Nødhjelp til barnevognkjøp

Jeg vet at det trengs – for virkelig, det er en jungel der ute. For vordende førstegangsforeldre flest er kanskje det å bestemme seg for hvilken barnevogn man skal ha noe av det vanskeligste man gjør. Jeg googlet til krampa tok meg og svettet i utallige butikker, til slutt måtte jeg bare bestemme meg for en, og aner selvsagt ikke hva jeg går glipp av med andre vogner. Det jeg syns var aller vanskeligst med å kjøpe barnevogn var at det var så vanskelig å be om råd – både fra venner og hos dr. Google. Dette grunnet et interessant psykologisk fenomen som jeg ikke riktig husker navnet på – men man blir altså langt mer vennlig innstilt til ting man har brukt mye tid, energi og ikke minst penger på. Så hvis du tar en luremedisin du har brukt mye penger og energi på å anskaffe, er altså placeboeffekten langt større enn om du bare har fått utdelt den samme luremedisinen. Artig, ikke sant?

I praksis betyr det altså at nesten alle er villige til å forsvare sitt valg av barnevogn inntil det komiske. Det var alltid et ypperlig kjøp, og man er altså fornøyd. Det bikker selvsagt over i det motsatte om man er riktig misfornøyd, men etter all googlingen tror jeg jeg kan konkludere med at de fleste barnevogner av et anerkjent merke som selges i dag egentlig er ganske greie. Det virker som det er få som er skikkelig misfornøyd i alle fall, langt fler som bare elsker barnevognen sin.

Ok. Så for å unngå å lure mine lesere (ja, jeg brukte mye energi, tid og penger på å kjøpe barnevogn), skal jeg med en gang avsløre hvilken vogn vi har. Den er ikke særlig spennende, men kanskje den trausteste vognen i gata – en Emmaljunga city cross. Ganske godt fornøyd så langt, men for all del, petite er den virkelig ikke. Det beste med den er at den virkelig er dønn solid, etter ett års nokså hard bruk virker den ikke slitt i fjæringen i det hele tatt, noe som ikke er en selvfølge har jeg forstått. Funker på all slags føre. Da jeg bodde i USA må jeg innrømme at jeg følte meg som en idiot med den en gang i blant, for sett med utenlandske øyne er den gigantisk, klumpete og lite fleksibel. Den er ikke særlig artig å pakke ut og inn av bil heller, og er ganske stor sammenlagt. Igjen – jeg er godt fornøyd, men har hatt bruk for en reisetrille i tillegg. Så, da skal jeg forsøke å ikke la mine meninger forkludre innlegget videre. Ja, jeg har heller ikke efaring med så mange vogner, så jeg kan vel ikke egentlig komme med noen produktanbefalinger (selv om jeg kikker, spør og prøver venners vogner hele tiden).

IMG_0249

På mitt livs aller første trilletur! SÅ stolt 😀 Tror dette var 4 dager etter fødselen, vi kom ikke langt kan du trygt si, men vognen gjorde jobben sin rundt hjørnet i alle fall.

Så hva gjør man da, når mammaforumene forvirrer mer enn de hjelper, og det er altfor mange vogner å velge mellom? Man puster med magen, leser På tjukkas fabelaktige blogg og tenker som følger:

1) Du må innse at den perfekte barnevogn ikke finnes. Du kommer aldri til å finne vognen som har alt, dessverre, det sier seg selv. Stabilitet går på bekostning av fleksibilitet, solide vogner veier mer osv. Sorry, men det går faktisk litt lettere å lete når man har innsett dette.

2) Så bør du prøve å tenke bittelitt fremover. Dette lyktes jeg selv dårlig med, jeg var liksom så forberedt på å få en baby, men ikke riktig på at babyen skulle bli et lite barn. Bagdelen er jo søt, men sportsdelen er den som skal brukes lengst, og helt klart hardest. Så bruk mer tid på å vurdere denne enn bagen. Hvilke finesser trenger egentlig en bagdel uansett?

 Deretter kan du begynne å eliminere:

3) Trehjuling eller firehjuling

100% smakssak, du må bare prøve. Ikke bare på butikken, helst i eget nærmiljø og i hvert fall opp og ned på fortauskanter. Lån venners vogner for en liten trilletur er vel det beste tipset, men hvor ofte gidder man det liksom. Vel, jeg syns trehjulinger er altfor vinglete og ustabile, men jeg innbiller meg at man venner seg til det med tiden. Det er også forskjell på trehjulinger selvsagt, hvis du ønsker litt mer stabilitet, se etter en med ganske lavt tyngdepunkt. Dette er viktigst når det gjelder sportsdelen. Når du har bestemt deg for dette har du plutselig eliminert halvparten av alle vogner – hurra for det! Ok, litt mer komplisert er det nok, for det finnes en mellomting – firehjulinger med svingbare forhjul. Igjen, du må bare prøve, helst in real life.

 4) Er det viktig for deg at sportsdelen kan vende både forover og bakover?

Hvordan i alle dager skal man så vite det, da? Nei du, hvem vet, men dette er et nyttig elimineringspunkt, fordi det er faktisk ikke så mange vogner som har muligheten til begge deler. Jeg må innrømme at jeg ikke trodde dette var særlig viktig for meg, og det var tilfeldig at vognen jeg endte opp med å kunne vendes begge veier. Men jeg må si jeg har satt veldig stor pris på det altså. Det er hyggelig å kunne snakke med sønnen min når vi går tur, selv om han nok selv helst vil kikke forover. Det ga meg også muligheten til å bytte til sittedel tidlig, sønnen min var bare 4 måneder da vi flyttet til USA, og da slapp jeg å ta med bagen hele veien.

 Så, av vognene som nå gjenstår, må du nesten prioritere hva som er viktigst for deg:

 5) Skal du forsøke å slå flere fluer i en smekk, og kjøpe en vogn du kanskje også kan jogge med?

Gå i tilfelle for en trehjuling med store hjul. Hvis dere har tenkt å jogge skikkelig mye med barnevogn har jeg hørt rykter om at man uansett bør ha en spesialvogn til formålet, men for mange mosjonister tror jeg man fint kan bruke en litt solid trehuling til dette, for eksempel Babyjogger sine (vi jogger med vår reisevogn Babyjogger city mini, det går greit for oss, som bare bruker den i by og ikke løper hverken særlig langt eller fort, men hjulene bør nok være større og vognen ha litt bedre fjæring om man har tenkt å løpe en del).

babyjogger ce

I følge ryktene en vogn som kan brukes både til jogging og vanlig trilling, Babyjogger city elite. Bildet er lånt fra babyshop.no

6) Reiser dere mye, og hvordan reiser dere? Mye bilkjøring – tenk på sammenslåing. Er dere så mye ute og flyr at det er verdt å investere i en reisetrille i tillegg etter hvert, eller vil du helst bare ha én vogn? Dere trenger neppe 4 separate vogner til ett barn for å fylle behov for vanlig trilling, soving i barnehagen, reising og jogging, med mindre dere har ubegrenset med både plass og penger, selvsagt.

 7) Vil du ha noe som er skikkelig solid, lever lenge, kjører godt på alle underlag og ikke blir ødelagt, eller prioriterer du en som er mer fleksibel, lett i vekt og liten når den er lagt sammen. Det finnes selvsagt vogner som overlapper på egenskaper, men jeg er redd du ikke kan få alt.

8) Behvov for å bære bagen med baby oppi litt? For eksempel om du bor i leilighet uten heis. Prøvebær bagen i tilfelle med litt vekt i (og ikke kjøp duovogn fra Emmaljunga, den bagen er fryktelig vanskelig å bære!)

 9) Design. Det er jo lov å la seg rive litt med av en lekker liten sak. Men denne står vel neppe høyest på de fleste lister.

Det var 9 punkter det. Bittelitt hjelp? Det vanskeligste for meg var nok å innse at jeg ikke kom til å få alt. Men hva nå om jeg skulle kjøpt vogn på nytt, hadde jeg valgt den samme? Nja, litt usikker. Jeg er som sagt fornøyd, men syns den er litt stor og klumpete, spesielt er den jo ubrukelig til bilturer. Tenk deg nøye om før du kjøper en vogn som er enda større enn citycross i alle fall. Jeg tror jeg ville tatt meg bryet med å vurdere Bugaboo Buffalo nøye i alle fall, den har fått mye skryt, og det ser ut som det er den vognen «alle» nybakte mammaer i Oslo triller rundt med for tiden. Jeg får litt plastikkfølelse av den, og klarer ikke helt å tro på at den er særlig solid, men det sies at jeg tar feil. Ellers har jeg blitt ekstremt glad i reisetrillen vår fra Babyjogger, så kanskje jeg skulle gitt dette merket  en sjanse, selv om det er en trehjuling, som jeg egentlig ikke liker. I alle fall er det ikke så veldig aktuelt, nå har vi jo vogn, og den er ikke slitt engang. Og jo da, jeg er godt fornøyd med den altså.

bugaboo

Den er grådig lekker i alle fall, denne fra Bugaboo. Bildet er lånt fra babyshop.no

Ps: jeg syns egentlig det er litt teit å ha kjelleren full av barnevogner, men jeg lever jo ikke som jeg lærer. Etter ett år med barn i hus har vi faktisk eid 4 barnevogner! Litt flaut? Vi har «bare» 3 nå da, og den siste er sovevogn til barnehagen. Jaja, igjen, det var mange ting jeg sa jeg aldri skulle gjøre når jeg fikk barn som jeg har gått glatt tilbake på, for å si det sånn…

 

 

 

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Babyutstyr. Bokmerk permalenken.

2 svar til Nødhjelp til barnevognkjøp

 1. Vi startet med en Emmaljunga Duo Edge, og den sleit jeg med i ca 9 måneder før jeg sa at nok var nok av den hersens demonteringa for å få plass i bilen, så den ga vi til bestemor, som også egentlig opprinnelig hadde betalt for den. Så kjøpte vi en Babyjogger City Elite som jeg er strålende fornøyd med. Den er en DRØM å trille etter å ha drasse på Edge’n i månedsvis!
  Og som trille har vi en Bugaboo Bee, en snedig, liten og dritdyr sak, men som selvsagt er verdt hver krone (nesten). Masse komfort til å være trille, er det iallfall! Så nå er det stooore spørsmålet: er det bugabooen eller babyjoggeren som får være med til Kreta om 2 uker?? LUKSUSPROBLEM!!
  Har du svar på DET, du o’store opplysningsblogg?
  Bugabooen var helt strålende sist vi var på Kreta, men Babyjoggeren har jo også lyst på en sydenferie!

  • På tjukka sier:

   Du har blitt en aldri så liten vognekspert ser jeg! Hehe, du har mer erfaring enn meg så tror du må svare deg selv 😉 Men som du sier, fortjener ikke joggeren en aldri så liten sydentur nå kanskje?! Jeg har hørt gode ting om den der bien også – men herre og himmel den er dyr! Du må holde oss oppdaterte på luksusproblematikken – HVEM vant kampen?!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s