Brystbetennelse – hva gjør man?

Av alle gledene som følger med å føde barn, ligger konseptet brystbetennelse langt mot toppen av verstinglisten. Rett under søvnmangelen tror jeg (brystbetennelse er jo tross alt forbigående, ingenting jeg til nå har opplevd har gitt meg noen indikasjon på at søvnstyret er det), men et godt stykke over både hårtapet, «renselsen», tapetlimgrøt i teppet osv.

I alle fall – farlig kan det faktisk og være, og kan kreve både sykehusinnleggelse og kirurgiske prosedyrer og det ene med det andre. Det finnes på en måte to typer – en bakteriell (som trenger antibiotika), og en inflammatorisk (betennelse) som ikke krever det. Jeg sier «på en måte», fordi det er jo ikke noe vanntett skott mellom de to, det kan være vanskelig å vite hva man har, og ikke minst hva det blir. Ja, og så kan man jo få soppinfeksjon og, av alle herligheter. Hvis man er tidlig på med tiltak kan man heldigvis ofte stoppe en betennelse tidlig, og man slipper kanskje antibiotika. Jeg har samlet noen råd under her, både for å forebygge, og for kriseminimering før det har gått for langt. Hovedkilden min til disse rådene finner du her.

Forebygging

 • Varme varme varme! Puppene må holdes varme – kle på deg. Ullinnlegg er gull, flere lag klær og ikke minst en vindtett jakke. Du kan jo ikle deg så mye ull du bare orker, men er det sur vind trenger den jo igjennom uansett. Så sorry, Bergansen må på.
 • Regelmessig tømming av brystene: Logisk nok, hindre at melken blir stående for lenge i brystet, så forsøk å amme på annethvert bryst. Lettere sagt enn gjort, jeg har i alle fall klart å rote til dette et par ganger, og plutselig hatt en pupp som var dobbelt så stor som den andre. Det finnes apper som kan holde orden for deg om du gidder det, det er sikkert lurt å prøve.
 • Bruk forskjellige ammestillinger for å få tømt hele brystet
 • Bruk en BH som passer, for stram BH øker risikoen.
 • Kuler må bort, de er tegn på tilstoppede melkeganger. Det hjelper ikke å massere de sånn helt uten videre, men masser de mens du har utdrivingsrefleks – altså mens du ammer, og gjerne i dusjen (varmt) om du får frem utdrivningsrefleksen her. Stryk med flat hånd, ikke bruk sirkelbevegelser
 • Lecitin: Dette er et kosttilskudd som anbefales av ammehjelpen og mange jordmødre/helsesøstre. Det er erfaringsbasert, og ikke vitenskapelig dokumentert, men tanken bak er jo logisk nok. Dette er en emulgator, som gjør at fett og vann blandes, og teorien er da at melkefettet ikke skal få «klumpe» seg og lage tilstoppede melkeganger. Det er forebyggende, ikke behandling av. Doseringen må være høy, mye høyere enn det som står på boksen (4800 mg i døgnet), for at middelet skal kunne nå helt ut i brystet. Du får det på de fleste helsekostforretninger. Jeg syns det er verdt et forsøk om man er mye plaget, men vær kritisk og husk slutt om det ikke hjelper. Det koster jo flesk.
 • SPC-flakes: dette er en slags havregryn som er spesialbehandlet for å indusere noe som kalles anti-sekretorisk protein. Det har vist seg at det kan ha effekt mot noen sykdommer, og en bitteliten svensk studie viste at det kan forebygge brystbetennelse. Du får kjøpt det blant annet hos Bæreglede. Mitt inntrykk er at dette er mindre brukt i Norge enn Lecitin, og derfor mindre erfaring med det, men det kan jo forsøkes. Snakk gjerne med en ammehjelper eller helsesøster først.
 • Ammeslutt: har du gjentatte betennelser til tross for tiltak, og behov for antibiotika igjen og igjen, er det indikasjon for å slutte å amme. Jeg syns ikke helsepersonell er flinke nok til å si dette, men du skal ikke ofre din egen helse for å gjennomføre ammingen. Imdilertid skal du ikke slutte under en pågående betennelse – og snakk gjerne med ammehjelpere i forkant (leger flest er ikke så veldig gode på amming og ammeråd, bruk heller helsesøstre/jordmødre, ikke bare fastlegen).

Tidlig behandling

 • For å få til dette, er det viktigste at du kjenner raskt igjen hva som er i gjære. Ved en begynnende brystbetennelse får du typisk et vondt, spent og hovent bryst, kanskje med et rødt område. Det første jeg har kjent ved mine runder har vært brystspreng, som om brystet var helt fullt, men uten skikkelig lindring etter amming. Deretter har det kommet sykdomsfølelse, økende smerter og rødhet.
 • Da gjelder det å komme seg inn, avlyse avtaler, frese opp varmen og tømme brystet. Du skal hvile som best du kan med en liten baby på slep.
 • Bytt til en myk BH uten spiler og nye, rene ammeinnlegg (helst engangs). Legg på ullinnlegg eller ullvatt, som helst dekker hele brystet, også ut under armen (aller best er det kanskje å surre ullvatt rundt hele brystkassen)
 • Det er kjempeviktig at du faktisk tar tak, kommer deg hjem, tømmer brystet  og hviler: over halvparten av ikke-infeksiøse brystbetennelser utvikler seg til bakterielle med behov for antibiotika om man ikke gjør det.
 • Amming eller pumping minst hver annen time til symptomene bedres (minst ett døgn)
 • Ta deg en lang, varm dusj, og håndpump mens du står der. Forsøk å få pumpet ut melk fra alle kanter av brystet.
 • Før/under amming og pumping, bruk gjerne en varmepute – det både lindrer, fremmer utdrivning og kan hjelpe på tilstoppede melkeganger
 • Husk rene hender!
 • Paracet kan være godt i nøden, Ibux kan du også ta
 • Tøm brystet også om natten, minst en gang, helst to, selv om du ikke lenger nattammer
 • Oppretthold ammingen om mulig, det eneste unntaket er om du har en abscess som tømmer seg i melkegangene (da kommer det puss ut med melken), da må du pumpe dette brystet en stund (og kontakte lege så klart!)

Når må man til legen?

 • Hvis du har veldig dårlig allmentilstand og høy feber, dra med en gang
 • De fleste blir bedre etter ett døgn med hyppig tømming av brystet og tiltakene ovenfor
 • Hvis ikke, ta kontakt med lege for vurdering
 • Ta gjerne med en melkeprøve for dyrkning (vask brystet, pump ut noen ml som kastes, og forsøk så å treffe et rent/sterilt glass direkte med melkestrålen). Bakteriprøver av eventuelle sår kan også tas
 • Ved tegn til abscess (kul som ikke tømmes etter amming) – uansett hvordan allmentilstanden din er. Man kan faktisk være i ganske god form, og knapt ha feber engang, selv om man har en svær abscess som må tømmes!

Følg meg gjerne på instagram @pa_tjukka, snapchat (siriohet) og facebook!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Amming, Barseltid og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s