På tide å snakke om prevensjon…

Oida! På litt i overkant høy tid kanskje…?

2014-10-03 19.39.21

Litt mye Møllers tran? Eller ventes det en liten gjest sånn om en 4-5 måneder? Legg for øvrig merke til at dobørsten står oppå tørketrommelen – juniors favorittleketøy nemlig.

Neida neida, slapp av. På tjukka er ikke på tjukka, hun bare venter på en monstermens. Etter en lang graviditet, avsindig mye amming og litt hjelp fra legemidler også, har jeg ikke hatt mensen på ganske nøyaktig to år nå, og det ser ut som kroppen har samlet opp en haug med oppsparte egg for å slippe de alle løs på en gang – jeg er en vandrende ballong. Jeg kan love dere, det er ikke særlig komfortabelt. Og jeg vurderer seriøst å gå ned i kjelleren og hente frem graviditetsbuksene mine igjen. Neida. Joda. Neida. Men gravid er jeg ikke.

I alle fall – på 6-ukerskontrollen etter fødsel er det allerede på tide å begynne å tenke på prevensjon igjen. Litt fjernt kanskje? For det første kjennes det kanskje som veldig lenge siden du har trengt å bekymre deg for akkurat dette. For det andre – skal man ha sex igjen også? Tja, ikke før du er klar selvsagt, og du har god tid, men plutselig en dag fikk man det for seg likevel da. Og der satt den, gitt! Hvilken klassiker. Her har du gått i kanskje 10-15 år og vært flink pike og spist pillene dine og ikke hatt så mye som en eneste liten uønsket graviditet, og schmack – så satt den rett etter at nummer 1 var ute. Prevensjon etter en fødsel høres kanskje veldig vanskelig ut, og noe man liksom ikke helt orker å ta tak i. Har ikke kroppen blitt herjet hardt nok av hormoner som det er i det siste liksom? Klart den har, så mannen kan virkelig få stille opp nå og tre den på om du ønsker en pause. Men hvis jeg ikke husker helt feil så er venter det en aldri så liten hormonkarusell om du blir gravid igjen også…

Det er ikke egentlig så vanskelig, jeg skal forsøke å oppsummere:

 • Fullamming. Funker visst ikke så aller verst, med rundt 98% sikkerhet, så lenge du virkelig fullammer (inkludert på natten), babyen er under 6 måneder og du ikke har fått mensen tilbake. Hovedproblemet med denne metoden er at du gjerne har eggløsning før du får din første menstruasjon igjen – og det lille rakkeregget aner du jo ikke når kommer. I tillegg er det jo en midlertidig metode, etter 4-6 måneder må du finne på noe nytt om du ikke vil blir gravid med en gang igjen. Jeg har truffet litt for mange som har blitt gravide med denne metoden, så for meg var den altfor usikker. Litt avhengig av hvor krise det er for deg å bli gravid raskt om du syns fullamming alene er bra nok prevensjon.
 • Vanlige P-piller. Anbefales i utgangspunktet ikke de første 6 månedene etter fødsel. Hovedårsaken er økt blodproppsrisiko etter en fødsel, og vanlige p-piller øker som kjent også denne risikoen litt. Hvis du ammer er det også en teoretisk risiko for at østrogenet i pillene kan redusere melkeproduksjonen, og hormonene går over i melken, så det anbefales andre prevensjonsmidler så lenge man ammer. For all del, individuell vurdering her, snakk med legen din om det er en grunn til at du helst vil bruke dette. Det samme gjelder P-plaster og P-ring.
 • Minipiller. Kanskje et naturlig førstevalg for mange, påvirker ikke melkeproduksjonen og er trygt for barnet om du ammer. Cerazette er kanskje det vanligste preparatet, og det tryggeste som prevensjon. Sammen med amming er det veldig sikker prevensjon. Et problem med minipiller er små (eller store) gjennomblødninger, det kan jo være litt irriterende kan man si. MEN – så lenge man ammer er det mindre av denne kjedelige bivirkningen, så om du har dårlig erfaring med dette fra før kan det godt hende det går bedre nå.
 • Hormonspiral. Veldig bra prevensjon, trygg, ufarlig og kan kombineres med amming. Men den er dyr, så hvis du vil ha et nytt barn om ikke altfor lenge er det kanskje verdt å vurdere andre metoder og. Det samme gjelder P-stav. Kobberspiral er også en grei metode.
 • P-sprøyter. Er sikker prevensjon og kan kombineres med amming. Igjen, hvis du vil ha flere barn om ikke så lenge kan det ta tid før hormonet forsvinner fra kroppen etter at du har sluttet, så det kan ta litt tid å bli gravid igjen.
 • Kondom. Jada, mannen kan godt ta ansvar han også. Sammen med amming er det jo også veldig sikker prevensjon.
 • Snipp snapp snute. Eller sterilisering. Det er helt greit å få nok og tenke at du ikke vil ha flere. Ever. Men kanskje du skal vente med beslutningen til den verste ammetåka og barseltårene har gitt seg…

Før eller siden må du tenke på det, så like greit å ta det med en gang kanskje. Hvis du ikke vil ha skikkelig tette barn da, det er jo lov det og. Optimalt bør man vente litt, det er minst komplikasjoner ved neste graviditet hvis neste barn kommer mellom 18-59 måneder etter førstemann. Mange av oss får litt åndenød av tanken på å få barn med under 18 måneders mellomrom, men det går nok fint det og. Sånn rent fysisk i alle fall.

For ordens skyld: cerazette fungerte ypperlig så lenge jeg ammet, etterpå fikk jeg veldig mye kviser av en eller annen grunn. Derfor liten pause og overgang til andre metoder – det er altså ikke fordi vi tenker på nummer to riktig enda. Venter fortsatt på både overskudd og motivasjon til det prosjektet… Noen som vet hvor jeg bør lete?

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Barseltid, Graviditet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til På tide å snakke om prevensjon…

 1. Hei, vil gjerne tipse om at det finnes ogsaa hormonfri prevensjon . Sjekk ut http://www.hormonfritt.no Ta med hormonfrie alternativer i oversikten din og 🙂

 2. ingrid sier:

  Selv bruker jeg også hormofri prevensjon. Synes appen Natural Cycles fugrer bra, https://www.naturalcycles.com/. Finnes jo også disse ladycomp, babycomp og pearlyene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s