Kan jeg… Jobbe nattevakt?

Dette er et nokså vanskelig tema syns jeg, men i aller høyeste grad relevant. For alle oss om jobber i helsevesenet, men også en masse andre bransjer. Jeg personlig hater nattevakt, gravid eller ei, og etter mange år i gamet valgte jeg det bort til fordel for en spesialitet med hjemmevakt (digg må dere tro!). Men hadde jeg fortsatt gått vakt, tror jeg nesten jeg hadde blitt litt glad for en regel om at gravide ikke skal jobbe natt. Lettelse! Men det er jo kjipt å ikke kunne utføre jobben sin. Og litt upraktisk da, ikke minst for kollegene til den gravide. For ikke å snakke om i den tiden man helst skal holde lille bølle hemmelig.

ID-10089544

Skal. Bare. Hvile. Øynene. I. 2. Sekunder… Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net 

Men, ER det virkelig farlig? Dette viste seg å være fryktelig vanskelig å svare godt på, for proffene enes vel ikke riktig. Det vil si – en nyere metaanalyse (en studie eller artikkel som summerer opp tidligere studier) viser noe reproduskjonsproblemer hos skiftarbeidere (altså at de kan ha litt vanskeligere for å bli gravid), og en lett økt risiko for tidlig spontanabort hos de som jobber bare natt (altså ikke skift, sånn som de fleste av oss gjør). Risikoen er ikke stor, og i følge forfatterne gir det ikke grunn til å anbefale gravide å gå ut av vakt. Når det gjelder utfall litt senere i svangerskapet kan du kikke her. Denne analysen konkluderer med at det ikke er sterke holdepunkter for at skiftarbeid (og hardt fysisk arbeid for øvrig, eller lange vakter) øker risikoen for for tidlig fødsel, lav fødselsvekt eller svangerskapsforgiftning (hvis noen får lyst å plukke på dette er jeg enig i at det er en forenkling av resultatene, men det er nå det jeg forsøker på her).

Med andre ord – dette er jo egentlig betryggende, selv om vi ikke får helt entydige svar og forvirringen kanskje øker litt jo mer man leser. I utgangspunktet er skiftarbeid trygt for gravide, selv om det er mange hensyn å ta. Men for å tenke litt logisk på dette – som nok norske helsemydnigheter også har gjort, siden de ikke har gått ut med konkrete råd hverken for eller mot. Nattarbeid er ikke nattarbeid. Det er jo så mange forskjellige måter å gå nattevakt på – fra slitsomme døgnvakter til en rolig natt på et bofellesskap foran en TV via hjemmevakt i egen seng til risikofyllt arbeid i nordsjøen. Akkurat som en gravid ikke er en gravid – noen B-mennesker blir mye mer slitne av å måtte stå opp tidlig hver morgen enn å jobbe skift. Noen A-mennesker (for eksempel meg) føler seg fysisk dårlig selv på en nokså rolig nattevakt. Noen får panikk av den minste uregelmessighet mens andre syns stansalarmer og traumeteam er kjempespennende og det som gjør jobben verdt å gå på.

Vi må med andre ord gjøre noe så kjedelig som å lytte på kroppen vår. Går det fint å jobbe natt går det sannsynligvis helt fint med babyen også. Kjennes det tungt og fælt og fryktelig slitsomt skal du ta en prat med legen din. En liten gradert sykmelding for å unngå natt i en periode hvis man er sliten og redd syns jeg ikke man skal ha kvaler med å spørre om. Svangerskapspenger er egentlig det man skal søke om i de tilfellene arbeidsgiver ikke kan omplassere deg til dagarbeid, men det kan visst være litt knotete om det bare er for en kort periode. Folk kommer til å lukte lunta selvsagt – jeg kan forsikre dere om at en gradert sykmelding fra vakt hos en ellers frisk nygift 30-åring – eh, ja. Alle vet hva som er på gang i så tilfelle. Snakker av erfaring «neeeeeei, ekke gravid altså. Bare litt sliiiiiiiten og grønn i trynet».

Jeg vil tro det er ganske sosialt akseptabelt å ikke gå tunge nattevakter sent i graviditeten i Norge. Sykehusleger flest går i alle fall ut av vakt i uke 28, vet ikke om det er sånn i andre bransjer, men jeg vil da inderlig håpe at ikke mange høygravide presses til å traske tunge og trege natt etter natt på jobb. Det er som vanlig disse første ukene som er vanskelige, hvor alt skal være så hemmelig, man spyr og svimler av og alt det der. Kanskje like greit å bare fortelle kolleger om ståa, sånn hvis det blir vanskelig. Det kan jo hende at det i seg selv er nok til å orke å jobbe natt, hvis de rundt deg viser hensyn og trår til litt ekstra. Forståelse for at du ikke er helt deg selv om noe skulle gå galt får man også.

Ja, en ting til forresten. Dr. Google gir deg ikke noe godt svar på dette spørsmålet! Himmel, så mye rart og mye synsing jeg fant der ute. Hold deg til orakelet På tjukka du, og ta nå en ekstra prat med fastlegen din om du er usikker.

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Kan jeg… Jobbe nattevakt?

 1. Hæ? Finnes det spørsmål som google ikke kan gi svar på??
  I går feks, googla jeg: What to do in Riga.
  Og google svarte: You should do this in Riga!
  Men bra innlegg! Da jeg valgte studieretning, plukket jeg bevisst et område der det var liten sannsynlighet for skiftarbeid! Jeg er blant dem som takler uregelmessighet i søvnen svært dårlig (tror jeg, da!) 🙂

  • På tjukka sier:

   Luring! Så langt tenkte ikke jeg 😉 Neida, det gikk langt greiere da jeg var yngre, så som turnuslege syntes jeg det var oppriktig gøy tror jeg. Ok da, følte meg syk dagen etter, men det var verdt det liksom. Ikke lenger. Heldigvis mange valgmuligheter selv om man har rotet seg inn i helsevesenet! Google kan gi svar på det meste, bare så mye skrot på veien til svaret… Så da må jeg rydde opp da vet du 🙂

 2. Katrine Rugtvedt sier:

  Herlig! Tusen takk for at du tok deg tid til dette innlegget 😃 var litt betryggende, både at de nattevaktene jeg allerede har jobbet med liten sannsynlighet er skadelig for spiren. Og jeg trur jeg skal rett og slett lytte til kroppen fremover. Ha en finfin kveld 🎅

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s