Kan jeg… Spise all slags fisk og sjømat?

Fiskekapittelet kan se veldig komplisert ut når man leser på matportalen og andre steder, men det er egentlig ikke så vanskelig. Litt av alt og alt med måte, varier så mye som mulig, hold deg til så ferske varer så mulig om du spiser fisk som ikke varmebehandles, så vil det gå deg godt.

Det som gjør det komplisert er at ganske mange fiskeslag inneholder mye miljøgifter og fremmedstoffer – kvikksølv, PCB og dioksiner. Høres skummelt ut, men det er selvfølgelig et spørsmål om mengde her. For ikke snakke om alt du har spist i alle årene før du ble gravid, miljøgifter har en tendens til å samle seg opp i kroppen over tid. Det får du selvfølgelig ikke gjort noe med nå, poenget er at du ikke trenger å være livredd for å få i deg en liten bit fjellørret. Et oppmuntrende poeng er at det er mindre miljøgifter i oppdretsfisk enn tidligere (2015).

Matportalens liste over hva du skal holde deg unna er for så vidt grei nok, men jeg har litt større sans for oversiktene fra livsmedelsverket (den svenske) og sundhedsstyrelsen (den danske). Hvis dere tar en titt forstår dere hva jeg mener – de gir saklig informasjon om at man skal være forsiktig med en del fiskearter, men gir ikke like bastante nei-nei-formaninger.

Hold deg helt unna rakfisk. Vær forsiktig med fiskelever og fiskeleverpostei, brunmaten fra skalldyr, ferskvannsfisk (spesielt fisk over 1 kg) og eksotiske fiskeslag som hai og sverdfisk. Tunfisk på boks er helt trygt, men fersk tunfisk inneholder miljøgifter. Fisken skal være merket med vekt og om den er fanget i ferskvann eller er oppdrettsfisk. Det aller meste av ørret som selges er oppdrettsfisk, og dette er trygt. Med måte, som alt annet.

Bilde

Ro ned på haispisingen – om nå det er noe du spiser ofte… Bilde fra stock.xchng

Gravet og røket fisk er i utgangspunktet trygt, men det kan en sjelden gang vokse Listeria her, som de fleste andre steder. Spis den derfor så fersk som mulig, og vær nøye med hygienen. Det samme gjelder sushi. Lutefisk er ok.

Oppsummert kommer de aller fleste helt fint unna med stikkordene variasjon og fersk. Det som selges i vanlige fiskedisker på de fleste butikker er stort sett trygt, med unntak av brun innmat fra skalldyr og fersk tunfisk. Det er ikke lenger mye miljøgift i oppdrettsfisk, så dette kan man trygt spise. Når du spiser sushi må du tenke litt på fiskeslagene du velger (i hovedsak må du unngå tunfisk), men ellers tror jeg ikke dette er noe stort problem for de fleste gravide kvinner. Det er vel ikke så mye hai og gjedde på menyen i de fleste hjem uansett. Ja, det vet jeg jo selvfølgelig ikke så mye om, forresten. Dere som til vanlig spiser mye eksotiske fiskeslag, eller mye selvfisket ferskvannsfisk – dere trenger kanskje å sette dere litt grundigere inn i dette enn de av oss som holder oss til fiskebutikken på hjørnet. Men fisk er fortsatt veldig sunt og i all hovedsak bra for både deg og lille bolle.

Oppdatert 15.01.15

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Listeria og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Kan jeg… Spise all slags fisk og sjømat?

  1. Kristian Jensen sier:

    Nye råd om fiskespising, og rådet for gravide er endret! Mer fisk til folket! 🙂
    http://www.nrk.no/livsstil/nytt-rad-om-fiskespising-1.12101882

  2. Tilbaketråkk: Gravide og fisk | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s