4 month sleep regression

Første gang jeg hørte begrepet «4 month sleep regression» var da jeg bodde i USA i barselperm med eldstemann. Sønnen min var da 5-6 måneder gammel, og jeg husker jeg tenkte «Hmmm… Kan det ha vært det som vippet meg av pinnen?»

Jeg ser nå at det er et begrep som brukes en del i Norge også, og nå når jeg fikk barn nummer to prøvde jeg å følge litt med da, om det var noe hold i dette. Og det viste seg at jeg virkelig tror dette begrepet har noe for seg!

Det er ikke noe «vitenskapelig» begrep, jeg vet ikke hvor det kommer fra, men det var veldig nyttig for meg å ha dette i bakhodet da minstemann nærmet seg 4 måneder.

Babyer er forskjellig, men mange merker vel rundt 3 måneders alder at en del ting begynner å falle på plass. Man kjenner ungen sin, som smiler og kurrer og gir masse glede tilbake for innsatsen sin, og man har kanskje til og med kontroll på søvnsystemet. 3 gode lurer på dagen, og gjerne minst ett langt strekke på natten – om de ikke til og med begynner å sove helt igjennom (ikke mine altså, ikke i nærheten engang, men med helt greie spiseintervaller i alle fall). Og så plutselig, en gang mellom 3 og 5 måneder  – KABOOM! Med ett våkner lille kjempeofte på natten, spiser støtt, fusser litt, kanskje gråter eller bare virker selskapssyk, og daglurene blir så korte at du knapt rekker å gå på do, langt mindre ta deg en dusj eller koke deg en kopp kaffe. Og du bare – hva skjedde?!

Sånn ca alle mammaer vil tenke: hen er sulten! Og forsøke å måke inn mer grøt til kvelden for å få seg litt mer søvn. Meg selv inkludert. Men det er ikke sult alt som piper (for all del, det kan absolutt være det, på denne tiden er ungen så stor at mange faktisk også trenger mer mat, men en trommestinn grøtmage sikrer ikke nattesøvn hos noen).

Det hele bunner muligens heller i denne «søvnregresjonen», som høres ut som en slag alvorlig diagnose, men som faktisk er en beskrivelse på at babyen søvnmønster modnes (i motsetning til hva ordet regresjon egentlig skulle tilsi) , og nå blir mer lik en voksens. Vi sover i sykluser, ikke sant, og veksler mellom dyp søvn, drømmesøvn og våken tilstand. De små oppvåkningene vi har på natten merker vi voksne som regel ikke engang, vi bare snur oss rundt og sover videre, men babyer klarer ikke det. De må ofte ha hjelp til å finne søvnen igjen, og den hjelpen forventer de å få fra deg. Før denne tiden har de sovet «som babyer» – tungt og drømmeløst (ha. ha. ha forresten, saklig!). Men nå blir det trøbbel, og de våkner lett som bare det.

I alle fall – jeg har ikke noen banebrytende tips for å komme over kneika. Det jevne rådet ute på verdensveven virker å være «stå i det» – inntil det verste har gitt seg i alle fall. Skru ned forventningene, få deg den søvnen du kan, gå litt tilbake til nyfødttiden og hold babyen happy as a hippo. Dette er ikke helt tiden til å gjøre de store omveltningene – ikke avvenn nattamming akkurat nå, ikke slutt med smokk etc. Gjør det som trengs for å få babyen til å sove, alle søvnassosiasjoner kan heller avvennes litt senere.

Jeg syns i alle fall at det var veldig godt å vite om det – alltid godt å vite at man ikke er alene, og alltid godt å ha et slags navn på hva som skjer. Det gikk over av seg selv hos oss virker det som (bank i bordet – sånn må man egentlig aldri si når det gjelder babyer og søvn!). Lykke til og sov så godt du kan!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Parenting og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til 4 month sleep regression

 1. Elahe sier:

  Godt å høre det går over, selvom det ikke føles sånn. Må le av alle «sovebøker» som mener at barnet bare sover mer og mer fra 3 mnd og at det skal finne søvnen selv. Ikke skal man bysse, amme, være sammen med de når de sovner, synge etc men la de finne søvnnen selv! Yeah right. Det har i allefall ikke jeg lykkes med. Selvom jeg prøver (når jeg orker velbemerke ) 😉

  • På tjukka sier:

   Hehe, ja, det er ikke lett! Men alt går over (i en annen fase…;-)). Jeg har heller ikke skjønt det med at søvnen bare øker, kjennes motsatt her i alle fall!

   • Elahe sier:

    Enig og jeg ble derfor litt skuffet som førstegangsmamma da jeg trodde det skulle bli bedre og ikke verre 😂 6 mnd med minimalt søvn tar på 💀 Og spes når ungen sover best ute i vogn på dagtid! Sove når babyen sover er ikke så lett da 😨

   • På tjukka sier:

    Sove når baby sover er upraktisk og nrmest umulig syns jeg… :O Har ikke annet enn gode tanker til deg! (Og meg selv ;-))

   • Elahe sier:

    Hehe ja, med mindre man går i søvne 🚶😴🙊 Takk, hjelper litt å vite vi er flere i samme båt 👍🏼😘

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s