Nød lærer brystbetent kvinde at spinde

Det er den tiden på året igjen. Isende vind. Nattefrost. Rennende neser og snart kommer vel omgangssyken og influensaen og. Men i år får denne tøtta enda en gave: brystbetennelse.

Takk og pris har jeg blitt spart for skikkelige runder som har krevd antibiotika, abcsesstømming og slike uhumskheter i min tid som ammer (sammenlagt 1,5 år, så jeg satser på at den trenden fortsetter). Flere smårunder har jeg imidlertid hatt, og for et par dager siden kjente jeg høstens første komme snikende.

Det kjentes som evig spreng i det ene brystet, men det var som om det ikke hjalp å amme. Gradvis ble det så vondt at jeg skjønte det var noe annet i gjære. Snart kom sykdomsfølelsen snikende også, jeg frøs og hadde lav feber og. Jeg ble litt grinete og sur, for jeg hadde virkelig bare meg selv å takke. Samme dag hadde jeg vært ute og trillet i flere timer i den sure vinden, uten ullammeinnlegg og med en jakke som strengt tatt ikke ble lukket. Skam på deg, kvinne!

I alle fall. Løsningen når man kniper en betennelse så tidlig er å krype inn, dusje varmt og lenge, ta frem teppet, koke varm te, fyre i peisen og bli i varmen i sofaen. Amme masse, kanskje pumpe ut litt av det verste og. Easy peasy når man har gjort det noen ganger.

Men veldig problematisk hvis det samme dag er planleggingsdag i barnehagen.

For som kjent, 3-åringer trenger aktivisering. Helst ute. Ellers blir det ulevelig, rett og slett. Hvis vi skal være inne en hel dag, så går jo så klart det og an, men da må man bygge hytte og borg og leke gjemsel og masse andre morsomme (eventuelt kjedelige) ting, og det funker jo ikke når man har feber og så vondt i puppen at man strengt tatt knapt kan løfte på babyen en gang.

Men sånn var nå situasjonen på fredag. Klokken var ikke engang 10 på formiddagen før jeg begynte å bli litt desperat. What to do?! Planen for morgenen var egentlig å dra å trene, og ha guttene i barnepassen på SATS. Det liker de godt, og vi vinner alle på det. Storebror ble faktisk oppriktig skuffet (les: rasende) da jeg sa vi ikke kunne dra (selv om jeg seriøst vurderte om det var innenfor å levere de der og bare vente i badstua en liten time…), og sutret over ballrommet han hadde gledet seg til. Og da slo det meg – hvem er det ellers som har ballrom? IKEA så klart!

Så jeg pakket på meg ca 20 lag klær, og vi kjørte, helt seriøst, i ens ærend til IKEA, kun for at storebror skulle få frese litt fra seg ballrommet. Imens satt mamma og lillebror i kafeen og drakk kaffe og leste avisen. Mamma fortsatt i boblejakke og ellers 19 lag med klær, men det var virkelig en deilig pause.

2016-10-15-13-38-43

Jeg følte meg kanskje ikke som årets mor, men strengt tatt ikke som den dårligste heller. Det var da litt kreativt, eller hva? Storebror var i alle fall fornøyd han, og kaffen på IKEA duger og er faktisk gratis for IKEA family medlemmer, så dere skal ikke se heeelt bort fra at jeg vil gjenta suksessen.

Det eneste problemet er at ballrommet var så stort og morsomt at han nå ikke lenger vil være med på lekerommet på trening. Fra nå av er det bare IKEA som duger 😉

Og jeg, jeg kommer ikke til å bevege meg ute uten ullinnlegg og boblejakke på lenge, lenge.

Følg meg gjerne på snapchat (siriohet) eller på instagram @patjukka, forresten!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Barseltid, Parenting. Bokmerk permalenken.

2 svar til Nød lærer brystbetent kvinde at spinde

  1. Ida sier:

    God bedring, bra du fikk tatt tak i problemet tidlig! Snakker av smertefull erfaring her da jeg selv gikk gjennom full runde med en brystbetennelse som utviklet seg til abscess (inkludert drenering/tømming av abscessen intet mindre enn tre ganger før de fikk ut all gørra) og ukesvis på antibiotika, ikke gøy og anbefales så definitivt ikke!!! Og som om dette ikke var kjipt nok, var det to uker der brystet var så steinhardt at vesla ikke fikk tak, slik at jeg kun kunne amme henne fra én pupp, og måtte pumpe det andre brystet annenhver time døgnet rundt. Så brystbetennelse er virkelig ikke til å spøke med!

    I mitt tilfelle skal det innrømmes at jeg nok var litt uoppmerksom på de tidlige tegnene til brystbetennelse og nok kunne ha forebygget det bedre, men jeg var rett og slett i uforskammet fin form og skjønte det rett og slett ikke tidlig nok (selv med fullskala abscess hadde jeg bare 38.0 i feber). Men nå vet jeg bedre, og nøler ikke med å dele historien med nybakte mødre i venninnegjengen nettopp for at de skal slippe å oppleve det samme.

    • På tjukka sier:

      Oi, kjære vene, det hørtes grusomt ut! jeg sitter og planlegger et innlegg om forebygging og tips mot brystbetennelse – skal definitivt ta med at man må være obs selv om man er i ok form og ikke har særlig feber! Oi ve, jeg har heldigvis knepet det lenge før det har gått så langt… Helt fin igjen nå, takk som spør. Men er kledd for iglovær hver dag nå 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s