Hvordan velge produkter til barnet ditt – en idiotsikker metode

Jeg lover stort i overskriften min her, dere. Men her kommer altså løsningen på et problem som stadig dukker opp i småbarnsforeldrenes hverdag, og det er så innmari enkelt og funker på nesten alt. For hva er trygt, og hva er bra nok, og hva er egentlig best for den lille? Det er jo en jungel der ute. Du kan så klart google, gjøre research og tråle tester for hvert enkelt produkt, eller, du kan gjøre som meg, og bare se etter dette, velkjente, kjære merket:

svane

Svanemerket, altså. Et miljømerke, altså? Joda, men miljøvennlig er også hud- og kroppsvennlig. Så lite kjemikalier som mulig, under hele produksjonsprosessen. Svanemerket tar også hensyn til innholdet av allergifremkallende stoffer, hormonforstyrrende stoffer og parfyme.

Det er ikke sånn at produkter som ikke er svanemerket nødvendigvis er noe dårligere enn produkter som faktisk er det – produsenten må selv søke om å få produktet godkjent og betale en liten sum penger for å få dette gjort, slik at det helt sikkert finnes knallgode produkter uten merket (nøstebarn sine såper for eksempel, de er jo sikkert supre de, men ikke merket). Det er bare så vanskelig å finne ut av det hvis man må gjøre research selv – vi kan jo ikke bare stole på hva produsenten selv sier (vet en lege godt, som jobber tett med en tidvis skitten, skitten legemiddelbransje). For eksempel har merket Burt’s Bee fått kraftig kritikk for villedende reklame og merking av babyprodukter. Svanemerket er en ikke-kommersiell merkeordning, som forvalter på vegne av det offentlige, så det må vi kunne stole på.

Allergimerkingen fra NAAF er sikkert også fin, men tar ikke hensyn til miljøbiten. Imidlertid sammenfaller de to merkene nesten alltid (det vil si – det er mange flere produkter som er svanemerket, men hvis det er NAAF-merket er det gjerne svanemerket også). Hvis du leser tester på ulike produkter fra forbrukerrådet og lignende – ser du at svanemerkede produkter alltid får bra omtale. Det gjelder våtservietter, solkrem og andre produkter. Så, istedenfor med å ta seg bryet med å granske tester kan man like greit bare velge et svanemerket produkt, er ikke det kjekt?

Jeg ser etter dette merket på nesten alt jeg kjøper til barna mine og andre husholdningsprodukter, bortsett fra mat så klart. Det er ikke så mye klær som er svanemerket, så der handler jeg selvfølgelig mye annet, men Cubus har kommet med en nydelig kolleksjon til nyfødte med merket. Tommel opp! Av få ting jeg bruker mye av som jeg ikke har funnet med merket på er tørre vaskekluter til småbarn, håper det kommer snart. Våtserviettene er jo merket, så det burde vel ikke være umulig å produsere tørre kluter som tilfredsstiller kravene håper jeg. Bleier (Libero, Rema, Coop er alle svanemerket – Pampers og First Price ikke), solkrem (Harmoni som du får kjøpt på Vita for eksempel fungerer topp), vaskemilder (Omo, Blenda, Neutral, Rema, Vanish++), såper til kropp og hender (for eksempel Neutral, Libero, Anglamark), såpe til gulv og andre rengjøringsmidler (Ajax, Coop), våtservietter (nesten alle, bortsett fra Pampers og First Price) og så videre. Det er masse svanemerkede produkter å velge mellom, så egentlig ingen grunn til å velge noe annet (du finner ikke tøymyknere med svanemerket, fordi tøymyknere slett ikke er bra for miljøet – eller huden – så det syns jeg man bare kan droppe egentlig. Trengs ikke uansett, jeg klarer meg i alle fall fint uten).

Jeg har en eksemunge her hjemme, så jeg bruker mye ordentlige kremer fra apoteket, og her har jeg ikke funnet bra produkter som er svanemerket dessverre. Så gode kremer er mitt unntak (der bruker jeg Locobase, Aderma og apotekets badeolje). Man blir jo en liten hauk etter utløsende faktorer når man får et barn med eksem, og solkrem er en stor versting, også disse som er laget for barn og ellers har et bra rykte på seg (Vichy for eksempel, er helt krise på min sønn) – men de svanemerkede har fungert godt så langt.

Jeg må si at jeg litt forbauset oppdaget at en god del produkter til baby faktisk inneholder parfyme – hva i himmelens navn er greia med det, liksom? Pampers sine våtservietter, for eksempel, Burt’s Bee og Natusan sitt talkumpudder. Men de svanemerkede produktene til små barn er parfymefrie – så slipper du å finlese innholdsfortegnelser. Easy peasy!

Bra betyr heller ikke nødvendigvis dyt, billigmerker som Rema, Unik og Coop har flotte, svanemerkede produkter til både voksne, barn og hus. Blant de aller billigste våtserviettene som er å oppdrive, er Soft Style som du finner på Rema – super kvalitet, svanemerket og best i test hos forbrukerrådet. Til under en 10er – ikke verst!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Babyutstyr og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s