Kan jeg… Spise ost?

Denne kunne vært ganske enkel, men så ble den litt tricky lell. Helsemyndighetenes råd er for så vidt klart nok : Harde oster er helt ok (inkludert parmesan, og også upasteuriserte harde oster). Ingen upasteuriserte myke oster, men heller ikke myke pasteuriserte oster (smøreost som Philadelphia og lignende er greit). Fetaost som er pasteurisert er inne i varmen igjen, og er ok.

En skikkelig ostetallerken er nok noe av det mange gravide savner aller mest

Jeg kunne stoppet der (og hvis du vil ha rådet enkelt og klart, kan du slutte å lese nå, for det viktigste står jo ovenfor), men så reagerte jeg litt på formuleringen: ikke upasteurisert ost (ok, greit), men så kommer det en sånn «Listeria er svært sjelden, men forresten, for å være på den sikre siden, og siden du tross alt bare er gravid en kort tid, så helt for sikkerhets skyld så dropp pasteuriserte myke likevel, du». 

Jeg bor i USA for øyeblikket, og går i en barselgruppe med gravide og nybakte mødre. De gravide forsyner seg rikelig av ostebordet, og jeg spør selvsagt. Og det viser seg at det gjeldende offisielle rådet her er at myke oster er ok, så lenge de er pasteurisert (noe nesten alle oster som selges i vanlige butikker er). Det gjelder for eksempel Brie, Camembert og blåmuggost. Hvis dere lurte, så er amerikanere ganske skvetne når det gjelder sikkerhet og risikovurderinger.

Faren med disse ostene er Listeria. La det være klart, Listeria er en kjip og ugrei bakterie både for gravide damer og fosteret deres. Det vil vi ikke ha, så vi er villige til å ofre ett og annet for å unngå det. Pasteurisering og koking/steking dreper bakterien. MEN. Listeria finnes overalt, og er vanskelig å unngå helt, uansett hvor forsiktig du er. Tanken bak å unngå de myke ostene er at dette er et sted det er gode groforhold for bakterien.

Så, hva om vi kjøper en pakke Brie fra Tine (produsert i Norge), og koser oss med den med en gang da? Den er pasteurisert (det har vi selvsagt sjekket på pakken). Vi lar den ikke stå og kose seg i kjøleskapet etter at den er åpnet, og det er lenge til den går ut på dato. Njaaaa, sier helsedirektoratet, vi kan ikke garantere noe, så for å være på den sikre siden…

Sist gang det ble slått Listeriaalarm i Norge gikk jeg tilfeldigvis gravid. Og det var slett ikke i brien bakterien ble funnet, den ble funnet i sjokolademelk. Hau hau, det var det da ingen som hadde advart meg mot! Listeria kan forekomme i pasteurisert ost, men det kan og forekomme alle andre steder, og i all mat som ikke serveres rykende varm. Sist jeg sjekket var det farlig for barnet om du slutter å spise og.

Så hva gjør de i andre land? I USA er altså myke oster ok. I Storbritannia sier de nei: http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/foods-to-avoid-pregnant.aspx#close

I Sverige sier de som i Norge, risikoen er liten, men hvisomatte dersomatte: http://www.slv.se/gravid

I Danmark har sier de at pasteuriserte oster er ok, og spesifiserer ikke nærmere: https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/graviditet-og-spaedboern/~/media/15A4974A08324A859BEA398C257DF8B8.ashx

Dessverre er mine fransk- spansk- og italienskkunnskaper særdeles rustne, så det har ikke vært så greit å finne ut av gjeldende råd i disse landene. Det hadde det jo vært svært interessant å vite noe om, så hvis dere vet (eller kan språket og gidder å google litt for meg) blir jeg veldig glad! Har en vag mistanke om at de koser seg med osten sin, men hva vet vel jeg.

Et tappert forsøk på oppsummering: Kos deg med harde oster av alle slag, pasteurisert fetaost er og trygt. Det er ingen garantier for at det ikke finnes Listeria i pasteuriserte myke oster. Det er selvfølgelig heller ingen garantier for at en svær istapp ikke vil falle i hodet på deg neste gang du går ut. Jeg må innrømme at jeg slett ikke vet hva som er mest sannsynlig, men det kan jo være verdt å være litt ekstra forsiktig når det gjelder denne gufne bakterien. Uansett, man kan jo bruke gode, modne oster i rikt monn i mat som varmes til over 70 grader: på pizza, i sauser og supper. Blåmuggost i blomkålsuppe med sprøstekt spekeskinke er en slager og en lifesaver om savnet blir for stort. Og så tror jeg du er i stand til selv å bestemme om du syns det er verdt å smake på en liten bit i ny og ne.

Om På tjukka

34 år gammel lege og nybakt 2-barnsmor. Holder på med en doktorgrad om noe helt annet enn svangerskapsomsorg og spedbarnstid, men med tanke på hva jeg har brukt av tid på research på de siste årene, er jeg vel bedre skikket til å skrive om nettopp det. Liker våren, god mat, reiser og mannen min. For ikke å snakke om superguttene våre. Syns mennesker som ikke er litt rare ofte er ganske kjedelige. Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn!
Dette innlegget ble publisert i Kan jeg..?, Listeria og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Kan jeg… Spise ost?

  1. Tilbaketråkk: Barselperm i Unaiten | På tjukka

  2. Marius sier:

    Hei, Siri på tjukka. Ser du var på tjukka for lenge sia (kan jo være at du er det nå også, hva vet jeg) men jeg måtte bare kommentere og si at dette var både informativt og morsomt. Spesielt linjen: «Det er selvfølgelig heller ingen garantier for at en svær istapp ikke vil falle i hodet på deg neste gang du går ut.» lo jeg høyt av 🙂 Skal sies at jeg leter etter trygge oster å ete for ei kollega jeg jobber med, som savner brien sin. Derfor sendte google meg hit.

  3. Tilbaketråkk: Kan jeg… Spise sushi? | På tjukka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s