). Ellers skader det ikke å holde seg sånn passe aktiv, og å tøye leggmuskulaturen, men om det hjelper noe særlig strides de lærde om.

Dagens beste nyhet er at sjokolade inneholder en masse magnesium. Så det så. Mørk sjokolade inneholder rundt 174 mg per 100 gram, så et par plater om dagen vil dekke dagsbehovet og vel så det. Et par plater er kanskje litt mye, med tanke på alt annet som følger med den der sjokoladen, eller? Kommer vel an på hvilket øre man gidder å høre på det, sier nå jeg. Hvis noen forteller meg at sjokolade er sunt og bra for meg, hvorfor skal jeg være den kjipe dama som kritisk sjekker kildene sine, liksom? Ikke meg, ikke i dag i alle fall. Og hvis du tar en melkesjokolade istedenfor en mørk en, ja, så får du jo en god dæsj kalsium med på kjøpet og. Ikke er det noen fare for Listeria- eller Toxoplasmoseinvasjon i sjokoladen din heller. Vinn-vinnsituasjon med andre ord 😀

Bilde

Sjokolade – veldig veldig godt, og sunt og, om ikke annet så for sjelen

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Uke for uke og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Uke 21

  1. siljebravo sier:

    Er det altså ingen risiko for listeria i melkesjokolade? Spiste en plate i går som gikk ut om en måned, og syntes den smakte litt rart, men tenkte ikke over det, før jeg kom over er forum hvor en dame påsto at det kunne finnes listeria i melkesjokolade.. (Ikke at jeg skjønner hvor det kommer fra, er jo tørrmelk i den…) ble litt redd…:-)

    • På tjukka sier:

      Nei, det trenger du virkelig ikke bekymre deg for 🙂 Listeria kan i prinsippet vokse de fleste steder, men trenger litt fuktige vekstforhold, sjokolade er den ikke interessert i uansett hvor gammel den er. Har lest mange matrapporter om hvor den vokser, sjokolade er ikke nevnt en eneste gang. SÅ pust ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s