Barnehagevalg – what to do?

Oh. My. Gawd, bare. Fristen for barnehagesøknad løper ut om noen få dager! Hva gjør jeg, hva velger jeg, hvordan velger jeg?!

Okei da, jeg har selvfølgelig ikke noe stress. Lillebror må få plas i barnehagen der storebror går, så enkelt er det med den saken. Det er ikke aktuelt med to forskjellige barnehager, for å si det litt pent. Jeg har ikke noe fasitsvar på hvilken barnehage man skal velge, men har etter litt sjelegransking gjennom mine år som barnehagemamma funnet de fire viktigste spørsmålene å stille før man velger barnehage. (For meg da, du kan så klart ha helt andre prioriteringer, dette er bare mine tips). Bring it on!

  • Beliggenhet. Denne får du aldri gjort noe med, og hverdagskabalen er vanskelig nok å få til å gå opp om du ikke må kjøre et langt stykke i motsatt retning av jobb i tillegg. Jeg har valgt nær hjemmet fremfor nær jobb, ellers ville det bli vanskelig å dele på henting og levering, men om dere er to som jobber nær hverandre er det kanskje like greit å være nær jobben.
  • Stabilt personale. Det er selvfølgelig trygt, bra og forutsigbart for barnet at personalet ikke byttes ut hele tiden, men vel så viktig er det at det er et tegn på at personalet trives. Ellers hadde de jo byttet jobb. Mistrivsel blant personalet er en katastrofe for barna – dårlig stemning, slitne folk, lite overskudd og stort sykefravær skaper ikke trivsel for ungene. Spør direkte og nøye om dette!
  • Servering av varm mat. Veldig, veldig stort pluss, om enn ikke livsnødvendig. For det første er det veldig deilig å slippe å lage en altfor stor matpakke (de spiser jo seriøst hele tiden, minst 3 måltider i løpet av barnehagedagen). For det andre blir det veldig mye brød/grøt-mat på disse små barna, og uten varmmat i barnehagen kan det fort bli en aldri så liten kornoverdose (norske barn får i seg for mye mykotoksiner fra korn pga det høye inntaket av brød og grøt). For det tredje; de første månedene i barnehage er slitsom for liten og stor. Det blir lange dager og kort tid sammen på ettermiddagen før lille stuper i seng. Vi prioriterte å kose oss sammen i denne tiden heller enn å lage middag, serverte grøt til mini når vi kom hjem og tok heller en rolig ettermiddag med lek og samvær. Vi voksne lagde middag etter at lille var i seng de første månedene. Det var veldig deilig, men det kunne vi selvfølgelig ikke har gjort om han ikke fikk ordentlig middag i barnehagen.
  • Bruk av vikarer. Veldig, veldig viktig! Noen barnehager kaller ikke inn vikarer før etter 2 ukers sykefravær, og det kan jeg nesten ikke forstå at kan være ansvarlig. Andre barnehager kaller inn vikarer på dagen. Spesielt på storbarngruppene blir bemanningen helt latterlig lav om en voksen er borte en dag, og de får jo alle barnehagevirusene de også, så det kan fort bli en del sykefravær. Et enkelt spørsmål å avklare.

Andre ting å tenke på er så klart personkjemi (kjenn på magefølelsen din og stol på den!), pedagogtetthet, antall voksne per barn, uteområder, inneområder, pedagogikken de fører, utflukter, størrelsen på barnehagen (jeg ville gått for en større heller enn en veldig liten en, men der er slett ikke alle enige) og så videre. I Oslo finnes en foreldreundersøkelse du kan se på, men jeg syns ikke den var til så stor hjelp egentlig. Det er bedre å gripe fatt i en forelder eller to mens du besøker barnehagen og spørre de tror jeg. Lykke til med valget, de fleste barnehager er heldigvis supre steder for barna våre!

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i barnehage og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Barnehagevalg – what to do?

  1. Elin sier:

    Takk for veldig gode råd! 👍🏻

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s