Kan jeg… Gjøre hagearbeid?

Nokså lett å svare på for en gangs skyld – dessverre kan du ikke snike deg unna våronna og lukingen i år heller. Det vil si, sannsynligheten for at mannen din leser dette innlegget er kanskje ikke kjempestor (jeg får ikke engang min egen mann til å lese konas blogg), så du kan muligens vri deg unna med en liten hvit en likevel.

Bilde

Årsaken til at du eventuelt har hørt at du ikke kan grave i jorden er muligheten for at parasitten Toxoplasma kan finnes der. Toxoplasmose overføres via katteavføring, katter er hovedvert av parasitten, som har valgt seg kattetarmer som foretrukket sted for å formere seg. Ikke særlig romantisk anlagt med andre ord, vesle Toxo. Hvis du vet like lite om katter som jeg gjør, har du sikkert likevel fått med deg at de liker å skite i sand og jord. Så som på lekeplasser og i hager. Ergo sum – det finnes toxoplasmose i jord noen steder.

Ikke helt overraskende at det finnes mikroorganismer ute i naturen, kanskje? Nope – derfor vasker vi hendene våre etter at vi har krafset med fingrene i jord og sand. Med varmt vann og såpe, og voila, så var hendene rene igjen.

Det finnes ikke noen offisielle råd vedrørende hagearbeid og graviditet. Noen nettsider anbefaler å bruke hansker, det skader selvsagt ikke, men jeg har ikke klart å oppdrive noe dokumentasjon for at det skulle være nødvendig med tiltak utover god hygiene. Toxoplasmose hopper ikke, den spretter ikke fra bakken og opp i munnen din, men må føres dit via mat eller en skitten hånd.

Så blir det dugnad i år og, beklager det der. Men det er jo greit å vite at å være ute og leke med eldre barn for eksempel, stelle rosebuskene dine i vårsolen, eller å ligge i gresset og plukke seg noen strå går fint.

Bilde

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Toxoplasmose og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Kan jeg… Gjøre hagearbeid?

  1. Jeg som har arvet min mors grønne fingre, gledet meg VELDIG til permisjonen skulle starte, sånn at jeg fikk rydda ORDENTLIG opp i hagen før He skulle komme i juli. For jeg regna med at det ikke kom til å bli gjort mye etter det, og der fikk jeg rett, for jeg har hatt en stooor lukejobb nå i vår:) Men nå digger jo He å sitte i vogna og se på mens jeg steller i hagen, så kanskje hun blir med og hjelper til etterhvert også:) Håper iallfall det!

    • På tjukka sier:

      Å, det høres jo kjempekoselig ut om hun vil være med! Vi har ikke hage, og det merker jeg er HELT greit 🙂 Et par verandakasser holder foreløpig i massevis…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s