Kan jeg… Ta boblebad og badstue?

Det er nå så mye vi skal være forsiktige med og redd for. Dette og?! Kan vi ikke bare få kose oss litt for en gangs skyld, liksom?

Kunne ikke vært mer enig. Virkelig. Alt man skal måtte tenke på! Og jeg kan helt raskt svare enkelt på spørsmålet: du kan ta både boblebad og badstue, men spesielt med boblebad bør man være forsiktig i første trimester (altså gå ut etter ca 10 minutter, selv om du ikke føler deg for varm eller overopphetet).

ID-100333144

Kan vi virkelig ikke unne oss et aldri så lite luksusbad? Hrmf. Champagnen må vi vel pent droppe uansett… Image courtesy of phaendin at FreeDigitalPhotos.net

Jeg vet, det var skikkelig irriterende. Jeg hadde også håpet at jeg kunne si «bare slapp av og bruk hodet, føler du deg for varm så går du ut, selvfølgelig, du er jo heller ingen idiot, selv om du er på tjukka».

Men, men, sånn er det. Det er en del studier, ikke bare dyreforsøk, og ikke bare såkalte retrospektive studier (hvor man ser tilbake i tid, og spør «tok du boblebad for 9 måneder siden» – som byr på en masse problematiske feilkilder) som har vist økt forekomst av misdannelser hos barna til kvinner som har tatt mye varme boblebad og badstu, eller hatt høy feber – og man regner en kroppstemperatur på >38,9 som potensielt skadelig for embryoet. Feberen får vi ikke gjort så mye med, annet enn at tidlig gravide antageligvis bør ta paracet når de har det, men de andre to kan man jo hjelpe på. Når kroppen blir for varm blir også embryoet for varmt, og av ukjente grunner skjer det muligens flere feil i overopphetede embryoer – og faren for misdannelser og spontanabort øker.

Men hva skal egentlig til for å overopphetes? Trening i varmt vær har vi snakket om før, det skal ganske mye slit og en god porsjon dumskap til for å oppnå en farlig høy temperatur her. Feber over 38,9 bør ned. Man blir mye raskere for varm i boblebad enn i badstue – i badstuen regulerer kroppen seg bedre selv ved hjelp av svetting o.l. I boblebad oppnår man faktisk kroppstemperatur på 38.9 etter 10 minutter dersom vannet holder 41 grader (hvis hele kroppen er under vann, bortsett fra hodet naturligvis). I vanlig badekar er for det første en større del av kroppen gjerne over vann, og for det andre synker temperaturen gradvis, slik at dette ikke er like farlig.

Så – i første trimester bør vi altså ikke ta boblebad i mer enn ti minutter, selv om du føler at du gjerne skulle ligget lenger. Når det gjelder badstue kan du godt få bruke sunn fornuft, og passe på at du ikke føler deg for varm. Ingen studier har vist at boblebad og badstue senere i svangerskapet er farlig, men fosteret kan ikke kvitte seg med overskuddsvarme, så fortsett å bruke hodet, og ikke overdriv. Mange steder står det at det er farlig å sitte i boblebad pga bakterier når man er gravid, men dette stemmer ikke med mindre vannet har gått. Så å nyte en tid i spa etterhvert, det både kan og fortjener du!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..? og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s